Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Huumeiden käyttäjien rankaiseminen lopetettiin Portugalissa – huumekuolleisuus romahti

Heroinistien määrä puolittui, kun Portugali lopetti huumeiden käyttäjien rankaisemisen. Myös hiv-tartuntojen määrä romahti.

Ulkomaat
 
Kahden naisen katupartio ei pelkää huumejengejä Lissabonissa
Kahden naisen katupartio ei pelkää huumejengejä Lissabonissa
Portugalilainen kahden nuoren naisen katupartio ei pelkää kiertelyä kovista huumeista tunnetuilla alueilla Lissabonissa. Andreia Alves ja Soraia Cunha auttavat narkomaaneja osana Portugalin liberaalia huumepolitiikkaa. Jo teininä huumekoukkuun jäänyt João kiittää partioita hiv-tartuntojen vähentämisestä. Toimittaja: Pilvikki Kause, kuvaus ja leikkaus: Ana Brigida.

Lissabon

Ahavoitunut mies pudottelee käytettyjä huumeruiskuja yksi toisensa perään keltaiseen muoviastiaan Lissabonissa.

”Kaksikymmentäneljä”, neulojen keräilystä vastaava psykologi Soraia Cunha, 27, laskee nukkavierulla pikkuaukiolla.

Soraia Cunha ja työpari Andreia Alves ovat tapaamassa päihdekoukkuun jääneitä asukkaita Casal Ventoson pelätyssä naapurustossa. Naisten heijastinliivien selkämyksessä lukee katupartio.

”Katupartio jakaa muun muassa puhtaita neuloja, steriilejä vesiampulleja, antiseptisiä pyyhkeitä ja kondomeita. Aamuisin kuljetamme apua tarvitsevia lääkärille tai sosiaalitoimistoon”, sosiaalityöntekijä Alves, 22, luettelee.

Kahden tai kolmen hengen ammattilaisryhmät ovat olleet vuosia tuttu näky Portugalin pääkaupungin ongelma-alueilla. Partioiden tehtävä on auttaa narkomaaneja niin, että heidän terveydelleen koituvat riskit ja haitat olisivat mahdollisimman pienet.

”Yritämme parantaa heidän elämänlaatuaan, emmekä painosta jättämään huumeita. Mutta jos he itse haluavat vähentää käyttöä, olemme heidän tukenaan”, Alves kuvailee.

Partioita alettiin perustaa yhtenä keinona huumekriisin selättämiseksi. Portugali päätti dekriminalisoida kaikki huumausaineet viisitoista vuotta sitten, kun mikään muu ei tuntunut auttavan. Laittomien aineiden käyttäminen ja pienten määrien hallussapito ei ole enää rangaistukseen johtava rikos.

Laki oli mullistus myös kansainvälisesti, ja monet asiantuntijat pitävät seurauksia merkittävinä. Huumekartellien sodista kärsineiden Guatemalan, Kolumbian ja Meksikon entiset presidentit vaativat tänä keväänä YK:lta, että muutkin seuraisivat Portugalin esimerkkiä. Myös kansainvälinen lääketieteen asiantuntijoiden neuvosto vetosi äskettäin dekriminalisoinnin puolesta.

Portugalissa hiv-tartuntojen ja aids-tapausten määrät ovat romahtaneet narkomaanien keskuudessa vuosituhannen vaihteen synkistä luvuista. Seksin kautta tulleet infektiot ovat nyt yleisempiä.

Myös yliannostuksista johtuvat kuolemat ovat vähentyneet. Nyt Portugalissa yliannostuskuolemia on toiseksi vähiten, kun EU-maita vertaillaan keskenään.

Heroiinin piikittäjiä oli pahimmillaan prosentti väestöstä, mutta määrä on puolittunut. Erilaisten muiden huumeiden käyttäjiä on kuitenkin enemmän kuin uuden lain tullessa voimaan, vaikka luku on pienentynyt vuodesta 2007.

Huumeisiin sortuneiden ei Cunhan ja Alvesin mielestä tarvitse nykyisin tuntea häpeää, vaan aineita voi käyttää poliisia pelkäämättä. Se on helpottanut Cunhan ja Alvesin työtä.

”Suhde on luonteva molemmin puolin. Emme pelkää heitä”, Soraia Cunha luonnehtii.

Ana Brigida
João on kiitollinen katupartioiden avusta.
João on kiitollinen katupartioiden avusta.

Kun katupartion pakettiauto pysähtyy tuttuun aikaan, miehiä alkaa pian parveilla ympärillä. Monet tervehtivät naisia kädestä pitäen ja rupattelevat huolistaan. Vihreillä, makeispussia muistuttavilla pakkauksilla on menekkiä. Pussi sisältää hygieeniset perustarpeet suonensisäiseen käyttöön ja polttamiseen.

Työpari kiertää rähjäisen korttelin taakse polulle. Rauniotalon onkalossa kyyristelevä mies kiittelee, että puhtaat neulat ja kondomit ovat säästäneet hänet hiviltä ja hepatiitilta.

”Olen todella onnekas! Jos teitä ei olisi, ihmiset olisivat kadoksissa, kuolleita tai sairaita. Teidän ansiostanne kajastaa pieni toivon valo”, pitkäaikaiskäyttäjä João ylistää.

Raunioituneiden portaiden alta työntyy käsiä kurottelemaan vihreitä tarvikepusseja. Muutama mies vääntäytyy vaihtamaan kuulumisia.

Nuno-niminen mies kertoo, että vaikka Casal Ventoson kaupunginosaan saavutaan edelleenkin muualta ottamaan päihteitä kimpassa, meno oli ennen aivan toista luokkaa.

Kaupunginosa tunnettiin ”Euroopan suurimpana huumeiden hypermarkettina” 1990-luvulla. Tuhannet tungeksivat kaduilla pilvessä ja aineita kaupittelemassa. Joutomaalle kyhättiin hökkelislummi.

Lissabonin kaupunki puski majat maan tasalle vuosituhannen vaihteessa. Osa alueen vakiväestöstä asutettiin uuteen Quinta de Cabritan lähiöön.

Alves ja Cunha palaavat samassa lähiössä sijaitsevaan kotitoimistoon työpäivän päätteeksi. Työnantaja on valtion rahoittama ja terveysministeriön kanssa yhteistyötä tekevä Crescer na Maior -järjestö. Järjestön johtaja Américo Nave kannattaa huumausaineiden täyttä vapauttamista ja kaupan ottamista valtion kontrolliin.

”Valtioiden pitäisi tehdä tästä yhteispäätös. Rahaa säästyisi poliisilta, kun huumerikolliset jäisivät ilman työtä!”

Päihteiden ehkäisytyöstä ja kuntoutuksesta vastaavien tahojen rahoitusta ei leikattu tuoreesta velkakriisistä huolimatta, Nave kertoo. Järjestö tavoittaa vuosittain noin 1 600 päihderiippuvaista.

”Päättäjät olettivat, että kriisi vie monelta pohjan ja jotkut sortuvat huumeisiin. Näin osin kävikin.”

Ana Brigida
Andreia Almeida (vas.) ja Soraia Cunha tapaavat päihdekoukkuun jääneitä asukkaita Casal Ventoson pahamaineisessa naapurustossa Lissabonissa.
Andreia Almeida (vas.) ja Soraia Cunha tapaavat päihdekoukkuun jääneitä asukkaita Casal Ventoson pahamaineisessa naapurustossa Lissabonissa.
Ana Brigida
Ilmaiseksi jaetaan hygieenisiä perustarpeita suonensisäiseen käyttöön ja polttamiseen.
Ilmaiseksi jaetaan hygieenisiä perustarpeita suonensisäiseen käyttöön ja polttamiseen.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat