Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uudelle leirille ilman varoitusta – Kreikka aloitti Idomenin pakolaisleirin tyhjennyksen

Evakuointi oli monelle yllätys, ja epätietoisuus evakuoinnista ajoi osan leirin asukkaista vaikeaan tilanteeseen.

Ulkomaat
 
Puskutraktori murskasi pakolaisleirin - siirtolaiset etsivät nyt uutta majoitusta Kreikassa
Puskutraktori murskasi pakolaisleirin - siirtolaiset etsivät nyt uutta majoitusta Kreikassa
Kreikka romuttaa jättimäiseksi paisuneen Idomenin pakolaisleirin ja siirtää siirtolaiset muualle. Siirto aiheutti närkästystä, koska esimerkiksi yhdessä korvaavassa leirissä oli ongelmia vedentoimituksessa. Toimittaja: Esa Juntunen, kuva: Reuters.

Budapest

Kreikan poliisi jatkoi keskiviikkona Idomenin pakolaisleirin tyhjentämistä Makedonian vastaisella rajalla. Tiistain ja keskiviikon aikana leiriltä vietiin kolmetuhatta ihmistä busseilla virallisille pakolaisleireille ympäri Kreikkaa.

Idomeni aiotaan tyhjentää täysin sen noin 8 000 asukkaasta, minkä arvioidaan kestävän viikon ajan. Leirin tyhjentämistä varten Kreikka on lähettänyt Idomeniin satoja poliiseja ja raivauskalustoa.

Idomenissa tiistaiaamuna ollut kreikkalaistoimittaja Marianna Karakoulaki sanoo tunnelman olleen rauhallinen ennen evakuoinnin alkamista. Toimittajia ei päästetty seuraamaan evakuointia.

”Ihmiset ymmärtävät, ettei heillä ole muuta vaihtoehtoa kuin lähteä”, Karakoulaki sanoo puhelimitse Pohjois-Kreikasta.

Evakuointi oli monelle yllätys, vaikka Kreikan viranomaiset ovat suunnitelleet epävirallisen rajaleirin purkamista jo pitkään.

Idomenissa olleet pakolaiset saivat vasta vähän ennen evakuointia tietää, että heidät aiottiin viedä toisille pakolaisleireille, Idomenissa toimivan Lääkärit ilman rajoja -järjestön ruotsalainen lääkäri Helen Birhane sanoo. Moni ei tiennyt, mille leirille heidät viedään.

Birhanen mukaan epätietoisuus evakuoinnista ajoi osan leirin asukkaista vaikeaan tilanteeseen.

”Viime yönä klinikalle tuli hoitoon raskaana oleva nainen, jolla oli vatsakipuja ja verenvuotoa. Hän ei uskaltanut lähteä sairaalaan hoitoon, koska pelkäsi joutuvansa eroon kahdesta pienestä lapsestaan kesken evakuoinnin”, Birhane sanoo puhelimitse.

Birhane sanoo naisen pelänneen, ettei tämä pääsisi takaisin lastensa luokse. Idomeniin ei päästetä enää ihmisiä takaisin.

Idomenin leiri on noussut symboloimaan Euroopan pakolaispolitiikan epäonnistumista ja Kreikkaan jumiin jääneiden tulijoiden ahdinkoa. Leiri sijaitsee Balkanin reitillä, jonka kautta tuli viime vuonna jopa miljoona turvapaikanhakijaa.

Kaisa Rautaheimo / HS

Aluksi leiri oli väliaikainen pysähtymispaikka pitkällä taivalluksella kohti pohjoisempia Euroopan maita. Helmikuussa tilanne muuttui, kun Balkanin maat alkoivat sulkea rajoja pakolaisten edestä. Sitä ennen Pohjois- ja Keski-Euroopan maat olivat rajoittaneet rajanylityksiä.

Idomenista tuli pullonkaula. Siirtolaisia tuli jatkuvasti lisää Turkista Kreikkaan, mutta ihmiset eivät pystyneet jatkamaan matkaansa kohti Saksaa tai muita määränpäämaita. Balkanin reitti ei auennut enää helmikuun jälkeen, mutta ihmiset pysyivät Idomenissa kuukausien ajan.

Pitkin kevättä Idomenissa käynyt Karakoulaki sanoo monien uskoneen loppuun asti, että rajat avattaisiin. ”Nyt evakuoinnin alettua he ymmärsivät, että raja pysyy kiinni.”

Ruotsalaislääkäri Birhane sanoo kuukausien epävarmuuden koetelleen ihmisten mielenterveyttä. Monilla oli jo ennestään mielenterveysongelmia rankkojen kokemusten vuoksi. Idomenissa on asunut paljon Syyrian sotaa paenneita ihmisiä.

”Myös se, että he ovat olleet Idomenissa kuukausia jumissa ilman tietoa poispääsystä, on vaikuttanut mielenterveyteen.”

Heille leirin sulkeminen on Birhanen mukaan erityisen raskasta.

HS vieraili Idomenissa maaliskuun alussa, kun leirin asukasmäärä oli korkeimmillaan. Pellolle nousseessa kupolitelttaleirissä asui silloin yli 12 000 ihmistä. Olosuhteet olivat vaikeat: ruokajonot kestivät tunteja, rankkasateet tekivät pellosta mutavelliä ja leirin lukuisista lapsista moni oli sairas.

HS kertoi maaliskuussa syyrialaisesta Iwan-pojasta, joka oli jäänyt perheineen jumiin Idomeniin. Perheen äiti Piman Ali kertoo heidän asuvan nyt virallisella pakolaisleirillä Pohjois-Kreikassa.
HS kertoi maaliskuussa syyrialaisesta Iwan-pojasta, joka oli jäänyt perheineen jumiin Idomeniin. Perheen äiti Piman Ali kertoo heidän asuvan nyt virallisella pakolaisleirillä Pohjois-Kreikassa.

Yhdessä teltoista asui Syyriasta paennut kurdiperhe, joka saapui Idomeniin alkuvuodesta. Perhe on yhä Kreikassa, mutta heidät siirrettiin jo aiemmin yhdelle Kreikan ylläpitämistä virallisista pakolaisleireistä.

Äiti Piman Ali sanoo viisihenkisen perheen nukkuvan yhä teltassa. Kupoliteltta on vaihtunut hiukan suurempaan. Suihku- ja WC-tilat ovat hänen mukaansa heikot myös virallisilla leireillä, eivätkä kolme lasta edelleenkään käy koulua.

Perhe on rekisteröity Euroopan unionin uudelleensijoittamisohjelmaan viikkoja sitten. He ovat odottaneet pääsyä Skype-haastatteluun, mutta asia ei ole edennyt rekisteröinnin jälkeen. ”Kukaan ei soita meille eikä kukaan kerro meille, mitä tapahtuu”, Ali kertoo viestipalvelu Whatsappin kautta.

Piman Ali uskoo, että pakolaisleiri on heidän – ja tuhansien muiden – koti vielä pitkään. He ovat nähneet vasta parin perheen päässeen pois leiriltä.

”Meidän kohdallamme siihen voi mennä vielä vuosia.”

Kreikassa on tällä hetkellä jumissa noin 54 000 pakolaista ja siirtolaista. Moni odottaa turvapaikan saamista Kreikasta tai pääsyä Euroopan uudelleensijoitusohjelmaan Piman Alin perheen tavoin.

EU päätti viime vuonna sijoittaa Kreikasta 66 400 turvapaikanhakijaa muihin jäsenmaihin osana taakanjakosopimusta. Kaikkiaan EU sopi 160 000 turvapaikanhakijan sijoittamisesta.

Erityisesti itäisen Keski-Euroopan maat ovat uhmanneet sopimusta ja kieltäytyneet ottamasta turvapaikanhakijoita. Tähän mennessä Kreikasta on sijoitettu muihin EU-maihin vasta 979 turvapaikanhakijaa. Suomi on ottanut Kreikasta tähän mennessä 149 tulijaa, mikä on unionin maista toiseksi eniten Ranskan jälkeen.

Kreikan tilanne on vaikea, vaikka maahan on saapunut huomattavasti vähemmän pakolaisia ja siirtolaisia Turkista sen jälkeen, kun EU:n ja Turkin pakolaissopimus astui voimaan maaliskuun 20. päivä. Helmikuussa vaarallisen merireitin Turkista Kreikan saarille ylitti 57 000 ihmistä, YK:n pakolaisjärjestö UNHCR kertoo. Tässä kuussa tulijoita on tähän mennessä ollut reilu tuhat.

Osana sopimusta EU palauttaa merireittiä tulleet siirtolaiset, jotka eivät ole oikeutettuja turvapaikkaan Kreikassa. Kreikan saarten suljetuissa säilöönottokeskuksissa odottaa tietoa mahdollisesta käännytyksestä arviolta tuhansia ihmisiä.

Syyrialainen Rashid sai perheineen väliaikaisen oleskeluluvan, vaikka he saapuivat Kreikkaan Turkki-sopimuksen jälkeen. HS tapasi hänet Lesboksella maaliskuussa.

”Nyt yritämme etsiä majapaikkaa. Kreikan hallitus ei ole avuksi”, hän kertoi keskiviikkona Ateenasta.

Yannis Kolesidis / Reuters
Syyrialaiset pakolaiset odottivat bussin vierellä siirtoa pois Idomenin leiriltä keskiviikkona.
Syyrialaiset pakolaiset odottivat bussin vierellä siirtoa pois Idomenin leiriltä keskiviikkona.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat