Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lomia odotellessa: Moyobambassa maistuvat mehut ja muurahaiset

Tuhansien orkidealajien Moyobambassa kannattaa kiivetä katsomaan maisemia, neuvoo hammaslääkäri Gary Landa.

Ulkomaat
 
Anne Salomäki

Monille Perun-matkaajille maassa on vain yksi kohde: inkakaupunki Machu Picchu. Aavikosta, viidakosta ja vuoristosta tunnettu maa on kuuluisa myös kulinaristien keskuudessa esimerkiksi limemehussa kypsytetystä kalasta cevichestä ja cuysta eli marsusta.

Maan pohjoisosissa, trooppisessa Moyobambassa sadekausi on juuri päättynyt. Alle sadantuhannen asukkaan kaupungin nimi kuulostaa suomalaisen korvaan ehkä eksoottiselta tanssilta, mutta nimen on kerrottu juontavan juurensa quechuan kielen sanoihin muyu eli pyöreä ja pampa eli tasanko.

Puhelimeen vastaa Moyobambassa asuva hammaslääkäri Gary Landa, joka on juuri huristellut kolmipyöräisellä mopolla töihin.

Helsingin Sanomista, hyvää päivää – tai siis Perun huomenta, onhan maiden aikaero kesäaikaan kahdeksan tuntia. Mistä syistä Moyobamba tunnetaan maailmalla?

”Ainakin orkideoista! Moyobamba tunnetaan orkideakukkien kaupunkina. Lisäksi kesäkuun lopussa juhlitaan juhannusta, jolloin järjestetään paljon tapahtumia ja juodaan alueen tyypillisiä juomia.”

Niin, ne juomat. Perun tai oikeastaan koko Amazonin viidakon juomat ovat kuuluisia muun muassa vaikutuksistaan rakkauselämään. Otatko asiaan kantaa?

”Heh, sanoisin, että maine tunnetaan turistien keskuudessa. Monissa juomissa käytetään samanlaista alkoholia, mutta maku tulee eri hedelmistä. Esimerkiksi uvachado valmistetaan nimensä mukaisesti viinirypäleistä [viinirypäle on espanjaksi uva]. Juomat ovat todella hyvän makuisia ja virkistäviä.”

Perulainen keittiö on kansainvälisesti kuuluisa. Mitä erityistä Moyobambassa syödään?

”Moyossa on todella tyypillistä syödä muurahaisia. Muurahaiset ovat aika isoja, ja ne syödään paistettuina ja kokonaisina. Ihan hyviä ne ovat.”

Mitä turistin kannattaa varoa?

”Viidakkoon meneminen voi olla vaarallista, koska siellä on esimerkiksi käärmeitä ja hämähäkkejä.”

Mitä matkailijan kannattaa Moyobambassa tehdä orkideojen ihastelun sekä muurahaisten ja maukkaiden juomien maistelun lisäksi?

”Moyon lähellä on monenlaisia kiinnostavia paikkoja. Laaksoa pääsee ihastelemaan nousemalla lähellä olevalle vuorelle. Nousu on aika tiukka, mutta ylhäältä näkee koko laakson ja maisema on todella kaunis. Lisäksi luonto on upea. Moyobamban alueelta on myös paljon kiinnostavia myyttejä ja legendoja, ja paikallisten kanssa on mukavaa jutella. Moyobambinot ovat todella ystävällistä väkeä.”

Entä minne matkustaisit itse, jos voisit lähteä minne vain?

”Minua kiinnostaisi käydä Israelissa, koska olen juutalainen.”

Oletko itse moyobambino?

”En, olen kotoisin Perun pääkaupungista Limasta. En kuitenkaan lainkaan kaipaa sinne takaisin. Viihdyn Moyobambassa paljon paremmin esimerkiksi juuri siksi, että ihmiset ovat niin mukavia.”

Ulkomaantoimituksen kevätsarjassa soitetaan kerran viikossa umpimähkään kaukaisiin paikkoihin ja haastatellaan vastaajaa.

Sarjan aiemmat osat:

Osa 1: Lammasfarmari Falklandinsaarilta ihailee argentiinalaisia ratsumiehiä

Osa 2: Réunionilla juodaan hedelmärommia haiden ja laavan välissä

Osa 3: Ilmastonmuutos tuo jääkarhut kyliin Grönlannissa

Osa 4: Mitä panamalaiset ajattelevat Panaman papereista? – soitimme

Osa 5: Mikronesian saarella elämä on rentoa mutta yksinkertaista

Osa 6: Bhutan on pitkien tikkojen kuningaskunta

Osa 7: Hevonen on Kirgisian vuorilla paras kulkuväline

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat