Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tänään pelattava jalkapallofinaali on Espanjan jokakeväinen poliittinen kiista – Katalonian itsenäisyysliput kiellettiin

Viheltäminen kansallishymnille on suorastaan perinne. Tällä kertaa kohu nousi Katalonian itsenäisyyslippujen kieltämisestä.

Ulkomaat
 
Juhani Niiranen / HS
FC Barcelonan kannattajat heiluttivat Katalonian itsenäisyysliikkeen lippuja ja muodostivat kirjaimista tekstin ”Meistä tulee vapaita” Camp Nou -stadionilla Barcelonassa marraskuussa 2014.
FC Barcelonan kannattajat heiluttivat Katalonian itsenäisyysliikkeen lippuja ja muodostivat kirjaimista tekstin ”Meistä tulee vapaita” Camp Nou -stadionilla Barcelonassa marraskuussa 2014. Kuva: Juhani Niiranen / HS

Espanjan hallitus haluaa, että urheilua ei käytetä poliittisten kannanottojen levittämiseen. Silti se ryhtyi oma-aloitteisesti korostamaan sunnuntaina pelattavan jalkapallon Espanjan cupin loppuottelun poliittisuutta.

Espanjan hallituksen edustaja Madridin itsehallintoalueella, konservatiivipuolueen Concepción Dancausa, kielsi keskiviikkona tuomasta katsomoon Katalonian itsenäisyysliikkeen tunnuksena pidettyjä estelada-tähtilippuja. Oikeusministeriö ilmoitti tukevansa kieltoa, jonka valvomiseksi kaikkien stadionille saapuvien katsojien kerrottiin joutuvan kahteen eri yksilölliseen turvatarkastukseen.

Sen sijaan, että katsojien liput olisi jätetty huomiotta ja suuri yleisö olisi keskittynyt pelin tapahtumiin, lippukieltokeskustelu nousi hallitsemaan espanjalaislehtien sivuja.

Oikeustieteilijät arvioivat, että lippukielto on luultavasti ristiriidassa perustuslain kanssa, koska se rajoittaa ilmaisunvapautta.

Kataloniassa herätti pöyristystä, että sama viranomainen salli uusnatsien marssin Madridissa lauantaina.

Poliitikoille kohu tarjosi mahdollisuuden oman viestin korostamiseen. Katalonian itsehallintoalueen separatistinen johtaja Carles Puigdemont ja itsenäistymisäänestystä kannattava Barcelonan kaupunginjohtaja Ada Colau ilmoittivat jättävänsä ottelun väliin lippukiellon takia.

Itsenäisyyttä ajavat kansalaisyhdistykset aikoivat puolestaan jakaa otteluun meneville ihmisille kymmenentuhatta Skotlannin lippua.

”He voivat kieltää meiltä lipun, mutta he eivät koskaan voi kieltää meiltä vapautta”, sanoi kampanjajuliste.

Vaihtoehtolipun valinta selittyi toiveella, että Espanjan hallitus antaisi Katalonian äänestää itsenäistymisestä niin kuin Britannia antoi Skotlannin.

Juuri kun kohu oli kasvamassa suhteettomiin mittoihin, paikallisen oikeusistuimen tuomari lopetti leikin ilmoittamalla perjantaina, että itsenäisyyslippujen tuomista katsomoon ei voi kieltää.

Liput ovat tuottaneet finaalijoukkue FC Barcelonalle harmia aiemminkin. Euroopan jalkapalloliitto Uefa sakotti sitä viime vuoden aikana kahdesti kannattajien lippujen ja itsenäisyyshuutojen takia.

Sunnuntain loppuottelussa Barcelona kohtaa andalusialaisen Sevillan, mutta ottelu pelataan puolueettomalla kentällä, Atlético Madridin kotistadionilla Vicente Calderónilla.

Pelipaikka päätetään joka kausi vasta finalistien selviämisen jälkeen. Ne haluavat tyypillisesti pelata pääkaupungissa Real Madridin stadionilla Santiago Bernabéulla, joka on Barcelonan stadionin jälkeen Espanjan suurin. Real Madrid on kuitenkin toistuvasti kieltäytynyt lainaamasta kotikenttäänsä loppuottelua varten.

Tällä kertaa perusteena oli Bruce Springsteenin konsertti lauantaina, mutta joskus on ollut vaikea välttää tekosyyn makua. Esimerkiksi keväällä 2012 Barcelona ja baskiseura Athletic Bilbao joutuivat etsimään toisen pelipaikan vessaremontin varjolla. Tänä keväänä Madridin kannattajat lauloivat suorin sanoin: ”Cupin finaalia ei pelata täällä.”

Yleinen tulkinta on, että Real Madrid ei halua Barcelonan mahdollisia voitonjuhlia stadionilleen, jonka katsomossa on totuttu näkemään Katalonian lippujen sijaan Espanjan lippuja. Madridilaiset ovat myös keskimäärin katalonialaisia herkempiä viheltämiselle, jolla yleisö perinteisesti reagoi loppuottelun alussa soitettavaan Espanjan kansallishymniin.

Perinteisesti, koska Barcelona ja katalonialaisyleisö ovat osallistuneet peräti kuuteen kahdeksasta viime loppuottelusta.

Vuosi sitten tv-kamerat paljastivat, miten Katalonian silloinen aluejohtaja Artur Mas virnisti muikeasti Espanjan kuninkaan Felipen vieressä kunniavierasaitiossa, kun Barcelonan ja Athletic Bilbaon kannattajat vihelsivät hymnille.

Vuoden 2009 loppuottelussa samojen joukkueiden välillä valtiollinen tv-kanava osasi ilmeisesti odottaa vihellyskonserttia, sillä se siirsi lähetyksen muihin maisemiin kansallishymnin ajaksi.

Sensurointi ei sentään ollut Espanjan hallituksen sanelema. Yleisradion urheilutoimituksen johtaja joutui eroamaan tapauksen takia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat