Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Politiikan valtavirta valuu kohti oikeaa äärilaitaa Keski-Euroopassa

Saattaa olla enää ajan kysymys, milloin jonkin Euroopan maan johtajaksi äänestetään äärioikeistolainen ehdokas.

Ulkomaat
 
Leonhard Foeger / Reuters
Äärioikeistolaista Vapauspuoluetta vastustavia mielenosoittajia Itävallassa Wienissä 19. toukokuuta.
Äärioikeistolaista Vapauspuoluetta vastustavia mielenosoittajia Itävallassa Wienissä 19. toukokuuta. Kuva: Leonhard Foeger / Reuters

Harvoin puoli Eurooppaa pidättää hengitystään Itävallan presidentinvaalin vuoksi. Virka on pitkälti edustuksellinen ja Itävalta on, no, Itävalta. Tasaisen vakaa Euroopan seinäkukka.

Silti osa itävaltalaisista mediasivuista kaatui maanantaina alkuillasta tungoksen vuoksi, kun äärimmäisen tiukan vaalin lopullinen tulos julkistettiin. Voittajaksi nousi 31 000 äänen erolla vihreiden Alexander Van der Bellen.

Suurin uutinen oli kuitenkin toiseksi tullut Vapauspuolue FPÖ:n Norbert Hofer. Itävallan vaalitulos osoitti, että noin puolet länsimaisen valtion äänestäjistä on valmis äänestämään maansa johtoon ehdokasta laitaoikealta.

Leonhard Foeger / Reuters
Vapauspuolueen kannattajia Itävallassa Wienissä 22. toukokuuta.
Vapauspuolueen kannattajia Itävallassa Wienissä 22. toukokuuta.

Itävallan vaalitulos pysäytti, sillä se paljasti mihin Eurooppa on matkalla. Saattaa olla enää ajan kysymys, milloin jonkin Euroopan maan johtajaksi äänestetään äärioikeistolainen ehdokas.

Itävallan naapurimaassa Unkarissa äärioikeistolainen Jobbik on jo aloittanut imagopesun vuoden 2018 parlamenttivaaleja silmällä pitäen. Mielipidemittauksissa puolue on Unkarin toiseksi suurin.

Jobbikin puoluejohtaja Gábor Vona ilmoitti viime kuussa kolmelle puolueen varapuheenjohtajalle, ettei halua heidän enää jatkavan. Ilmoitus on tulkittu yritykseksi siivota puoluetta radikaalista siivestä. Puolue haluaa salonkikelpoiseksi pääministeripuolueeksi.

Uudeksi varapuheenjohtajaksi Vona haluaisi nostaa muun muassa rajakaupunki Àsotthalomin pormestarin László Toroczkain. Toroczkai tunnetaan kovien otteiden äärinationalistina ja erityisesti toimintaelokuvia jäljittelevästä videosta, jossa pormestari uhkailee pakolaisia ja siirtolaisia ylittämästä rajaa.

Ja hän on siis ehdokas, jolla äärioikeiston imagoa yritetään maltillistaa. Perspektiivin ymmärtää, kun katsoo Unkarin valtavirtapolitiikkaa.

Pääministeri Viktor Orbán puhuu pakolaisista ja siirtolaisista uhkakuvilla ja sanoo puolustavansa Unkaria ”islamisaatiota” vastaan. Hän yhdistää maahanmuuton jatkuvasti terrorismiin. Kansallispäivän puheessa hän vihjaili tulijoiden jahtaavan ”naisiamme ja tyttäriämme”.

Kova retoriikka on tarkkaan laskelmoitua politiikkaa. Fidesz ja Jobbik mittelevät samoista liikkuvista äänestäjistä, ja äärioikeistolainen retoriikka on nostanut Orbánin suosiota Jobbikin kustannuksella. Muslimivastaisuutta käytetään nyt, kun Eurooppaan on tullut harvinaisen paljon maahanmuuttajia Lähi-idästä.

Niin unkarilaiset kuin itävaltalaisetkin ovat huolissaan maahanmuutosta, sillä Keski-Eurooppa on ollut satojentuhansien tulijoiden reitin varrella. Itävalta otti viime vuonna 90 000 turvapaikanhakijaa.

Hoferin kohdalla on pohdittu, edustaako hän äärioikeistoa vai oikeistopopulismia. Hofer itse kiistää FPÖ:n äärioikeistolaisuuden, vaikka puolue otti tänä vuonna Itävallassa kansallissosialismiin yhdistetyn ruiskukan symbolikseen. Hän ilmoitti kampanjassaan haluavansa sulkea Itävallan rajat muslimeilta, itävaltalainen Kurier kertoo.

Hofer kertoi vaalikampanjassaan ymmärtävänsä sitä, jos itävaltalaiset kantavat entistä enemmän aseita lisääntyneen maahanmuuton vuoksi, itävaltalaislehti Der Standard kertoo. Hofer on itse aseharrastaja ja kantaa lähes aina itävaltalaista Glock-asetta.

Mutta on oikeastaan toissijaista, miksi Hofer haluaa puoluettaan kutsua. Huolestuttavampaa on se, että Euroopan äärioikeistolaisia ja populistisia puolueita yhdistävästä muslimivastaisuudesta on tullut valtavirtaa.

Itävallan kupeessa on varoittava esimerkki siitä, mihin muslimivihan lietsominen voi pahimmillaan johtaa.

Slovakiassa parlamenttiin nousi maaliskuun vaaleissa ensimmäistä kertaa äärioikeistoa vielä radikaalimpi uusnatsipuolue. Puolue kutsuu halveksumiaan ihmisiä loisiksi ja haluaa maahan puolisotilaallisia ryhmittymiä.

Taustalla vaikutti vasemmistopopulistisen pääministerin Robert Ficon avoimen muslimivastainen kampanjointi, mikä asiantuntijoiden mukaan muutti käsitystä siitä, mikä on hyväksyttävää puhetta maahanmuuttajista ja mikä ei.

Se, mitä pidetään Keski-Euroopassa normaalina politiikkana, siirtyy koko ajan lähemmäs oikeaa äärilaitaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat