Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Obama katukuppilassa ja Cameron auto-ostoksilla – tällaisilla teoilla poliitikot pönkittävät kansan­omaisuuttaan

Maailman johtajien arkisuustempausten takana ovat hiottu viestintästrategia ja kamppailu populismia vastaan.

Ulkomaat
 
CARLOS BARRIA / REUTERS
Yhdysvaltain presidentti Barack Obama kätteli paikallista naista poistuessaan ravintolasta Hanoissa Vietnamissa maanantaina.
Yhdysvaltain presidentti Barack Obama kätteli paikallista naista poistuessaan ravintolasta Hanoissa Vietnamissa maanantaina. Kuva: CARLOS BARRIA / REUTERS

Kaksi tavallista miestä teki tavallisia asioita viikonvaihteessa eri puolilla maailmaa.

Britanniassa englantilaismies osti vaimolleen käytetyn Nissan Micran alle 2 000 eurolla. Vietnamissa yhdysvaltalaismies söi rasvaisen possuannoksen ja joi oluen katukeittiössä.

Tavallisuus oli osin näennäistä.

Autonostaja oli Britannian pääministeri David Cameron, kuppilavieras Yhdysvaltain presidentti Barack Obama. Kummankin puuhia valvoivat turvamiehet, ja Obaman seurana oli julkkiskokki Anthony Bourdain.

Silti tempaukset pyrkivät viestimään kansanomaisuutta tai tiettyä mutkattomuutta.

”Politiikkaa ja poliittisia johtajia markkinoidaan kansalaisille entistä vahvemmin symbolisten tekojen kautta. Niihin voi tiivistyä paljon, ja siksi ne ovat tärkeitä”, sanoo poliittiseen viestintään erikoistunut tutkija Mari K. Niemi Strathclyden yliopistosta Glasgow’sta.

Symboliikan avulla poliitikko välttää joutumisen kyseenalaistetuksi.

”Usein tavoiteltu viesti on, että poliitikko on tavallinen ihminen ja elää samaa arkea kuin muutkin. Sitä on vaikea sanoa suoraan, koska esimerkiksi Britanniassa ihmiset vastaavat, että ethän ole: olet etuoikeutettu ja käynyt huippukoulut”, Niemi sanoo.

”Olemme herkempiä sille, joka vetoaa jonnekin syvälle, johon ei pysty suoraan sanomaan vastaan.”

Miksi sitten pitää uskotella jakavansa jokamiehen kokemuksen arjesta, jos se ei ole totta?

”Muuten voi kyseenalaistaa, voivatko poliitikot tehdä päätöksiä kansalaisten arkeen vaikuttavista asioista.”

Symboliset teot voivat mennä vikaankin. Cameron kävi auto-ostoksilla toppatakki yllään epäilyttävästi juuri kun hän yrittää kääntää päitä puolelleen Britannian EU-jäsenyyden kannalle. Entä miksi käytetty auto kelpaa Cameronin vaimolle jos ei hänelle itselleen?

Obaman esiintymiset ovat käyneet hänen kautensa loppua kohti yhä rennommiksi, ja hän on esiintynyt jopa useissa huumorivideoissa. Marraskuussa Kanadan pääministerinä aloittanut Justin Trudeau on noussut hetkessä rokkitähdeksi poseeraamalla pandojen ja pakolaisten kanssa.

Mielikuvavaikuttamista ovat myös Venäjän presidentin Vladimir Putinin paidattomat uroteot, vaikka kyse lienee jostain muusta kuin kansanomaisuudesta.

Suomalaisia viehättivät Tarja Halosen kaudella tarinat, kuinka presidentti matkusti ratikassa muovikassi kädessä – kuin kuka tahansa meistä.

Halonen vältti silti hassuttelua. Korkeilta johtajilta odotetaan myös arvokkuutta. Sen sai tuta pääministerikaudellaan Alexander Stubb (kok), jota arvosteltiin edustamisesta shortsit jalassa ja ryhtymisestä eläväksi tikkatauluksi huvipuistossa.

Symbolisten tekojen lisääntyminen politiikassa selittyy kampanjaviestinnän ammattimaistumisella.

”Nykyään viestintähenkilöstö on mukana kaikessa työssä jo alusta asti pohtimassa, miten mielikuva saadaan käännettyä omaksi eduksi. Aiemmin heidät pyydettiin vasta lopuksi viestimään muiden tekemistä päätöksistä”, Niemi sanoo.

Taustalla vaikuttanee myös maailmanlaajuinen populistipuolueiden nousu.

”Populistien pääviesti on maasta riippumatta, että yhteiskunta on jakautunut kahtia: omia etujaan ajavaan eliittiin ja pyyteettömään, kunnolliseen kansaan”, Niemi sanoo.

”Se on saanut poliitikot eri maissa pohtimaan, miten olla näyttämättä vanhan vallan edustajalta.”

The President's chopstick skills are on point . #buncha #hanoi

Kuva, jonka anthonybourdain (@anthonybourdain) julkaisi

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat