Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sotapakolaisten pojasta presidentiksi – Itävallan uutta presidenttiä pidetään harkitsevaisena neuvottelijana

Alexander Van der Bellen saa tehdä kovasti töitä, jotta toinenkin puoli kansasta kokee hänet presidentikseen.

Ulkomaat
 
Leonhard Foeger / Reuters
Alexander Van der Bellen aloittaa presidenttinä heinäkuussa.
Alexander Van der Bellen aloittaa presidenttinä heinäkuussa. Kuva: Leonhard Foeger / Reuters
Kuka

Alexander Van der Bellen

 Syntynyt vuonna 1944 Itävallassa.

 Taloustieteilijä, professori, entinen vihreiden puheenjohtaja.

 Meni viime vuonna toista kertaa naimisiin, kaksi poikaa.

 Polttaa tupakkaa ketjussa. Pitää amerikkalaisesta jännityskirjallisuudesta.

Käsittämätöntä murretta. Sellaista lasketteli Itävallan presidentiksi valittu Alexander Van der Bellen kertoessaan lapsuudestaan Tirolin murteella vaalitilaisuudessa. Itävallan länsikulmassa väännetään sanoja sen verran vahvasti, että muut joutuvat höristämään korviaan.

Van der Bellen korosti vaalikampanjan aikana mielellään sitä, että hänen kotipaikkaansa on Alppien laaksossa Tirolissa.

Hänen perheensä on kuitenkin tullut Itävaltaan sotapakolaisina. Alexander Van der Bellen vanhemman, tulevan presidentin kauppiasisän esi-isät vaelsivat Hollannista 1700-luvun Venäjän keisarikuntaan. Hollannista juontaa perheen sukunimi.

Lokakuun vallankumouksen jälkeen perhe pakeni itsenäistyneeseen Viroon. Toisen maailmansodan sytyttyä Van der Bellenit pakkasivat omaisuutensa laukkuihin uudestaan – he lähtivät 1941 laivalla Tallinnasta Itä-Preussiin ja päätyivät useiden vaiheiden jälkeen Itävallan Kaunertaliin, kertoo saksalainen Die Zeit -viikkolehti.

Vaikka vanhempien yhteinen kieli oli venäjä, sotavuonna 1944 syntynyt Alexander ei ole oppinut sitä.

”Vanhempani halusivat välttää kaikkea, joka olisi paljastanut meidän olevan pakolaisia”, Van der Bellen sanoo Die Zeitille.

Hän opiskeli kansantaloustiedettä ja väitteli tohtoriksi Innsbruckin yliopistosta vuonna 1970. Poliittisen uransa hän aloitti sosiaalidemokraattien riveissä. Hän oli puolueen jäsen kymmenen vuotta 1980-luvun puoliväliin. Tuolloin Keski-Euroopassa nousi vihreä liike, johon Van der Bellenkin houkuteltiin mukaan.

Jo vuosituhannen vaihteessa Itävalta ryskytti Euroopan poliittista karttaa. Vapauspuolue FPÖ, tuolloin nykyistä äärioikeistolaisempana, porskutti Jörg Haiderin johdolla toiseksi suurimmaksi puolueeksi. Van der Bellenin vihreät sai myös vaalivoiton.

Vaaleja seurasivat Itävallan ehkä vaikeimmat hallitusneuvottelut. Van der Bellen neuvotteli sosiaalidemokraattien kanssa hallituksesta, mutta yritys epäonnistui.

Itävaltaan tuli konservatiivien ja FPÖ:n hallitus, jota Euroopan unioni boikotoi.

Tuolloin Itävallan puoluejärjestelmä muuttui, ja esimerkiksi Van der Bellenin tuolloin saavuttamaa neuvottelijan roolia moni arvostaa yhä.

Puhujana Alexander Van der Bellen valitsee sanansa tarkasti. Hänessä on koivistomaista ”fundeeraajaa”. Kun FPÖ:n ehdokas Norbert Hofer oli vaaliväittelyissä kuin nopea miekkailija, näytti Van der Bellen seisovan kilpi suojanaan.

Kun katsoo äänten jakaumaa Itävallan kartalla, tulivat Van der Bellenin äänet kaupungeista, kuten Wienistä, Grazista, Salzburgista ja Innsbruckista. Tutkimuslaitos Sora kysyi myös syitä äänestää Van der Belleniä. Vastaajat pitivät häntä sisäpolitiikassa neuvottelutaitoisempana, puoluiden rajojen yli katsovana ja ulkomailla Itävallalle parempana edustajana kuin FPÖ:n Hoferia.

Silti harkitsevaisella miehellä on edessään kova työ, kun hän aloittaa presidenttinä heinäkuussa Hofburgin linnassa. Työ alkoi puheella maanantai-iltana tiukan vaalin selvittyä.

”Mieluummin kuin Itävallan jakavasta kuilusta, puhun kahdesta puolikkaasta. Ne kummatkin kuuluvat Itävaltaan”, hän sanoi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat