Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Selkäsauna ei opeta tottelemaan – nyt myös Ranska kampanjoi lasten fyysistä kurittamista vastaan

Ranskalaisvanhempia varoitetaan nyt ensi kertaa virallisesti fyysisen kurituksen haitoista.

Ulkomaat
 
Nikolai Jakobsen
Ranskalainen Thomas Groussin on miettinyt paljon omaa käytöstään lastensa kanssa. Hän kertoo, että saattaa joskus kiihtymyksen tilassa läpsäistä lapsiaan. Keinussa Groussinin 6-vuotias poika Esteban.
Ranskalainen Thomas Groussin on miettinyt paljon omaa käytöstään lastensa kanssa. Hän kertoo, että saattaa joskus kiihtymyksen tilassa läpsäistä lapsiaan. Keinussa Groussinin 6-vuotias poika Esteban. Kuva: Nikolai Jakobsen
Fakta

Ruumiillinen kuritus

 Ruumiillinen kuritus on kielletty valtaosassa Euroopan maista.

 Ensimmäisenä kielto astui voimaan Ruotsissa 1979. Suomi seurasi perässä vuonna 1984.

 Ruumiillista kuritusta ei ole kielletty lailla Ranskan lisäksi Italiassa ja Britanniassa.

 Vuosina 2014–2015 ruumiillinen kuritus kiellettiin muun muassa Brasiliassa, Perussa, Boliviassa ja Argentiinassa.

Lähde: End all corporal punishment for children

Ranskalainen isä Thomas Groussin keinuttaa 6-vuotiasta Esteban -poikaansa pariisilaisessa puistossa. Puistoiltapäivä oli lähes samanlainen muutama vuosi sitten Espanjassa, kun Groussin ärsyyntyi silloin 2-vuotiaan poikansa, Estebanin isoveljen huonosta käytöksestä.

”Tunnelma oli jo valmiiksi kireä, ja läpsäisin poikaa.”

Puistossa ollut nuori nainen soitti paikalle poliisit. Silloin ei ollut kulunut pitkään, kun Espanja oli hyväksynyt lain ruumiillisen kurituksen kieltämisestä.

”Asia oli silloin selvästi pinnalla. Mutta ei hevin unohdu se nöyryytyksen määrä, kun poliisit saapuivat kuulustelemaan minua leikkipuistoon.”

Ranska on yksi harvoista Euroopan maista, joissa lasten fyysistä kurittamista ei ole kielletty lailla. Tämä pantiin merkille myös Euroopan komissiossa, joka antoi vuosi sitten Ranskalle vakavan huomautuksen asiasta.

Tänä keväänä Ranska ryhtyi komission vaatimiin toimiin. Lakiehdotuksen sijaan Ranska päätyi laajaan kampanjaan, jossa se ottaa ensimmäistä kertaa virallisesti kielteisen kannan fyysiseen kuritukseen.

Perheministeri Laurence Rossingnolin allekirjoittama kirjanen annetaan kaikille ensimmäistä lastaan odottaville vanhemmille.

Vanhemmuusoppaassa kirjoitetaan muun muassa lapsen oikeuksista. Siinä kerrotaan, että uusimpien tutkimustuloksien mukaan ”lapsen fyysiseen kurittamiseen (selkäsauna, luunappi, läpsäisy, brutaalit eleet) ei löydy kasvatuksellisia perusteita”. Sen lisäksi huomautetaan, että kurittamisesta voi olla haittaa lapsen kehitykselle.

Pariisilaisessa leikkipuistossa uuteen vanhemmuusoppaaseen suhtaudutaan myönteisesti.

Nikolai Jakobsen
Sabrina Mancan (vas.) mukaan ranskalaiset kasvattavat lapsiaan tottelemaan. Tytär Juliette Martin-Manca tuntee omat oikeutensa.
Sabrina Mancan (vas.) mukaan ranskalaiset kasvattavat lapsiaan tottelemaan. Tytär Juliette Martin-Manca tuntee omat oikeutensa.

”On hyvä, että asia sanotaan nyt selkeästi. Olen sitä mieltä, että tämän pitäisi ehdottomasti olla myös laissa”, sanoo 8-vuotiaan Juliette Martin-Mancan äiti Sabrina Manca.

Manca on italialainen ja naimisissa ranskalaisen miehen kanssa. Mancan mukaan ranskalaiset kasvattavat lapsiaan tottelemaan, joskus tiukastikin. Fyysistä kuritusta näkee silti leikkipuistoissa harvoin.

”Eräs isä laski leikkipuistossa kolmeen. Se oli varoitus lapselle, että siinä ajassa on lopetettava kiukuttelu. En itse haluaisi tietää, mitä tuon ykkösen jälkeen tapahtuu.”

Manca sanoo läpsäisseensä tytärtään muutaman kerran. Se on tapahtunut, kun muut keinot ovat tuntuneet loppuvan.

”Olen tuntenut oloni silloin välittömästi huonoksi. Myös tytär tiedostaa erittäin hyvin oikeutensa. Hän sanoo: noin ei saa tehdä.”

Sanomalehti Le Monden mukaan merkittävä osa ranskalaisista vanhemmista on perheestä, jossa heitä on kuritettu. Thomas Groussin kertoo, että selkäsaunojen lisäksi hänet on lapsena saatettu sulkea kaappiin. Sabrina Manca puolestaan kertoo italialaisen äidin pitäneen kovaa kuria.

”Läpsimistä, joka loppui vasta teini-iässä. Se oli hänen tapansa kasvattaa.”

Viime vuonna julkaistun Le Figaron teettämän mielipidekyselyn mukaan vain 30 prosenttia ranskalaisista haluaa, että fyysisen kurituksen kielto määrättäisiin lailla.

Groussin olisi valmis lakiehdotukseen, mutta ymmärtää myös lain vastustajia.

”Nykyään valtiolla on tarve kontrolloida asukkaitaan yhä enemmän. Eikä fyysinen kuritus ole ainoa ongelma. On myös tunnekylmiä vanhempia, joita tämä laki ei auta.”

Groussin opettaa 6–11-vuotiaita ulkomaalaisia lapsia valmistavalla luokalla. Eri taustoista tulevat lapset saattavat myös kertoa, kuinka heitä on kuritettu oppitunneilla kotimaassaan. Fyysinen kuritus koulussa on Ranskassa lailla kielletty.

Le Monden haastatteleman ranskalaisen historioitsijan Ivan Jablonkan mukaan ranskalaiset eivät pidä laeista, jotka ”kontrolloivat liiaksi yksityistä elämää”.

”Ranskassa on vahva jako julkisen ja yksityisen tilan välillä. Julkisessa tilassa valtio sanelee normit, yksityisessä tilassa saa tehdä kuten haluaa. Toinen syy on fyysiseen kuritukseen liitetty kasvatuksellinen periaate.”

Groussin selvisi espanjalaisten poliisien puhuttelusta lopulta ilman seurauksia. Matkan jälkeen Groussin on miettinyt paljon omaa käytöstään omien lasten kanssa. Silti välillä saattaa tulla ”spontaani reaktio”, läpsäisy tai luunappi.

”Kiihtyneenä näin saattaa tapahtua. Harvoin, mutta kuitenkin. Silloin pyydän anteeksi.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat