Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

HS:n meppiraati: Ajatus Trumpista USA:n presidenttinä huolestuttaa

HS:n meppiraadissa Clinton on ehdoton suosikki, mutta Jussi Halla-aho haluaisi Trumpin presidentiksi. Hänestä Clinton on ”korruptoituneen ja epärehellisen elitistin perikuva”.

Ulkomaat
 
Lucas Jackson / Reuters
Republikaanien presidenttiehdokas Donald Trump on antanut lausuntoja, joiden perusteella Yhdysvaltojen ja Euroopan suhde voisi muuttua merkittävästi. Trump esimerkiksi pitää sotilasliitto Natoa aikansa eläneenä järjestönä.
Republikaanien presidenttiehdokas Donald Trump on antanut lausuntoja, joiden perusteella Yhdysvaltojen ja Euroopan suhde voisi muuttua merkittävästi. Trump esimerkiksi pitää sotilasliitto Natoa aikansa eläneenä järjestönä. Kuva: Lucas Jackson / Reuters

Bryssel. Pelottavaa uhoa. Naisten ja vähemmistöjen halveksuntaa. Sisäänpäin käpertymistä. Kansainvälisten suhteiden horjuttamista. Arvaamaton, kaheli, kysymysmerkki.

Tällaisia arvioita suomalaiset europarlamentaarikot eli mepit esittävät Yhdysvaltain presidentinvaalien republikaaniehdokkaasta Donald Trumpista.

Kolmestatoista mepistä yhdeksän on sitä mieltä, että demokraatti Hillary Clinton olisi parempi vaihtoehto maailman voimakkaimman valtion johtoon marraskuun vaalien jälkeen.

”Yleensä sanotaan, että demokraattinen kansakunta saa ansaitsemansa johtajat, mutta mikään kansakunta ei kyllä ansaitse Trumpia. Hän kutittelee kansakunnan kaikkein alhaisimpia ominaisuuksia: vihaa ja ennakkoluuloja”, toteaa Miapetra Kumpula-Natri (sd) HS:n meppiraadissa.

Mepit ovat yksituumaisia siitä, että Yhdysvallat on Euroopalle erittäin tärkeä kumppani, olipa kyse arvoista tai turvallisuus- ja kauppapolitiikasta. Jotkut heistä arvelevat, että kunhan vaalit on pidetty, räyhäkkäät puheet voivat vaihtua pragmaattiseen politiikkaan.

Vaikka Yhdysvaltain presidentillä on paljon valtaa, hän joutuu tukeutumaan paljolti virkakoneistoonsa ja kongressiin.

”Suuret linjat ja tiivis yhteistyö pysynevät muuttumattomina riippumatta siitä, kumpi valitaan presidentiksi. Tuleva presidentti ymmärtää eurooppalais-amerikkalaisen yhteistyön välttämättömyyden ja väistämättömyyden”, sanoo Anneli Jäätteenmäki (kesk), joka ei ota kantaa ehdokkaiden paremmuuteen.

Upporikas liikemies ja mediapersoona Trump on kuitenkin antanut lausuntoja, joiden perusteella Yhdysvaltojen ja Euroopan suhde voisi muuttua merkittävästi. Hänen mukaansa sotilasliitto Nato on aikansa elänyt järjestö ja Yhdysvallat joutuu maksamaan kohtuuttomia summia Euroopan puolustamiseksi.

Trump on myös puhunut vapaakauppasopimuksia vastaan. Euroopan unioni ja Yhdysvallat yrittävät nyt kiireellä neuvotella valmiiksi TTIP-vapaakauppasopimuksen ennen kuin presidentti Barack Obaman kausi päättyy ensi tammikuussa.

Trump on päihittänyt muut republikaanien ehdokkaat puolueen esivaaleissa. Demokraattien kisassa vasemmistolaisella senaattorilla Bernie Sandersilla on vielä pieni teoreettinen mahdollisuus voittoon, mutta hyvin todennäköisesti puolueen ehdokas on entinen ulkoministeri, senaattori ja presidentin rouva Hillary Clinton.

Mepeistä yksi ilmoitti pitävänsä Trumpia parhaana ehdokkaana. Jussi Halla-ahon (ps) mielestä ”sekä Trump että Sanders ovat olleet virkistäviä poikkeuksia puhumalla ymmärrettävällä tavalla työväestöä ja keskiluokkaa kiinnostavista aiheista”.

Halla-aho pitää Clintonia ”korruptoituneen ja epärehellisen elitistin perikuvana”.

Kokoomuksen Petri Sarvamaa ei ole vielä päättänyt suosikkiaan. Hänen mukaansa on mahdollista, että Trump ”tekee hallitun ja vakuuttavan suunnanmuutoksen” presidentinvaalien edetessä.

”Hänellä on edellytykset nousta vuosien mittaan Ronald Reaganin veroiseksi uudistajaksi republikaaneille. Toivon tämän vaihtoehdon toteutumista, koska en usko Clintonin valinnan tekevän hyvää Yhdysvaltain sisäpolitiikan kehitykselle”, sanoo Sarvamaa, joka toimi aiemmin Yhdysvalloissa Yleisradion kirjeenvaihtajana.

Republikaanipresidentti Reagania pilkattiin 1980-luvulla Euroopassa vaaralliseksi tomppeliksi. Jälkikäteen hänen presidenttikauttaan on arvioitu myönteisemmin.

 

HS-meppiraadin kysymykset:
1. Kummasta toivot voittajaa Yhdysvaltain presidentinvaaleissa: a) Donald Trumpista, b) Hillary Clintonista, c) minulla ei ole kantaa tai en halua kertoa sitä.
2. Millaisia seuraamuksia Euroopan ja Yhdysvaltain suhteille olisi, jos Trump / Clinton valittaisiin presidentiksi? Kuinka tärkeää Euroopalle on suhde Yhdysvaltoihin ja se, kuka Yhdysvaltoja johtaa?

 

Henna Virkkunen (kok)

Henna Virkkunen (kok)
Henna Virkkunen (kok)

1. Hillary Clinton.

2. ”Clinton on politiikassa kokenut, tasapainoinen, määrätietoinen, realistinen ja tuntee kansainvälisen politiikan kysymykset. Trump ei ole ollut aiemmin valtiollisissa tehtävissä, joten käsitykseni hänestä perustuu tv-esiintymisiin. Niiden perusteella hän vaikuttaa lähinnä kahelilta, joka puhuu mitä sylki suuhun tuo.”

Sirpa Pietikäinen (kok)

Sirpa Pietikäinen (kok)
Sirpa Pietikäinen (kok)

1. Hillary Clinton.

2. ”Uskon että Clinton on Trumpia parempi vaihtoehto sekä kansalaisille että maailmalle, tasapainoisesti politiikkaa tekevä kokenut poliitikko. Ei olisi myöskään yhtään hullumpi idea saada Yhdysvaltoihin naispresidentti. Historia on osoittanut että suurvaltojen mielivaltaisesti käyttäytyvät johtajat voivat olla ongelma koko maailmalle.”

Heidi Hautala (vihr)

Heidi Hautala (vihr)
Heidi Hautala (vihr)

1. Hillary Clinton.

2. ”Arvostan Clintonin rohkeutta nostaa esiin ulkopolitiikassaan ihmisoikeuskysymyksiä, kuten LGBTI- sekä naisten ja tyttöjen oikeuksia. Oletettavasti hänellä olisi Obamaa enemmän halua osallistua maailman eri konfliktien ratkaisuihin ja tämä voisi aktivoida myös yhteistyötä EU:n kanssa ja osaltaan siten vahvistaa EU:n toimintakykyä maailmassa.”

Nils Torvalds (r)

Nils Torvalds (r)
Nils Torvalds (r)

1. Hillary Clinton.

2. ”Jos kävisi niin, että Trumpista tulisi Yhdysvaltain presidentti, menee paljon aikaa ennen kuin järjestelmä palaa jotakuinkin arvattavissa oleville uomillle. Jos Clintonista tulee seuraava presidentti, meno jatkuu kohtalaisen entisellään. Joku järki kuitenkin tallella järjestelmässä.”

Merja Kyllönen (vas)

Merja Kyllönen (vas)
Merja Kyllönen (vas)

1. Hillary Clinton.

2. ”Uskon Trumpille kampanja-ajalle rakennetun julkisuuskuvan olevan osin päälle liimattu ja hänen politiikkansa sitten jotain muuta. Mikäli Trump tulisi valittua, saattaisi ainakin nimenomaan Yhdysvaltain ulkopolitiikka ja heidän diplomaattiset suhteensa kolhiintua moniin maihin, myös Eurooppaan. Täytyy sanoa, että ajatus Trumpista linjaamassa Yhdysvaltain ilmasto- ja ympäristöpolitiikkaa kylmää mieltä.”

Liisa Jaakonsaari (sd)

Liisa Jaakonsaari (sd)
Liisa Jaakonsaari (sd)

1. Hillary Clinton.

2. ”Trumpin uho on ollut suorastaan pelottavaa. Hän uskoo ainakin puheidensa perusteella äärimmäiseen sotilaalliseen voimaan ja tuntee itsevaltiaan Vladimir Putinin kanssa sielunveljeyttä. Nato joko heikkenisi tai joutuisi tuuliajolle. Usein luotetaan, että ‘kun Herra antaa viran, se antaa järjen’. Tähän en usko.”

Miapetra Kumpula-Natri (sd)

Miapetra Kumpula-Natri (sd)
Miapetra Kumpula-Natri (sd)

1. Hillary Clinton.

2. ”Euroopalle on tärkeää, käpertyykö Yhdysvallat sisäänpäin vai osallistuuko se aktiivisesti kansainvälisen politiikan tekoon yhdessä muiden maiden kanssa eri kansainvälisissä elimissä, kuten YK:ssa. Olen iloinen, että demokraatit ovat sisäisen vaalikamppailun aikana käyneet raikastavaa keskustelua esimerkiksi sosiaaliturvasta.”

Pirkko Ruohonen-Lerner (ps)

Pirkko Ruohonen-Lerner (ps)
Pirkko Ruohonen-Lerner (ps)

1. Hillary Clinton.

2. ”Clinton jatkaisi Obaman viitoittamalla yhteistoiminnan tiellä. Trump on puhunut eristäytymisen puolesta. Suhde Yhdysvaltoihin on Euroopalle erittäin tärkeä sekä kauppa- että turvallisuuspoliittisesti. Yksi ihminen ei pysty pyörittämään Yhdysvaltojen sisäpolitiikkaa, mutta ulkopolitiikassa presidentillä on laajat valtaoikeudet.”

Anneli Jäätteenmäki (kesk)

Anneli Jäätteenmäki (kesk)
Anneli Jäätteenmäki (kesk)

1. Minulla ei ole kantaa.

2. ”Yhdysvallat valitsee itsenäisesti presidenttinsä. Kokeneena poliitikkona ja entisenä ulkoministerinä Clintonilla on kokemusta Euroopan merkityksestä Yhdysvalloille. Vaikka Trumpin ulkopoliittiset tavoitteet ovat melko lailla hämärän peitossa, Eurooppa ei ole saanut osakseen suurempaa ryöpytystä Trumpin puheissa.”

Hannu Takkula (kesk)

Hannu Takkula (kesk)
Hannu Takkula (kesk)

1. Minulla ei ole kantaa tai en halua kertoa sitä.

2. ”Minun suosikkiehdokkaani olisi ollut republikaanien Marco Rubio tai Mike Huckabee. Jos Trump valitaan presidentiksi, edessä on mahdollisesti enemmän vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Yhdysvaltain presidentin takana on vahva hallinto, joka huolehtii varmasti osaltaan siitä, ettei linja suhteessa ulkomaailmaan merkittävästi muutu.”

Petri Sarvamaa (kok)

Petri Sarvamaa (kok)
Petri Sarvamaa (kok)

1. En halua kertoa vielä kantaani.

2. ”Haluan nähdä, tekeekö Trump lähikuukausien aikana käännöksen keskeisissä kansainväliseen politiikkaan vaikuttavissa kannoissaan. Clintonin valinta ei paljoa muuttaisi, mutta sekään ei sinänsä ole Euroopan kannalta hyvä asia. Transatlanttinen suhde tarvitsee kipeästi uutta virtaa, koska se on menettänyt hitaasti mutta varmasti merkitystään lähes koko Obaman valtakauden ajan.”

Jussi Halla-aho (ps)

Jussi Halla-aho (ps)
Jussi Halla-aho (ps)

1. Donald Trump.

2. ”Kummankin pääpuolueen presidenttiehdokkaat ovat perinteisesti olleet suuryritysten rahoittamia poliittisia broilereita. Uskon, että Trump vähentäisi Yhdysvaltain sotilaallista ja ehkä poliittistakin läsnäoloa maailmalla. Clinton todennäköisesti jatkaisi, Bush nuorempaa ja Obamaa seuraten, sotimista maailman kriisipesäkkeissä.”

Paavo Väyrynen (kesk)

Paavo Väyrynen (kesk)
Paavo Väyrynen (kesk)

1. Hillary Clinton.

2. ”Ei perusteluja.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat