Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Inhottujen kaksintaistelu – Clintonin ja Trumpin poikkeuksellinen kilpa on saanut Yhdysvaltain kaksipuoluejärjestelmän natisemaan

Moni äänestäjä kaihtaa sekä demokraattien Hillary Clintonia että republikaanien tulevaa presidenttiehdokasta Donald Trumpia.

Ulkomaat
 
Trump syytti Clintonia mielenosoittajista
Trump syytti Clintonia mielenosoittajista
Donald Trumpin mukaan Hillary Clinton järjesti veteraaneja osoittamaan mieltään Trump-tornin eteen. Kuva: Reuters
Fakta

Esivaalit ovat ohi kesäkuussa

 Republikaanien puolella esivaalikisa on ohi, koska Donald Trump on ainoa jäljelläoleva ehdokas. Hänet on määrä nimittää republikaanien ehdokkaaksi puoluekokouksessa Clevelandissa heinäkuussa.

 Demokraattien puolella Hillary Clinton johtaa Bernie Sandersia selvästi. Sanders tarvitsisi voittomarginaalin 67–33 kaikissa jäljelläolevissa esivaaleissa saadakseen Clintonin kiinni.

 Seuraavat merkittävät esivaalit ovat 7. kesäkuuta, jolloin äänestävät Kalifornia ja viisi muuta osavaltiota. Viimeinen esivaali on Washingtonissa 14. kesäkuuta.

 Demokraattien presidenttiehdokas nimitetään puoluekokouksessa Philadelphiassa heinäkuussa.

Washington

Demokraatti Hillary Clinton on Yhdysvaltain presidentinvaaleissa ”kahdesta pahasta se pienempi”.

Näin sanoi Clintonin kilpakumppani, senaattori Bernie Sanders puoluetoveristaan viikonloppuna. Hän viittasi siihen, että moni äänestäjä kaihtaa sekä Clintonia että republikaanien tulevaa presidenttiehdokasta Donald Trumpia.

Uutiskanava NBC:n ja Wall Street Journal -lehden tuoreessa mittauksessa 58 prosenttia äänestäjistä kertoi, ettei pidä Trumpista. 54 prosenttia ilmoitti, ettei pidä Clintonista. Koskaan ennen todennäköiset presidenttiehdokkaat eivät ole olleet Yhdysvalloissa näin epäsuosittuja.

Trumpin luvut on helppo ymmärtää, sillä hän on möläyksillään loukannut monia ryhmiä. Mutta miksi pitkän linjan poliitikko Clinton herättää lähes yhtä paljon pahaa verta?

Yksi syy on juuri se, että Clinton on pitkän linjan poliitikko. Suuri osa amerikkalaisista on tuskastunut perinteiseen politikkaan, joka ei ole ratkaissut heidän ongelmiaan. He kaipaavat uusia kasvoja ja radikaaleja ratkaisuja.

Toinen syy on se, että Yhdysvalloissa sekä oikeisto että vasemmisto ovat 20 vuodessa liukuneet tutkimuslaitos Pew’n arvomittauksen mukaan yhä kauemmas toisistaan. Molempien sisälle on syntynyt uusi, entistä ideologisempi liike.

Oikealla konservatiivien ääriryhmää kutsutaan teekutsuliikkeeksi. Sandersin tukijat puhuvat ”vasemmiston teekutsuliikkeestä”. Heille Clinton on liian elitistinen, liian korruptoitunut ja liian valmis kompromisseihin vastapuolen kanssa.

Clinton onkin joutunut arvostelun kohteeksi samoista syistä, jotka auttoivat hänen puolisonsa Bill Clintonin 1990-luvulla Valkoiseen taloon. Bill Clinton vei tuolloin demokraatteja kohti keskustaa kannattamalla vapaakauppaa, kiristämällä vankeusrangaistuksia ja leikkaamalla sosiaalitukia.

Nyt nuo uudistukset eivät näytä yhtä hyviltä. Pohjois-Amerikan vapaakauppasopimus Naftan seurauksena amerikkalaistehtaat siirsivät tuotantoaan Meksikoon. Kiristyneet vankeusrangaistukset veivät telkien taakse sukupolven mustia miehiä, joista osa istui vuosia mitättömistä huumerikoksista.

Hillary Clintonin synneiksi lasketaan myös se, että hän äänesti epäonnistuneen Irakin sodan puolesta ja otti vastaan suuria palkkioita Wall Streetin yrityksille pitämistään puheista.

Arvostellessaan Clintonia Sanders ja Trump kuulostavatkin samanlaisilta. Molemmat korostavat omaa lahjomattomuuttaan ja leimaavat Clintonin lobbareiden kätyriksi.

Clinton on kuitenkin saanut esivaaleissa kolme miljoonaa ääntä enemmän kuin Sanders. Sandersin viimeinen toivo presidenttiehdokkaaksi on se, että puolue pitäisi häntä vahvempana vastustajana Trumpille. Perusteluna ovat mielipidemittaukset, joiden mukaan Sanders voittaisi Trumpin selvemmin kuin Clinton.

Miksi demokraatit eivät sitten siirry Sandersin puolelle?

Yksi syy on se, että demokraattien puolue-eliitti ei pidä realistisina Sandersin lupauksia maksuttomasta korkeakoulutuksesta tai ilmaisesta terveydenhoidosta. Yliopistouudistus maksaisi Sandersin mukaan 75 miljardia dollaria vuodessa, julkinen terveydenhoito 1,38 biljoonaa dollaria vuodessa.

Kongressi vastaa kukkaron nyöreistä. Republikaanit haastoivat presidentti Obaman vaatimattomamman terveydenhoitouudistuksen korkeimpaan oikeuteen asti. Jotta Sandersin aloitteet toteutuisivat, myös kongressiin tarvittaisiin demokraattienemmistö – poliittinen vallankumous, kuten Sanders sanoo.

Toinen syy on voitonhalu. Sandersin mielipiteet edustavat vasenta laitaa demokraattipuolueen sisällä. Sosialisti on yhä kirosana Yhdysvaltain sydänmailla. Puolue toivoo, että Clinton pystyy houkuttelemaan paremmin taakseen maltillisia republikaaneja.

Sanders on pidetympi kuin kumpikaan pääehdokkaista, mutta häntä ei ole vielä koeteltu, kuten Clintonia. Republikaanit eivät ole tuhlanneet häneen ruutia, ja Clinton taas tarvitsee hänen tukijansa.

Demokraattien kahtiajako heikentää kuitenkin puoluetta. Kolmannes Sandersin kannattajista on sanonut, ettei äänestä Clintonia syksyllä.

Tulevaisuudessa Sandersin nuoret kannattajat voivat ohjata puoluetta vasemmalle. Tämä ajaisi demokraatit yhä kauemmas republikaaneista, jotka haluavat purkaa nykyisiäkin etuja.

Yhdysvaltain kaksipuoluejärjestelmä natisee nyt liitoksistaan – molemmin puolin.

Duunarimiehet ja lähiöäidit ratkaisevassa asemassa

Jos vastakkain ovat ensi syksynä republikaani Donald Trump ja demokraatti Hillary Clinton, ratkaisevassa asemassa on kaksi äänestäjäryhmää: duunarimiehet ja lähiömutsit.

Valkoiset duunarimiehet ovat perinteisesti äänestäneet demokraatteja, mutta nyt heihin vetoaa republikaani Trumpin vapaakaupan vastainen viesti.

Naiset sen sijaan suosivat Clintonia osittain siksi, että Trump on kommentoinut naisten ulkonäköä karkein sanankääntein. Ratkaisevassa asemassa ovat ne esikaupunkien perheenäidit, jotka yleensä äänestävät republikaaneja, mutta saattavat nyt siirtyä Clintonin taakse.

Molemmat ehdokkaat pyrkivät tukkimaan kannattajien vuotoa toiselle puolelle. Clinton on ilmoittanut vastustavansa Tyynenmeren vapaakauppasopimusta, jota hän on aiemmin kannattanut.

Trump taas syyttää Hillary Clintonia Bill Clintonin syrjähypyistä. Trumpin mukaan Hillary Clinton mustamaalasi 1990-luvulla naisia, jotka syyttivät hänen miestään ahdistelusta. Pyrkimys on osoittaa, ettei Clinton ole oikea feministi.

”Ellei Hillary pysty tyydyttämään miestään, mikä saa hänet luulemaan, että hän voisi tyydyttää Amerikan?”, Trump twiittasi syksyllä.

Aaron Bernstein / Reuters
Pitkä kokemus politiikassa on kääntynyt Hillary Clintonia vastaan suosiomittauksissa. Äänestäjät kaipaavat uusia kasvoja.
Pitkä kokemus politiikassa on kääntynyt Hillary Clintonia vastaan suosiomittauksissa. Äänestäjät kaipaavat uusia kasvoja.
Adrees Latif / Reuters
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat