Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ruotsin pääministeri Löfven mylläsi hallitustaan – taustalla vihreiden skandaalit

Toisen hallituspuolueen ongelmat heikensivät luottamusta koko hallitukseen.

Ulkomaat
 
Anne Salomäki
Stefan Löfven
Stefan Löfven

Ruotsissa pääministeri Stefan Löfven julkisti keskiviikkona odotetut muutokset maan hallituksessa. Hallitukseen on nimetty kolme uutta ministeriä, ja lisäksi hallituksen sisällä on tehty useita pieniä muutoksia.

Sosiaalidemokraattien Ann Lindestä tulee EU- ja kauppaministeri. Linde on toiminut sisäministeri Anders Ygemanin valtiosihteerinä. Asuntoministeriksi nousee ympäristöpuolueen Peter Eriksson. Ympäristöministeriksi on nimetty ympäristöpuolueen Karolina Skog.

Varapääministeriksi Löfven nimesi kehitysministeri Isabella Lövinin, joka aiemmin valittiin ympäristöpuolueen toiseksi puheenjohtajaksi Åsa Romsonin tilalle.

Löfven kertoi nimityksistä tiedotustilaisuudessa.

Samalla useiden ministereiden tehtävät muuttuvat. Linden tuoreen ministeripestin vuoksi elinkeinoministeri Mikael Damberg voi Löfvenin mukaan keskittyä työelämään liittyviin asioihin. Lisäksi esimerkiksi siviiliministeri Ardalan Shekarabi saa lisää vastuuta julkisen sektorin digitalisaatiosta. Strategia- ja tulevaisuuskysymysten sekä pohjoismaisen yhteistyön ministeri Kristina Persson puolestaan jättää hallituksen.

Ministerinvaihdosten taustalla on hallituksessa toimivan ympäristöpuolueen kriisi, jonka Löfven on myöntänyt haitanneen hallituksen työtä.

Åsa Romson, entinen varapääministeri ja niin ikään entinen ympäristöpuolueen johtaja, ilmoitti erostaan aiemmin toukokuussa. Ympäristöpuolueen sisäinen valintakomitea oli suositellut toisen puoluejohtajan vaihtamista, sillä kriisi oli vienyt luottamuksen puheenjohtajaan. Romsonin tilalle valittiin kehitysministeri Lövin, joka nyt siis seuraa Romsonia myös varapääministerinä. Ympäristöpuolueen toisena johtajana on kriisin läpi pysynyt Gustav Fridolin.

Ennen Romsonia niin ikään ympäristöpuoluetta edustanut asuntoministeri Mehmet Kaplan luopui ministerin paikastaan verrattuaan Israelia natsi-Saksaan ja näyttäydyttyään äärioikeistolaisena pidetyn järjestön ja islamistien kanssa. Kaplanin arvioitiin hoitaneen tilanteesta otetusta kuvasta syntynyt kohu huonosti: hän kieltäytyi vastaamasta kysymyksiin ja syytti toimittajia huonosta journalismista.

Lisäksi ympäristöpuolueen kansanedustaja Yasri Khan kieltäytyi kättelemästä naisia uskontoonsa vedoten, mikä herätti keskustelua puolueen arvoista. Hallituksessa ensimmäistä kertaa istuvan ympäristöpuolueen kannatus on mielipidemittauksissa laskenut merkittävästi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat