Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Taistelussa Isisiä vastaan alkoi uusi kiihkeä vaihe – ”Tänä päivänä revimme alas muukalaisten mustat liput”

Irak yrittää karkottaa Isisin Fallujasta. Isis teki verisiä itsemurhaiskuja Syyriassa. Iskuissa kuoli jopa 148 ihmistä.

Ulkomaat
 
THAIER AL-SUDANI / Reuters
Irakin joukot lähestyivät Fallujan kaupunkia maanantaina. Kaupunki on sunnalaisen radikalismin kehto, jonka Isis valtasi alkuvuodesta 2014.
Irakin joukot lähestyivät Fallujan kaupunkia maanantaina. Kaupunki on sunnalaisen radikalismin kehto, jonka Isis valtasi alkuvuodesta 2014. Kuva: THAIER AL-SUDANI / Reuters

Taisteluissa jihadistijärjestö Isisiä vastaan käynnistyi maanantaina uusi kiihkeä vaihe, kun Irakin armeija ilmoitti aloittavansa Fallujan kaupungin valtauksen.

Falluja on Isisin merkittävä tukikohta vain noin 60 kilometrin päässä Irakin pääkaupungista länteen. Kaupunki on sunnalaisen radikalismin kehto, jonka Isis valtasi alkuvuodesta 2014.

Samaan aikaan kun Irakin joukot lähestyivät Fallujaa, Isis iski Syyriassa Tartuksessa ja Jablassa, jotka ovat tähän asti säilyneet rauhallisina.

Jopa 148 ihmistä kuoli itsemurhapommittajien iskuissa Tartusissa ja Jablassa, Syyrian presidentin Bashar al-Assadin uskollisimmilla tukialueilla, kertoi sotaa tarkkaileva järjestö Syrian Observatory for Human Rights. Syyrian valtion median mukaan iskuissa kuoli 78 ihmistä.

Fallujan valtauksen aloittamisesta ilmoitti maanantaina Irakin pääministeri Haider al-Abadi televisioidussa puheessaan.

”Tänä päivänä revimme alas muukalaisten mustat liput”, al-Abadi sanoi viitaten Isisin käyttämään sotalippuun. ”Tämän maan asukkaat ovat päättäneet tehdä lopun Isisin rikollisjengien tuomalle pimeydelle ja terrorismille.”

Falluja on yksi Isisin tärkeimmistä tukikohdista. Itse asiassa se on Mosulin jälkeen ainoa suuri kaupunki, joka Isisillä on yhä hallussaan Irakin puolella.

Fallujalla on myös keskeinen rooli sunnalaisen radikalismin kehtona. Se oli keskuskaupunki jihadistiliikkeille, jotka käynnistivät vastarinnan Yhdysvaltoja vastaan sen jälkeen kun Yhdysvallat hyökkäsi Saddam Husseinin hallitsemaan Irakiin 2003.

Fallujassa Yhdysvaltain joukot kävivät verisimpiä kaupunkitaisteluja sitten Vietnamin sodan. Myös Irakin armeijalla on edessä todennäköisesti pitkä taistelu, jos se aikoo saada kaupungin vallattua.

Vain muutama tunti ilmoituksen jälkeen Fallujan lähistöllä puhkesi taisteluja. Hävittäjät tekivät ilmaiskuja kaupunkiin, kertoi uutistoimisto AFP.

Irakin television mukaan Isisin ”kuvernööri” Fallujassa tapettiin ensimmäisissä iskuissa. Isis puolestaan kertoi itsemurhapommittajan tuhonneen Irakin armeijan panssarivaunun ja puskutraktorin ja tappaneen 16 ihmistä.

Irakin hallitus sanoi, että kaupungissa asuville kymmenilletuhansille siviileille luodaan turvakäytävä, jota pitkin nämä voivat paeta saarretusta kaupungista.

Falluja on kaupunki, jonka Isis valtasi ensimmäisenä Irakissa tammikuussa 2014. Kymmenen vuotta aiemmin Falluja oli Isisin edeltäjän, Irakin al-Qaidan tukikohta.

Kaupunki sijaitsee vain kuudenkymmenen kilometrin päässä Irakin pääkaupungista Bagdadista länteen.

Fallujan valtausta on pidetty niin vaarallisena operaationa, että Yhdysvallat on neuvonut Irakia välttelemään sitä ja pyrkimään sen sijaan valtaamaan Isisiltä maan toiseksi suurimman kaupungin Mosulin maan pohjoisosissa.

Irakin hallitus katsoo, että Fallujan valtaaminen voisi auttaa turvaamaan rauhaa pääkaupungissa Bagdadissa.

Viime viikkoina Isis on tehnyt Bagdadissa verisiä itsemurhaiskuja. Kaupungissa on nähty myös mielenosoituksia hallituksen politiikkaa vastaan.

Fallujan taisteluihin osallistuu Irakin armeijan ja Isisin lisäksi kirjava joukko muita aseellisia ryhmiä.

Irakin armeija kärsi katkeria tappioita Isisille, kun järjestö valtasi salamasodalla Mosulin ja muita Irakin kaupunkeja 2014. Tämän jälkeen armeija on kuitenkin saanut koulutusta ja aseapua Yhdysvaltain johtamalta kansainväliseltä liittoumalta.

Koulutetuimmat taistelijat kuuluvat Irakin terrorisminvastaiseen yksikköön, joka on tehnyt tehokkaita yllätyshyökkäyksiä Isisiä vastaan eri puolilla maata. Eliittijoukoista on kuitenkin huutava pula.

Taisteluihin osallistuu myös puolisotilaallisia liittovaltion poliiseja, joista monet ovat Etelä-Irakin shiia-alueilta. Osa poliiseista tulee sunnalaisesta Anbarin maakunnasta, Isisin kannatuksen keskusalueelta.

Lisäksi taisteluihin osallistuu Iranin tukemia shiialaisia asejoukkoja. Nämä ryhmät ovat olleet avainroolissa, kun Isis on ajettu ulos Irakin muista kaupungeista. Shiiajoukkoja on kuitenkin syytetty julmuuksista sunnimuslimeja vastaan.

Isisin savustamiseen on saatu mukaan myös Anbarin heimoja. Näiden joukkojen tärkein ominaisuus on hyvä paikallistuntemus.

Kansainvälinen liittouma osallistuu taisteluihin tekemällä ilmaiskuja.

Isis on joutunut viime kuukausina Irakissa altavastaajan asemaan. Fallujan valtaaminen olisi onnistuessaan paha takaisku järjestön perustamalle ”kalifaatille”.

Isisin tiedottaja Abu Mohammed al-Adnani vaikutti uudessa, kannattajille kohdistetussa ääniviestissä myöntävän, että Isis on joutunut alakynteen ja että järjestö on mahdollisesti menettämässä alueita ja kaupunkeja. Viesti tuli julkisuuteen viikonloppuna.

Al-Adnanin mukaan Isis ei silti ole lopettamassa taisteluja vaan vetäytymässä maanalaiseksi terroristijärjestöksi. Tätä voi pitää käänteentekevänä, sillä Isis on pyrkinyt esiintymään nimenomaan valtiona tai ”kalifaattina”, jolla on hallussaan omia alueita.

Al-Adnani vetosi viestissään kannattajiin, että nämä tekisivät iskuja muslimien pyhän kuukauden ramadanin aikana kaikkialla maailmassa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat