Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ovensuukyselyt: Itävallan presidenttikilpa tilanteessa 50–50

Alppimaan vaalitulos heijastelee koko Euroopan koventunutta ilmapiiriä ja voi siivittää oikeistopopulistien voittokulkua myös muualla.

Ulkomaat
 
HEINZ-PETER BADER / REUTERS
Vapauspuolueen (FPÖ) Norbert Hofer (vas.), ja vihreä sitoutumaton ehdokas Alexander Van Der Bellen vaaliväittelyssä huhtikuussa.
Vapauspuolueen (FPÖ) Norbert Hofer (vas.), ja vihreä sitoutumaton ehdokas Alexander Van Der Bellen vaaliväittelyssä huhtikuussa. Kuva: HEINZ-PETER BADER / REUTERS

Tuoreimman ovensuukyselyn mukaan Itävallan presidentinvaalit ovat jakamassa äänestäjät tasan kahtia. Vapauspuolueen ehdokas Norbert Hofer on saamassa 50,0 prosenttia äänistä ja vihreä sitoutumaton ehdokas Alexander Van Der Bellen 50,0 prosenttia äänistä.

Kattava tuloksia laskennasta on luvassa kello 20.30 Suomen aikaa. Vaalien lopullinen tulos saattaa kuitenkin selvitä vasta maanantaina, kun postitse lähetetyt äänet on saatu laskettua. Ne ovat ratkaisevassa roolissa, sillä ääniä on lähetetty lähes 900 000, kertoo uutistoimisto AFP. Se vastaa ennätyksellistä 14:ää prosenttia Itävallan äänioikeutetuista.

Äänestysaktiivisuus näyttää nousseen selvästi ensimmäisestä kierroksesta: se on alustavien tietojen mukaan 72,4, kun kuukausi sitten vaaliuurnilla kävi vain 60 prosenttia itävaltalaisista.

Itävaltalaiset äänestivät tänään sunnuntaina presidentinvaaleissa, jotka eivät ole ratkaisevat ainoastaan alppimaan oman tulevaisuuden vaan koko Euroopan kannalta. Itävaltalaiset saattavat nimittäin valita seuraavaksi presidentikseen ehdokkaan, joka olisi ensimmäinen kovan linjan oikeistopopulistinen, äärioikeiston tukema valtionjohtaja Euroopan unionissa.

Hofer sai vaalien ensimmäisellä kierroksella huhtikuussa yllätysvoiton nappaamalla 35 prosenttia äänistä. Van Der Bellen tuli toiseksi 21 prosentilla äänistä. Suurten perinteisten puolueiden sosiaalidemokraattien (SPÖ) ja kansanpuolueen (ÖVP) ehdokkaat kärsivät vaaleissa historiallisen tappion ja putosivat kilvasta.

Hyvin ratkaisevaa toisella kierroksella on, miten konservatiivisen kansanpuolueen kannattajat valitsevat kahden ehdokkaan välillä. Myös ensimmäisellä kierroksella nukkuneet äänestäjät voivat olla ratkaisijoita.

Hofer ja FPÖ ovat saaneet nostetta Euroopan pakolaiskriisistä, joka on tuonut myös Itävaltaan ennätysmäärän turvapaikanhakijoita. Itävalta otti viime vuonna uutistoimisto Reutersin mukaan 90 000 turvapaikanhakijaa, mikä vastaa yli prosenttia maan väestöstä.

Myös kasvava työttömyys on saanut äänestäjät pettymään perinteisiin suuriin puolueisiin ja kääntämään katsettaan vaihtoehtoihin.

Itävallan tilanne heijastelee koko Euroopan poliittista ilmapiiriä. Se voi rohkaista ja siivittää oikeistopopulistien kannatusta myös muissa maissa, kuten Marine Le Penin johtamaa Kansallista rintamaa Ranskassa.

EU:ssa ilmapiirin koventumista seurataan huolestuneena. EU-komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker otti tällä viikolla poikkeuksellisesti kantaa jäsenvaltion vaaleihin ja sanoi, ettei pidä äärioikeiston mahdollisesta noususta.

”Itävaltalaiset eivät halua kuulla tätä, mutta en piittaa siitä: äärioikeiston kanssa ei voi väitellä tai keskustella”, Juncker sanoi ranskalaisen Le Monde -lehden haastattelussa perjantaina.

Itävallassa presidentin rooli on ollut perinteisesti hyvin seremoniallinen. Tilanne voi kuitenkin muuttua, jos Hofer voittaa vaalit. Hän saattaa hyödyntää presidentin valtaoikeuksia, joita aiemmat presidentit eivät ole käyttäneet.

Esimerkiksi hallituksen erottaminen voisi tulla kyseeseen. Hofer on Reutersin mukaan sanonut, että presidenttinä hän olisi jo näyttänyt hallitukselle ovea pakolaiskriisin huonon hoitamisen takia.

Itävallassa on määrä järjestää parlamenttivaalit vuonna 2018. Toukokuun puolivälissä tehdyn mielipidemittauksen mukaan Vapauspuolue voisi voittaa vaalit, jos ne järjestettäisiin nyt. Sen kannatus on nyt 34 prosenttia. Seuraavana olevan kansanpuolueen kannatus on 22 prosenttia ja sosiaalidemokraattien 21 prosenttia. Hallituksen hajottaminen ja ennenaikaisten parlamenttivaalien järjestäminen voisi siis houkutella Hoferia, jos hän nousee presidentiksi.

Vaaliuurnat aukesivat Itävallassa sunnuntaina aikaisin aamulla. Ne sulkeutuivat Suomen aikaa kello 18, jonka jälkeen saadaan ensimmäisiä tuloksia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat