Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Britanniassa äänestäjiä on peloteltu ehkä jo liian pitkään EU:sta

Britanniassa järjestetään kuukauden kuluttua kansanäänestys EU-jäsenyyden tulevaisuudesta. Kukaan ei tiedä varmasti, miten brittitalouden käy, jos EU-ero toteutuu, kirjoittaa Annamari Sipilä.

Ulkomaat
 
Annamari Sipilä Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien Lontoon-kirjeenvaihtaja.

Vanhempien ei tarvitse olla lastensa parhaita kavereita. Tärkeintä on, että he keskittyvät varsinaiseen tehtäväänsä eli vanhemmuuteen. Samalla tavalla vahva ja näkemyksellinen poliittinen johtaja ei kalastele vain äänestäjien suosiota. Hän uskaltaa ajaa vaikeita mutta tärkeitä asioita, vaikka se karkottaisi osan äänestäjistä.

Britanniassa järjestetään kuukauden kuluttua kansanäänestys EU-jäsenyyden tulevaisuudesta. Eilen maanantaina Britannian valtiovarainministeriö julkisti yli 80-sivuisen analyysin uhista, joille EU-ero eli Brexit Britannian altistaisi.

Raportti maalaa synkän kuvan itse aiheutetusta taantumasta, joka seuraisi unionista lähtöä. Työpaikkoja häviäisi shokin rajuudesta riippuen 500 000–800 000. Palkat, asuntojen hinnat ja bruttokansantuote romahtaisivat. Punta heikkenisi. Julkista velkaa pitäisi ottaa lisää useita kymmeniä miljardeja puntia.

Kukaan ei tiedä varmasti, miten brittitalouden käy, jos EU-ero toteutuu. Kiistatonta tietoa ei ole sen enempää jäsenyyden kannattajilla kuin Brexit-leirilläkään. Mutta se ei ole tässä nyt olennaista.

Olennaista on se, että konservatiivihallitus on odottanut aivan kansanäänestyksen kynnykselle asti vääntääkseen rautalangasta, että Britannian taloudellinen hyvinvointi ja menestys ovat jollain lailla yhteydessä EU-jäsenyyteen.

Brittihallitus on antanut ymmärtää tähän kevääseen asti, että EU:sta tulee pelkkiä ongelmia, rajoituksia ja byrokratiaa. Samaa kärjistetyn EU-kielteistä kieltä ovat viljelleet myös aiemmat brittihallitukset. Nyt – kansanäänestyksen aattona – sekä pääministeri David Cameron että valtiovarainministeri George Osborne yrittävät vakuuttaa äänestäjät EU-eroon liittyvistä uhista. Kaksikko tuntuu olevan viimeinkin tosissaan: valtiovarainministeriön verkkosivuilla sana recession (taantuma tai lama) hyppää silmille murtumista jäljittelevän fonttinsa ansioista.

Eivät poliitikot toki ole olleet yksin EU-kielteistä henkeä lietsomassa. Brittilehdistö on ollut selvästi Brexitiin päin kallellaan EU-kampanjoinnin kahtena ensimmäisenä kuukautena, kertoo Oxfordin yliopiston Reuters-instituutin maanantaina julkistettu katsaus. Laajempi selvitys aiheesta ilmestyy syyskuussa.

Kyse ei ole tietenkään vain kuluvan kevään ilmiöstä. Britanniassa sanomalehdet ovat herkutelleet vuosikaudet EU:n epäonnistumisilla. EU:n hyödyt eivät ole uutinen etenkään saarivaltakunnassa.

Jokainen EU-kielteinen uutisotsikko pönkittää Brexit-kampanjaa. Brittihallitus olisi voinut pelotella – eli valistaa – EU-eron uhista hieman aikaisemmin. Nyt se voi olla jo liian myöhäistä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat