Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Politiikan valtavirta valuu kohti oikeaa äärilaitaa – Lähes puolet itävaltalaisista oli valmis äänestämään äärioikeistolaisen puolueen ehdokasta

Itävallan vaalitulos paljasti, mihin Eurooppa on matkalla.

Ulkomaat
 
Heinz-Peter Bader / Reuters
Vapauspuoleen Norbert Hoferin tulo toiseksi Itävallan presidentinvaaleissa kertoo politiikan oikean laidan kannatuksesta Keski-Euroopassa. Hofer Itävallan Wienissä 22. toukokuuta.
Vapauspuoleen Norbert Hoferin tulo toiseksi Itävallan presidentinvaaleissa kertoo politiikan oikean laidan kannatuksesta Keski-Euroopassa. Hofer Itävallan Wienissä 22. toukokuuta. Kuva: Heinz-Peter Bader / Reuters

Harvoin puoli Eurooppaa pidättää hengitystään Itävallan presidentinvaalin vuoksi. Virka on pitkälti edustuksellinen ja Itävalta on, no, Itävalta. Tasaisen vakaa Euroopan seinäkukkanen.

Silti osa itävaltalaisista mediasivuista kaatui maanantaina alkuillasta tungoksen vuoksi, kun tiukan vaalin lopullinen tulos julkistettiin. Voittajaksi nousi 31 000 äänen erolla vihreiden Alexander Van der Bellen.

Mutta suurin uutinen oli toiseksi tullut Vapauspuolue FPÖ:n Norbert Hofer. Itävallan vaalitulos osoitti, että noin puolet länsimaisen valtion äänestäjistä on valmis äänestämään maansa johtoon ehdokasta äärioikeistolaisena pidetystä puolueesta.

Itävallan vaalitulos järisytti koko mannerta, sillä se paljasti, mihin Eurooppa on matkalla. Saattaa olla enää ajan kysymys, milloin jonkin Euroopan maan johtajaksi äänestetään äärioikeistolainen ehdokas.

Itävallan naapurimaassa Unkarissa äärioikeistolainen Jobbik on jo aloittanut imagopesun vuoden 2018 parlamenttivaaleja silmällä pitäen. Mielipidemittauksissa puolue on Unkarin toiseksi suurin.

Jobbikin puoluejohtaja Gábor Vona ilmoitti viime kuussa kolmelle puolueen varapuheenjohtajalle, ettei halua heidän enää jatkavan. Ilmoitus on tulkittu yritykseksi siivota puoluetta radikaalista siivestä. Puolue haluaa salonkikelpoiseksi pääministeripuolueeksi.

Äärioikeiston nousu ei olisi isokaan harppaus, kun katsoo Unkarin valtavirtapolitiikkaa.

Pääministeri Viktor Orbán puhuu pakolaisista ja siirtolaisista uhkakuvilla ja sanoo puolustavansa Unkaria ”islamisaatiota” vastaan. Hän yhdistää maahanmuuton jatkuvasti terrorismiin. Kansallispäivän puheessa hän vihjaili tulijoiden jahtaavan ”naisiamme ja tyttäriämme”.

Kova retoriikka on tarkkaan laskelmoitua politiikkaa. Fidesz ja Jobbik mittelevät samoista liikkuvista äänestäjistä, ja äärioikeistolainen retoriikka on nostanut Orbánin suosiota Jobbikin kustannuksella. Muslimivastaisuutta käytetään nyt, kun Eurooppaan on tullut paljon maahanmuuttajia Lähi-idästä.

Hoferin kohdalla on pohdittu, edustaako hän äärioikeistoa vai oikeistopopulismia. Hofer itse kiistää FPÖ:n äärioikeistolaisuuden, vaikka puolue otti tänä vuonna Itävallassa kansallissosialismiin yhdistetyn ruiskukan symbolikseen. Hän ilmoitti kampanjassaan haluavansa sulkea Itävallan rajat muslimeilta, itävaltalainen Kurier kertoo.

Hofer kertoi vaalikampanjassaan ymmärtävänsä, jos itävaltalaiset kantavat entistä enemmän aseita lisääntyneen maahanmuuton vuoksi, itävaltalaislehti Der Standard kertoo. Hofer on itse aseharrastaja ja kantaa lähes aina itävaltalaista Glock-käsiasetta.

Oikeastaan on toissijaista, miksi Hofer haluaa puoluettaan kutsua. Huolestuttavampaa on se, että äärioikeistolaisesta politiikasta ja muslimivastaisuudesta on tullut jo valtavirtaa.

Itävallan kupeessa on varoittava esimerkki siitä, mihin ääriaatteiden valtavirtaistuminen voi pahimmillaan johtaa.

Slovakiassa parlamenttiin nousi maaliskuun vaaleissa ensimmäistä kertaa äärioikeistoa vielä radikaalimpi uusnatsipuolue.

Taustalla vaikutti sosiaalidemokraattisen pääministerin Robert Ficon avoimen muslimivastainen kampanjointi, mikä muutti käsitystä siitä, mikä on hyväksyttävää ja mikä ei.

Se, mitä pidetään normaalina politiikkana, siirtyy koko ajan lähemmäs oikeaa äärilaitaa.

HEINZ-PETER BADER / REUTERS
FPÖ:n presidenttiehdokas Norbert Hofer puhui medialle äänestet tyään Itävallan presidentinvaalipäivänä viime sunnuntaina.
FPÖ:n presidenttiehdokas Norbert Hofer puhui medialle äänestet tyään Itävallan presidentinvaalipäivänä viime sunnuntaina.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat