Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ranskan energiantuotanto uhattuna – valtaosa ydinvoimaloista mukana lakkorintamassa

Ranskan 19 ydinvoimalasta 16:n työntekijät äänestivät lakkoilun puolesta.

Ulkomaat
 
STEPHANE MAHE / Reuters
Ammattiliitto CGT:n työntekijät seisoivat palavan barrikadin vierellä Dongesissa.
Ammattiliitto CGT:n työntekijät seisoivat palavan barrikadin vierellä Dongesissa. Kuva: STEPHANE MAHE / Reuters

Ydinvoimaloiden työntekijät liittyivät torstaina lakkorintamaan liittymisestä vastustaakseen Ranskan hallituksen kaavailemia työlakiuudistuksia.

Ranskan suurin ammattiliitto CGT uhkasi ulottaa toimet ydinvoimaloihin. Nogent-sur-Seinessa noin 100 kilometrin päässä Pariisista sijaitseva yksi ydinvoimala toimii jo nyt vajaateholla.

CGT ilmoitti myöhään keskiviikkoiltana, että Ranskan 19 ydinvoimalasta 16 on äänestänyt lakkoihin liittymisen puolesta.

Ydinvoimalla tuotetaan 75 prosenttia Ranskan sähköstä.

CGT:n edustaja Jean-Luc Daganaud rauhoitti tilannetta sanomalla, että energiatuotannon väheneminen on lopulta kiinni siitä, kuinka moni ydinvoimalan työntekijä lopettaa lakon aikana työnsä.

Sadattuhannet mielenosoittajat eri puolilla Ranskaa ovat osoittaneet mieltään hallituksen uutta työlakipakettia vastaan. Protestit ovat toistuvasti yltyneet väkivaltaisiksi, ja ammattiliitot taistelevat ehdotusta vastaan lakoin.

Syynä työtaisteluihin on hallituksen ajama työlain muutos, jolla hallitus haluaa lisätä joustoja työelämässä. Ammattiliitot vastustavat muutosta ankarasti.

Keskiviikkona Ranska turvautui strategisiin öljyvarantoihinsa toimittaakseen polttoainetta huoltoasemille jalostamojen lakkojen keskellä.

Poliisi ja palokunta hajottivat lakkoilijoiden tiesulkuja ainakin parin polttoainevaraston luona. Samaan aikaan tuotanto seisoi tai oli merkittävästi supistunut kuudella kahdeksasta Ranskan öljynjalostamosta.

Lakkoilijat ovat myös panneet rekkakuskien tuella pystyyn tiesulkuja, joilla ne ovat estäneet pääsyn polttoainevarastoille. Monilla Ranskan huoltoasemilla polttoaine on ollut tällä viikolla kokonaan tai tilapäisesti lopussa.

Ranskan sosialistihallituksen ajama uusi työlaki on ollut jo pari kuukautta kiivaan vastarinnan kohteena.

Uusi laki muun muassa selkeyttäisi taloudellisia perusteita, joilla työnantaja voi irtisanoa väkeä. Myös väärin perustein irtisanottujen korvauksille asetettaisiin rajoituksia.

Hallituksen mukaan uudistukset ovat välttämättömiä, jotta Ranskan työmarkkinoista saadaan joustavammat. Tarkoituksena on helpottaa työntekijöiden irtisanomista ja palkkaamista.

Vastustajien mukaan lakipaketti rapauttaisi työntekijöiden oikeuksia.

Ranskalla on strategisia öljyvarantoja noin neljän kuukauden kulutusta vastaava määrä.

Toistaiseksi hallitus joutui kajoamaan varantoihin vasta marginaalisesti, sanoi liikenneasioista vastaava apulaisministeri Alain Vidalies Le Monde -lehden mukaan.

Niiden käyttäminen lisää kuitenkin painetta epäsuositun presidentin François Hollanden hallitusta kohtaan.

Viranomaiset tehostivat keskiviikkona toimiaan tiesulkujen hajottamiseksi. Mellakkapoliisi ja palokunta hajottivat palavista autonrenkaista tehdyn, sankkaa savua ilmaan nostattaneen tiesulun polttoainevarastolla Douchy-les-Minesissa lähellä Belgian rajaa.

Poliisi poisti lakkoilijoiden rakentaman sulun myös läntisessä Brestin kaupungin satamassa, kertoo uutistoimisto AFP.

Ranska isännöi pian jalkapallon EM-kilpailuja, jotka alkavat 10. kesäkuuta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat