Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Turkin uusi pääministeri lupaa lujittaa presidentin valtaa

Uusi pääministeri Binali Yıldırım lupaa ajaa Turkkiin presidenttivaltaista järjestelmää.

Ulkomaat
 
Reuters
Turkin tuleva pääministeri Binali Yıldırım vaimonsa Semiha Yıldırımin kanssa sunnuntaina hallitsevan AK-puolueen kokouksessa.
Turkin tuleva pääministeri Binali Yıldırım vaimonsa Semiha Yıldırımin kanssa sunnuntaina hallitsevan AK-puolueen kokouksessa. Kuva: Reuters

Turkin uusi pääministeri Binali Yıldırım tiedetään presidentti Recep Tayyip Erdoğanin vankkumattomana liittolaisena, eikä hän hukannut aikaa osoittaakseen asian käytännössä.

Puoluekokouksessa sunnuntaina pitämässään puheessa Yıldırım lupasi ajaa Turkkiin presidenttivaltaista järjestelmää. Hänen mukaansa Turkki tarvitsee uuden perustuslain.

Hallitseva Oikeus ja kehitys -puolue (AKP) valitsi Yıldırımin sunnuntaina puheenjohtajakseen. Puolueen käytännön mukaan se tarkoittaa, että hänestä tulee myös maan pääministeri.

Virallisen nimityksen odotetaan tapahtuvan pian.

Edellinen pääministeri Ahmet Davutoğlu jätti tehtävän ajauduttuaan kahnauksiin Erdoğanin kanssa.

Yıldırımillä ei ollut vastaehdokkaita tehtävään.

Vaikka puoluekokouksen tarkoituksena oli valita Yıldırım puheenjohtajaksi, kongressipaikan koristelu ei jättänyt arvailun varaan, kuka todellinen johtaja on.

Kongressisalissa oli valtavia julisteita presidentti Erdoğanista, ja videot näyttivät kuvaa hänestä, kertoo turkkilainen Hürriyet Daily News.

Lain mukaan Turkin presidentti on puoluepolitiikan ulkopuolella ja valtahierarkiassa pääministerin jälkeen.

Autoritäärisyydestä arvosteltu Erdoğan tuli pääministeriksi vuonna 2003 ja presidentiksi 2014. Jos hän hakee jatkokaudelle vuonna 2019, hän voi pysyä vallassa vuoteen 2024 saakka.

Hänen aikanaan ja AKP:n kaudella kriittisiä ääniä on nujerrettu ja uskonnolliset arvot saaneet Turkin politiikassa yhä enemmän jalansijaa.

Valintansa jälkeen Yıldırım sanoi: ”Tiemme on Recep Tayyip Erdoğanin tie”.

Uusi pääministeri on toiminut pitkään liikenneministerinä, ja hänen vastuullaan ovat olleet monet suuret tie- ja muut rakennushankkeet.

Yıldırım peräsi puheessaan myös Euroopan unionilta selvyyttä Turkin jäsenyysneuvottelujen suhteen.

”Euroopan unionin täytyy tehdä yksi asia. Epäselvyyden Turkin täysjäsenyydestä ja siirtolaiskysymyksestä on loputtava”, hän sanoi.

Sekä Erdoğan että Yıldırım vastustavat jyrkästi neuvotteluja kielletyn Kurdistanin työväenpuolueen (PKK) kanssa.

”Operaatiot jatkuvat keskeytyksettä kunnes PKK –  terroristijärjestö, jonka kädet ovat veressä – lopettaa aseelliset hyökkäyksensä. Me poistamme tämän terrorismiongelman Turkista”, uusi pääministeri sanoi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat