Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ranskassa bensa loppuu asemilta, koska ay-liike lamautti jalostamot ja tukki tiet varastoille

Taustalla ovat Ranskan omat ”pakkolait”.

Ulkomaat
 
STEPHANE MAHE / Reuters
Mielenosoittajat seisoivat rakentamallaan tiesululla SFDM-yhtiön öljynjalostamon edustalla Ranskan Dongesissa maanantaina.
Mielenosoittajat seisoivat rakentamallaan tiesululla SFDM-yhtiön öljynjalostamon edustalla Ranskan Dongesissa maanantaina. Kuva: STEPHANE MAHE / Reuters

Maanantaina useilla Ranskan huoltoasemilla alkoi polttoaine käydä vähiin. Aamupäivällä maan 12 000 asemasta yli 1 600 oli tilanteessa, jossa polttoaine oli lopussa joko täysin tai väliaikaisesti.

Taustalla ovat Ranskan omat ”pakkolait”, eli hallituksen ajama työlain muutos. Ammattiliitot ottivat viikonlopun aikana käyttöön uudet ja kovemmat aseet estääkseen lakipaketin toteutumisen.

Lakkoilijat ovat aiheuttaneet tuotannon pysähtymisen neljällä Ranskan kahdeksasta öljynjalostamosta. Lisäksi ammattiliitot ovat panneet rekkakuskien tuella pystyyn tiesulkuja, joilla on estetty pääsy polttoainevarastolle. Yhteensä lakot ja sulut ovat katkaisseet pääsyn viidelle suurelle varastoalueelle, kertoo ranskalaislehti Le Figaro.

Sosialistihallituksen uusi työlaki on ollut viikkoja ankaran vastustuksen kohteena. Pariisissa Nuit Debout (Yö jalkeilla) -mielenosoitusliike on pitänyt hallussaan keskeistä République-aukiota.

Myös muissa suurissa kaupungeissa on osoitettu mieltä. Poliisin otteet ovat koventuneet samalla, kun osa äärimmäisimmistä mielenosoittajista on polttanut autoja ja kivittänyt poliiseja.

Presidentti François Hollande ja pääministeri Manuel Valls eivät ole kuitenkaan perääntyneet.

Valls rauhoitteli sunnuntaina, että hallituksella on tilanne hallinnassa.

”Jalostamoja ja varastoja saadaan vapautettua tulevien päivien aikana. Joka tapauksessa meillä on riittävät polttoainereservit tästä selviämiseen”, hän rauhoitteli uutistoimisto Reutersin mukaan.

Ranskan hallituksen mielestä uusi työlaki on välttämätön, jotta Ranskan työmarkkinat muuttuisivat joustavammiksi. Uusi laki esimerkiksi selkeyttäisi taloudellisia perusteita, joilla työnantaja voi irtisanoa väkeä. Myös väärin perustein irtisanottujen korvauksille asetettaisiin rajoja.

Ranskassa irtisanottujen suoja on poikkeuksellisen vahva verrattuna muihin Euroopan maihin. Hallituksen mukaan tästä on tullut jo ongelma nuorten työllistymiselle: yritykset eivät uskalla palkata nuoria, kun huonoista rekrytoinneista on niin vaikea päästä eroon.

Ranskan työttömyysaste on pysynyt koko Hollanden presidenttikauden korkealla kymmenen prosentin tuntumassa.

Työlaki on niin epäsuosittu jopa sosialistien itsensä keskuudessa, että hallitus turvautui poikkeukselliseen menettelyyn sen läpirunnomiseksi.

Ranskan perustuslain kohta 49.3 antaa hallitukselle mahdollisuuden säätää lain ilman parlamentin hyväksyntää. Kohtaa saa käyttää budjetin ulkopuolisissa asioissa vain kerran istuntokauden aikana. Tähän korttiin Hollande ja Valls nyt turvautuvat.

Jos parlamentti haluaisi estää lain läpimenon, sen ainut mahdollisuus olisi kaataa luottamusäänestyksellä koko hallitus.

Vielä vuonna 2006 Hollande itse luonnehti kyseistä 49.3-menettelyä ”demokratian halveksunnaksi”, mistä ranskalaislehdet häntä nyt mielellään muistuttavat.

CHARLES PLATIAU / Reuters
Poliisi käytti voimaa mielenosoituksessa Pariisissa toukokuun puolivälissä.
Poliisi käytti voimaa mielenosoituksessa Pariisissa toukokuun puolivälissä.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat