Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kenia sulkee maailman suurimman pakolaisleirin vielä tänä vuonna, varapresidentti vahvistaa

Daadabin pakolaisleiristä on tullut uhka Kenian olemassaololle, sanoo varapresidentti William Ruto.

Ulkomaat
 
© STR New / Reuters
Noin 45 miljoonan asukkaan Keniassa asuu yli 600 000 pakolaista. Heistä noin 100 000 on saapunut Etelä-Sudanista ja noin 500 000 Somaliasta. Osa pakolaisista on asunut valtavilla leireillä jo neljännesvuosisadan.
Noin 45 miljoonan asukkaan Keniassa asuu yli 600 000 pakolaista. Heistä noin 100 000 on saapunut Etelä-Sudanista ja noin 500 000 Somaliasta. Osa pakolaisista on asunut valtavilla leireillä jo neljännesvuosisadan. Kuva: © STR New / Reuters
Fakta

Valtaosa Koillis-Afrikan konfliktien pakolaisista jää Afrikkaan

 Itä-Afrikan maat – etenkin Etiopia, Kenia ja Uganda – ovat kantaneet suurimman vastuun lähimaiden pakolaisista.

 Pienempi osa etsii turvaa kauempaa kuten Euroopasta.

 Eniten pakolaisuutta alueella aiheuttavat Somalian ja Etelä-Sudanin sisällissodat.

 Kenian päätös sulkea pakolaisleirejä voi johtaa jopa kuudensadantuhannen pakolaisen lähtöön muualle.

 Itä-Afrikan pakolaisleireiltä otetaan Eurooppaan jonkin verran YK:n rekisteröimiä pakolaisia maakiintiöiden kautta.

 Pakolaisia isännöiviin maihin kuuluu myös konfliktimaita. Esimerkiksi Sudanissa on yli kaksi miljoonaa maan sisäistä pakolaista, etenkin Darfurin alueelta, mutta maa majoittaa myös muualta tulleita pakolaisia.

Kenia sulkee maailman suurimman pakolaisleirin vielä tänä vuonna, koska satojentuhansien somalialaisten pakolaisten majoittaminen on sille ”eksistentiaalinen uhka”, varapresidentti William Ruto sanoi maanantaina.

YK ja länsimaat ovat varoittaneet, että 350 000 pakolaisen pakottaminen Dadaabin pakolaisleiriltä takaisin Somaliaan rikkoisi kansainvälisiä velvoitteita. Dadaab sijaitsee Kenian koillisosissa lähellä Somalian rajaa. Leirillä on ollut asukkaita jo neljännesvuosisadan ajan.

YK:n humanitaarisen avun huippukokouksessa Istanbulissa vieraillut Ruto vieritti vastuuta kansainväliselle yhteisölle. Ruton mukaan kansainvälinen yhteisö on epäonnistunut Somaliassa, joka ei ole vieläkään toipunut 1990-luvulla puhjenneesta sisällissodasta.

”Pakolaisleiri on eksistentiaalinen turvallisuusuhka Kenialle”, Ruto sanoi uutistoimisto Reutersin mukaan.

Keniaa järisyttäneet Westgaten kauppakeskuksen joukkomurha 2013 ja Garissan yliopiston verilöyly suunniteltiin molemmat Dadaabissa, Ruto sanoi. Somalialaisen terroristijärjestö al-Shabaabin toteuttamissa iskuissa kuoli yhteensä satoja ihmisiä.

Samat ääriryhmät ovat maailmanlaajuinen uhka, Ruto totesi Reutersille.

”Ääriryhmät radikalisoivat leirillä erityisesti nuoria”, hän sanoi.

Ruto sanoi, että Kenia on käyttänyt seitsemän miljardia dollaria (6,2 miljardia euroa) Dadaabin pakolaisleirin kustannuksiin neljännesvuosisadan aikana.

”Ymmärrämme kansainväliset velvoitteemme”, hän sanoi. ”Valitettavasti emme ole nähneet vastuunjakoa Somaliassa.”

Nyt Kenia vaatii, että kansainvälinen yhteisö rakentaa kouluja ja muuta infrastruktuuria rajan toiselle puolelle Somaliaan houkutellakseen pakolaisia palaamaan kotimaahansa.

Alunperin Kenia uhkasi jo vuosi sitten sulkea Dadaabin pakolaisleirin. Hankkeesta kuitenkin luovuttiin kansainvälisen painostuksen alla.

Itä-Afrikan maa ilmoitti uudelleen toukokuun alussa, että se aikoo sulkea kaikki pakolaisleirinsä niin pian kuin mahdollista.

Noin 45 miljoonan asukkaan Keniassa asuu yli 600 000 pakolaista. Heistä noin satatuhatta on saapunut Etelä-Sudanista ja noin puoli miljoonaa Somaliasta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat