Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Taina Suonio rakensi Chelsean puutarha­näyttelyä Lontoossa – kuningatar saapuu paikalle maanantaina

Ulkomaat
 
Fakta

Kuninkaallista kukkaloistoa

 Chelsean puutarhanäyttely eli Chelsea Flower Show järjestetään joka kevät Lontoossa.

 Viisipäiväisessä tapahtumassa käy noin 160 000 vierasta kuninkaallisia myöten. Näyttelystä vastaa Kuninkaallinen puutarhaseura eli Royal Horticultural Society (RHS).

 Länsi-Lontoon vauras Chelsea on ollut puutarhanäyttelyn tyyssija vuodesta 1913, mutta vastaavia näyttelyjä RHS on järjestänyt jo 1830-luvulta lähtien muualla Lontoossa.

 Liput näyttelyyn maksavat yleisölle 43–130 euroa. Yksi henkilö saa ostaa korkeintaan neljä lippua, oli RHS:n jäsen tai ei.

 Mustassa pörssissä liput voivat maksaa yli 1 300 euroa. RHS yrittää kitkeä luvatonta lippukauppaa, eikä hämäräteitse ostetulla lipulla pääse välttämättä sisään.

Lontoo

Puutarhanhoito on Britanniassa vakava asia. Ei ole tavatonta, että illalliskeskustelu pyörii kukkasipulien ympärillä.

Puutarhainnostus ei ole sidottu yhteiskuntaluokkaan. Intohimoisia viherpeukaloita löytyy kaikista piireistä.

Eniten mediahuomiota saa kuitenkin jokakeväinen Chelsean puutarhanäyttely (Chelsea Flower Show), jonka kuningatar ja pieni kutsuvierasjoukko katsastaa maanantaina.

Tiistaina näyttely avautuu Kuninkaallisen puutarhaseuran jäsenille, ja myöhemmin samalla viikolla tavalliselle rahvaalle. Mustan pörssin pääsyliput suosituimmille ajoille maksavat jo yli tuhat puntaa eli 1 300 euroa.

Chelsean puutarhanäyttelyyn ryntäävät nekin, joiden kiinnostus hortikulttuuriin on vähäistä. Puutarhanäyttelyssä kuuluu näyttäytyä. Se on seurapiiritapahtuma muiden joukossa.

Pitkäaikainen Chelsean-kävijä on myös suomalainen puutarhasuunnittelija Taina Suonio. Suonion perspektiivi näyttelyyn on sananmukaisesti maan tasalla.

Suonio on yksi niistä sadoista ammattilaisista, jotka uurastavat pari kolme viikkoa kellon ympäri ja ylikin saadakseen show’n pystyyn.

”Olen täällä nyt 11. kertaa tekemässä kilpapuutarhaa. Aina on pyydetty uudelleen”, Suonio kertoo ja tömistelee multaa saappaistaan.

Tänä keväänä Suonio on suunnitellut kukkaistutukset kuuluisan brittiläisen puutarhadesignerin Jo Thompsonin puutarhaan. Suonio miettii, mitkä kukat ja värit toimivat keskenään.

Itse istuttaminen on tarkkaa työtä. ”Puutarhoissa on trendinä luonnonmukaisuus, mutta juuri luonnonmukaisuutta on erityisen vaikea suunnitella ja toteuttaa.”

Sää tuo lisästressiä, etenkin jos sataa. Kukkia pitää varjella.

Suonion tänä vuonna rakentaman kilpapuutarhan teema on yhteisöllinen ruusutarha.

Jotkut pitävät ruusuja vanhanaikaisina, mutta juuri se on puutarhan juju – vanhasta tulee modernia.

Yhteisöllisyys puolestaan tarkoittaa sitä, että kilpapuutarha voitaisiin ainakin periaatteessa siirtää sellaisenaan vaikkapa liverpoolilaiseen taajamaan paikallisten hoidettavaksi.

Puutarhan toiseen laitaan tulee vesiputousseinä, josta vesi virtaa puutarhan läpi.

”Kaikissa isoissa kilpapuutarhoissa pitää olla nykyään vesielementti. Ilman sitä ei voi yltää palkinnoille”, Suonio kertoo.

Noin 4,5 hehtaarin näyttelyalueella käy kova vilske ja kuhina, kun puutarhoja vasta rakennetaan. Kulkuväylillä saa pitää varansa, että ei jää rekan tai pakettiauton alle.

Kaikkien onkin pakko pukeutua keltaisiin suojaliiveihin ja tukeviin suojasaappaisiin. Sipsuttelu korko- ja lakeerikengissä alkaa vasta sitten, kun yleisö pääsee sisään.

Keskuspaviljonkiin tulee satoja näytteillepanijoita esittelemään kukkiaan ja hyötykasvejaan. Kilpapuutarhoille on eri sarjoja. Pienet puutarhat löytyvät toisesta päästä, isot toisesta.

Ison kilpapuutarhan rakentaminen maksaa puolisen miljoonaa euroa. Kattona on taivas.

Näyttelyalue kuuluu Royal Hospital Chelsea -hyväntekeväisyysjärjestölle. Nimestään huolimatta se ei ole sairaala, vaan yksinäisten brittisotilaiden vanhaintalo.

Suonio innostui puutarhanhoidosta asuessaan 13 vuotta Pohjois-Irlannissa, jossa hän työskenteli rauhanprosessin hallinnollisena avustajana. Rauhanprosessia edistämässä olleen kenraalin autonkuljettajan vaimo vihki Suonion puutarhanhoidon saloihin.

Suomessa Suonio suunnittelee puutarhoja yksityishenkilöille, taloyhtiöille ja julkiselle puolelle. Hän puhuu luonnon monimuotoisuuden puolesta. Vihreydellä torjutaan ilmastonmuutostakin.

”Asfaltilla on tarkoituksensa ja paikkansa, mutta muuten kaupungissa pitäisi olla mahdollisimman paljon vihreää. Helsingissä tässä voisi hyödyntää esimerkiksi kattoja”, Suonio sanoo.

Kun Chelsean puutarhanäyttely avautuu yleisölle, pakkaa Suonio laukkunsa ja palaa Suomeen.

”En kestä katsella, jos puutarhoja ylenkatsovat ihmiset, jotka eivät ole niistä edes kiinnostuneet. Pahinta olisi kuitenkin katsella sitä, kun puutarhat näyttelyn lopuksi puretaan.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat