Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Oxfordin professorin esimerkkejä historian väärinkäyttäjistä: Isis, Hitler ja Trump

Historioitsija Margaret MacMillanin mukaan äärijärjestö Isis on yksi monista, jotka käyttävät muunneltua tai väärennettyä historiaa ideologiansa edistämisessä.

Ulkomaat
 
Anne Salomäki
Rio Gandara / HS
Helsingissä vieraillut Margaret MacMillan pitää Suomea hyvänä syntymäpaikkana kansainväliselle Historioitsijat ilman rajoja -verkostolle.
Helsingissä vieraillut Margaret MacMillan pitää Suomea hyvänä syntymäpaikkana kansainväliselle Historioitsijat ilman rajoja -verkostolle. Kuva: Rio Gandara / HS

Oxfordin yliopiston kansainvälisen historian professori Margaret MacMillan on mietteliäs. Esimerkkejä historian väärinkäytöstä poliittisiin ja ideologisiin tarkoitusperiin on niin monta, ettei räikeimpien tapausten nimeäminen ole helppoa.

Ensimmäisenä mieleen tulee esimerkki nykypäivästä: äärijärjestö Isis.

”Isis esittää kultaisen islamistisen menneisyyden harmonisessa kalifaatissa, joka murentui shiiojen ja sunnien kahtiajakoon, ja sitten tulivat ristiretkeilijät. Nyt Isis sanoo, että tällainen oli menneisyytemme ja se voi olla myös tulevaisuutemme.”

Kanadalainen mutta Britanniassa asuva MacMillan vieraili Helsingissä Historioitsijat ilman rajoja -järjestön tilaisuudessa, joka käsitteli historian käyttöä ja väärinkäyttöä konflikteissa. Aiheesta kirjan kirjoittaneen MacMillanin mukaan tietynlaisella kuvalla menneisyydestä pyritään lupaamaan jotakin tulevaisuudelle katsomalla menneisyyteen, jota ei todellisuudessa koskaan ollut – ainakaan sellaisena kuin lupaajat väittävät.

”Kuva on liian idealisoitu, liian yksinkertainen. Esimerkiksi (kommunistifilosofi Karl ) Marx esitteli kommunismin, jossa kaikki olivat eläneet onnellisessa harmoniassa omistamatta mitään ja joka voitaisiin saavuttaa uudelleen”, MacMillan toteaa.

MacMillan muistuttaa, että myös Hitlerille historia toimi vihan synnyttämisen välineenä. Hitler osoitti yhden tietyn ihmisryhmän, juutalaiset, ja syytti heitä kaikesta, mitä ympärillä oli tapahtunut.

MacMillanin mukaan menneisyyden vääristely ei ole välttämättä tahallista. Hän toteaa, että monet varmasti uskovat itse vakaasti siihen, mitä puhuvat.

Joskus kuvat esimerkiksi kansojen menneisyydestä perustuvat kuitenkin oman edun tavoitteluun ja manipulointiin.

MacMillan ottaa esiin sotarikoksista syytetyn, entisen Jugoslavian presidentin Slobodan Miloševićin, jonka suosioon vaikuttivat merkittävästi hänen kansallishenkiset puheensa Kosovon serbeille.

”En usko, että Milošević osoitti mitään kiinnostusta Serbian historiaa kohtaan ennen kuin kommunismi alkoi horjua. Pysyäkseen vallassa hän yhtäkkiä keksi Serbian nationalismin, lähti Kosovoon ja piti sarjan puheita.”

Professori huomauttaa, että historian merkitys vaihtelee ajasta ja paikasta riippuen. Esimerkiksi rauhan aikana demokraattisissa maissa ihmisiä ei menneisyys huoleta.

Se, keneen vääristynyt historiantulkinta uppoaa, riippuu paikasta ja vastaanottajasta.

”Jos ihmiset tuntevat historiaa, he näkevät väitteiden läpi.”

Heikko historiantuntemus helpottaa poliitikoiden pyrkimyksiä johtaa kansaa harhaan. Esimerkiksi Intian tilannetta MacMillan kuvailee omintakeiseksi.

”Hallitus tuottaa omaa versiotaan historiasta kertomalla, että Intia on aina ollut hindumaa. Samalla yritetään pyyhkiä pois koko maan muslimihistoria, vaikka Intia on täynnä monumentteja muistuttamassa siitä. Jos ihmiset eivät tunne menneisyyttä, he eivät voi haastaa annettua kuvaa.”

MacMillanin mukaan menneisyyden merkitys muovautuu myös yhteiskunnan muutoksen myötä. Erityisesti länsimaissa uskonto ei ole enää entisenlaisessa auktoriteettiasemassa, eikä eliittejä kunnioiteta samalla tavalla kuin aiemmin.

”Historiasta on tullut eräänlainen korvike, ja sitä kutsutaan ’puolueettomaksi tuomariksi’. Ehkä me tänä päivänä turvaudumme historiaan ikään kuin tekojemme oikeuttajana.”

Historiallisia tekijöitä puntaroivat myös britit, jotka äänestävät kesäkuussa maansa EU-jäsenyydestä. Eroa puoltava kampanja vaatii valtaa takaisin ja paluuta EU:ta edeltävään aikaan, vaikka sekä eurooppalainen että kansainvälinen konteksti ovat välissä muuttuneet merkittävästi.

Myös kansalaisten omilla muistoilla on merkitystä. Britannian EU-jäsenyydestä kesäkuussa järjestettävään kansanäänestykseen liittyy MacMillanin mukaan esimerkiksi se, etteivät britit ole koskaan pitäneet Saksasta.

”Saksan yrityksistä dominoida Eurooppaa ei ole tykätty koskaan. Ei 1800-luvulla, ei 1900-luvulla, ja nyt mennään taas.”

Yhdysvalloissa republikaanien todennäköisen presidenttiehdokkaan Donald Trumpin slogan on Make America great again, vapaasti suomennettuna Tehdään Amerikasta taas mahtava. Taas-sanalla hän viittaa Yhdysvaltojen ilmeisesti menetettyyn mahtavuuteen muttei tarkenna, mitä menneisyyden ajankohtaa hän kaipaa takaisin.

”En tiedä, miten Trump yrittää käyttää historiaa edukseen. En usko hänen tietävän kovinkaan paljon.”

Kun yhtä totuutta menneisyydestä ei ole, miten historiaa käytetään oikein esimerkiksi konfliktinratkaisussa? MacMillanin mukaan tärkeintä on ymmärtää, mistä perspektiivistä kukin historiaa katsoo. Keskustelua Israelin ja Palestiinan tilanteesta ei voida käydä, jos ei tiedetä, mitä kumpikin osapuoli muistaa.

”Historia ei koskaan suoraan toista itseään. Olosuhteiden yhdistelmä on aina ainutlaatuinen.”

Historioitsijat ilman rajoja -järjestön kaksipäiväisen konferenssin päätteeksi sovittiin kansainvälisen verkoston luomisesta Suomen yhdistyksen ympärille.

MacMillan pitää Suomea hyvänä paikkana työn aloittamiselle.

”Tämä maailmankolkka on päässyt yli vaikeasta menneisyydestä. Ahvenanmaa on yksi monista hyvistä esimerkeistä siitä, kuinka sovittelu voi onnistua.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat