Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Huumeet koskettivat lähes jokaista perhettä

Ulkomaat
 
Helsingin Sanomat

Huumausaineista ei tiedetty juuri mitään, kun Portugali siirtyi demokratiaan vuosikymmenten diktatuurin jälkeen vuonna 1974, ylijohtaja João Goulão kertoo Lissabonissa. Hän koordinoi maan päihteiden ja muiden riippuvuuksien ehkäisyä, valistusta ja riskien minimointia terveysministeriön yhteydessä.

Demokratiaan siirtymistä edelsivät siirtomaasodat. Nuoria asevelvollisia oli lähetetty taistelemaan afrikkalaisia alusmaita vastaan.

”Tilannetta voi verrata Vietnamin sotaan. Monet sotilaat alkoivat lievittää vaikeita oloja huumausaineilla.”

Kun maat itsenäistyivät vallankumouksen jälkeen, portugalilaisten mukana kotiin kulkeutui tonneittain marihuanaa.

”Seurasi vapauden huuma. Kaikenlaisen uuden kokeilu villitsi väkeä. Myös huumekauppiaat saapuivat Portugaliin.”

Eipä aikaakaan, kun huumeongelma kosketti liki jokaista perhettä yhteiskunnallisesta asemasta riippumatta, ylijohtaja muistaa. Hän työskenteli lääkärinä ja näki päihderiippuvuudesta kärsiviä vastaanotollaan yhä useammin.

Portugalissa on 10 miljoonaa asukasta. Heroiinikoukkuun oli jäänyt satatuhatta henkeä viime vuosituhannen lopulla. Myös hiv-tartuntojen ja aids-tapausten määrät räjähtivät käyttäjien keskuudessa.

Ensimmäiset hoitokeskukset perustettiin 1980-luvun lopulla, mutta mikään ei tuntunut auttavan. Hallitus pyysi asiantuntijaryhmää kehittämään uuden strategian. Goulão oli yksi ratkaisevan politiikan arkkitehdeistä.

”Luokittelimme huumeiden käyttäjät sairaiksi eikä rikollisiksi”, hän painottaa. Päävastuu käyttäjistä siirtyi poliisilta ja oikeuslaitokselta terveysministeriölle vuonna 2001.

Vaikka huumausaineiden kasvatus, salakuljetus ja kauppa ovat yhä rangaistavia tekoja, käyttö ja pienien määrien hallussapito lakkasi viemästä putkaan tai vankilaan. Käyttäjä ohjataan päihdeneuvoston puhutteluun tai hoitoon, tai hän voi saada hallinnollisen sakon, josta ei jää merkintää rikosrekisteriin.

Uusi laki oli uraauurtava. Portugalin onnistumista onkin seurattu alusta asti kiinteästi maailmalla. ”Meitä pidetään jonkinlaisena koelaboratoriona.”

Hän on tottunut erimaalaisten ministerien ja virkahenkilöiden kyselyihin. ”Huumeiden dekriminalisointi ei ole yksin mikään taikasana. Terveydenhuollossa ja sosiaalihuollossa pitää olla samalla tukiverkosto, joka auttaa ja kuntouttaa aineiden käyttäjiä sekä sopeuttaa takaisin yhteiskuntaan.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat