Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Minskin sopimus ei lopeta sotimista, mutta on ainoa paperi, jonka Ukrainan sodan osapuolet ovat allekirjoittaneet

Tutkijan mukaan sopimus tähtäsikin vain siihen, ettei sota enää laajene. Ukrainassa väkivalta kiihtyi alkuviikosta.

Ulkomaat
 
Anneli Ahonen
Alexander Ermochenko / Reuters
Makiivkalainen asukas tarkasteli taloa, jonka vauriot johtuivat paikallisten mukaan tiistaina tapahtuneesta pommituksesta.
Makiivkalainen asukas tarkasteli taloa, jonka vauriot johtuivat paikallisten mukaan tiistaina tapahtuneesta pommituksesta. Kuva: Alexander Ermochenko / Reuters

Pietari

On kulunut yli vuosi siitä, kun Ranska, Saksa, Venäjä ja Ukraina allekirjoittivat Minskin sopimuksen helmikuussa 2015. Tarkoituksena oli lopettaa taistelut Itä-Ukrainassa.

Mikä on muuttunut?

Alkuviikosta Ukrainasta kuului uutisia, jotka tuntuvat tutuilta. Ukrainan hallinto raportoi tiistaina, että seitsemän Ukrainan sotilasta oli kuollut vuorokauden aikana. Se on enemmän kuin yhtenäkään aiempana päivänä tänä vuonna. Lisäksi yhdeksän haavoittui.

Itä-Ukrainan kapinallisten mukaan Ukrainan hallinnon joukot tulittivat kapinallisten hallussa olevan Donetskin kaupungin läntistä laitaa myöhään maanantaina. Kahdeksan asuinrakennusta vaurioitui.

Ranskan, Saksan, Venäjän ja Ukrainan johtajat keskustelivat puhelimitse maanantaina ja vaativat, että Minskin sopimus pitää panna toimeen Itä-Ukrainassa.

Itse asiassa Minskin sopimus tähtäsikin vain siihen, että sota ei enää laajene, sanoo Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija David Cadier.

”Tämä päämäärä on jossain määrin saavutettu”, hän sanoo.

Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö Etyjin mukaan molemmat osapuolet kuitenkin rikkovat tulitaukoa. Lisäksi Etyj raportoi aseista puskurivyöhykkeellä, josta osapuolten piti vetää kalusto pois. Kapinalliset eivät päästä Etyjin tarkkailijoita liikkumaan vapaasti alueella. Sodassa on kuollut yli 9 000 ihmistä.

”Muut tavoitteet ovat hyvin kaukana: Ukrainan perustuslain muuttaminen tai se, että Ukraina saisi Venäjän vastaisen rajansa valvontaansa kapina-alueilla”, Cadier huomauttaa.

Minskin sopimus on edelleen ainoa paperi, jonka Ukrainan sodan osapuolet ovat allekirjoittaneet. Saksa ja Ranska ovat panneet diplomaattisen arvovaltansa peliin. EU:n Venäjälle asettamat pakotteet voidaan purkaa vain, jos osapuolet noudattavat Minskin sopimusta.

Siksi Cadierin mukaan Saksa ja Ranska painottavat nyt vaalien tärkeyttä. Niiden järjestäminen kapinallisalueilla voisi auttaa eteenpäin umpikujasta.

”Silloin kansa pääsisi ääneen, mutta tämä on toki optimistinen näkemys. On kysymysmerkki, kuinka vapaat ja läpinäkyvät vaalit todellisuudessa olisivat.”

Samalla EU:ssa kuuluu yhä enemmän ääniä, jotka vaativat Venäjä-pakotteiden purkamista.

”Itävalta, Kreikka, Kypros, Slovakia, Unkari”, Cadier luettelee.

Ranskan parlamentin alahuoneessa meni huhtikuussa Nicolas Sarkozyn oikeistopuolueen ja muun oopposition tuella läpi ehdotus pakotteiden purkamisesta. Päätöslauselma ei ole sitova.

Taustalla on se, että pakotteet ovat kutistaneet kaupankäyntiä Venäjälle. Pakotteiden lisäksi taloustilannetta heikentää yleinen talouskasvun hidastuminen. Talousvaikuttajat lobbaavat omaa etuaan parlamentaarikkojen kautta.

Myös EU-maiden sisäpolitiikka vaikuttaa: oppositio pystyy pakotteet kyseenalaistamalla haastamaan vallassa olevan puolueen. Esimerkiksi Ranskassa populistisella kansallisella rintamalla on likeinen suhde Venäjään.

”Päätöksentekoon sillä on toistaiseksi rajallinen pääsy. Puolueella on kaksi kansanedustajaa parlamentin alahuoneessa”, Cadier muistuttaa.

EU:n pakotteet ovat voimassa syyskuun puoleenväliin asti.

Niin kauan kuin Venäjä jatkaa kapinallisten tukemista, Ukrainaa on vaikea painostaa sitoutumaan Minskin sopimukseen.

”Seurauksena voi olla Minskin sopimuksen osittainen toimeenpano ja siitä seuraava pakotteiden osittainen purkaminen”, Cadier kuvaa.

Se pitäisi tehdä EU-maiden yhteisellä päätöksellä. Saksa on vetänyt tiukkaa linjaa pakotteiden jatkamisen puolesta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat