Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Afganistanin hallinto vahvisti Taleban-johtajan kuoleman

Mullah Akhtar Mansour on kuulunut pitkään Talebanin johtajiin.

Ulkomaat
 
Reuters
Äärijärjestö Talebanin julkaisema kuva mullah Akhtar Mansourista.
Äärijärjestö Talebanin julkaisema kuva mullah Akhtar Mansourista. Kuva: Reuters

Afganistanin hallinto ja tiedustelupalvelu vahvistavat, että Taleban-johtaja mullah Akhtar Mansour kuoli Yhdysvaltain tekemässä lennokki-iskussa perjantaina.

”Taleban-johtaja Akhtar Mansour kuoli lennokki-iskussa Pakistanin Quettassa”, pääministerin kaltaisia tehtäviä Afganistanin hallinnossa hoitava Abdullah Abdullah kertoi twiitissään sunnuntaina.

Abdullah vahvisti, että isku kohdistui Mansouria kuljettaneeseen autoon Pakistanin ja Afganistanin raja-alueella. Pakistanin tiedusteluviranomaiset kertoivat aiemmin uutistoimisto AFP:lle, että Toyota Corollassa oli ollut kaksi ruumista, joista molemmat olivat palaneet tunnistamattomiksi.

”Mansouria tarkkailtiin tiiviisti jonkin aikaa. Kunnes hänet otettiin tähtäimeen muiden ajoneuvossa olleiden taistelijoiden kanssa”, Afganistanin tiedusteluviranomaiset tiedottivat sunnuntaina AFP:n mukaan.

Myös Taleban-komentaja mullah Abdul Rauf vahvisti Mansourin kuoleman uutistoimisto AP:lle. Talebanilta saatiin toisaalta myös ristiriitaisia viestejä.

Jos uutiset ovat totta, kyseessä voi olla merkittävä isku Taleban-liikkeelle. Se myös hyvin luultavasti murskaa vähäisetkin haaveet Afganistanin hallinnon ja Talebanin rauhanneuvotteluista lähitulevaisuudessa.

Mansourin kuolema voi aiheuttaa uuden valtakamppailun jo ennestään rakoilevan Talebanin sisällä. Mansour itse vahvisti asemansa edeltäjänsä mullah Omarin kuolemaa seuranneessa valtakamppailussa.

Mansour oli Afganistanin siviili-ilmailusta ja rahtiliikenteestä vastaava ministeri Talebanin hallitessa maata vuosina 1996–2001. YK:n mukaan Mansourilla on ollut aktiivinen rooli huumeiden salakuljetuksessa.

Mansour on pitkään kuulunut Talebanin johtajiin ja hänet nimettiin mullah Omarin varamieheksi keväällä 2010.

Talebania 1990-luvulta johtanut Omar onnistui pitämään järjestön melko yhtenäisenä.

Yhtenäisyyden hajoamista on pidetty merkittävänä syynä sille, miksi liikkeen johto salasi pitkään Omarin kuoleman ja antoi tämän nimissä lausuntoja.

Viime vuonna myös Mansourin kohtalosta liikkui monenlaisia huhuja. Taleban-lähteet väittivät tuolloin, että hän olisi haavoittunut tai jopa kuollut. Ääriliike kuitenkin kiisti väitteet.

Äänitallenteilla Mansour on uhonnut Talebanin jatkavan taisteluaan. Hän on myös vedonnut ääriliikkeen kannattajiin yhtenäisyyden säilyttämiseksi.

”Meidän on vaalittava yhtenäisyyttämme, sillä hajaantumisemme miellyttää vain vastustajiamme ja aiheuttaa meille ongelmia”, Mansour on sanonut liikkeen julkaisemalla ääninauhalla uutistoimisto AFP:n mukaan.

Uutistoimistojen mukaan perjantainen lennokki-isku oli presidentti Barack Obaman valtuuttama ja siinä käytettiin useita lennokkeja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat