Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

HS:n Reeta-Lada on seurannut Permistä lähtien Anton Tšehovin jälkiä – kirjailijan kanssa olisi voinut löylytellä Perejaslavkassa

HS-Ladan ja kuuluisan näytelmäkirjailijan reitit erkanivat vasta Tyynen valtameren tuntumassa.

Ulkomaat
 

Seitsemäntuhannen asukkaan Perejaslavka Habarovskin eteläpuolella ei varmaankaan olisi koskaan tullut tutuksi, ellei Reeta-Ladan latauksen varoitusvalo olisi syttynyt, kun olin ajanut 50 kilometriä Habarovskista etelään, kohti Vladivostokia.

Ladassa on sellainenkin nykyautoilijalle luultavasti käsittämätön laite kuin latausjännitteen mittari, ja se osoitti samaa: vähän virtaa laturista tulee, mutta liian vähän. Pysähdyin siis ensimmäiselle huoltoasemalle, jonka pihalla sain neuvon ajaa Perejaslavkaan, kahden kilometrin päähän päätiestä kohti Kiinan rajaa, Siperian radan varrelle.

Runsaan 7 000 asukkaan kylästä löytyi neljä autokorjaamoa. Tiedustelujen jälkeen tuli selväksi, että Venäjällä on pula autosähkömiehistä. Sitä paitsi Amurjoen itäpuolella Ladan sähköt ovat asentajien mukaan ”outoa tekniikkaa”. Valtaosa autoista on tuotu käytettyinä Japanista, ohjauslaite oikealla.

Sateli. Suihkutin kaapeleihin venäläistä versiota yleisöljy CRC:stä ja pian jo näyttikin, että latausta taas riittää. Saapa nähdä, miten matka jatkuu.

Perejaslavkan Lenin-patsas on paljon pienempi kuin vallankumoussankari Sergei Lazon patsas keskustassa. Venäjän sisällissodassa valkoiset kuulemma polttivat Siperian ja Kaukoidän sankarin Lazon tovereineen elävältä.

Minun sankarini ei ole kumpikaan heistä. Olen seurannut nimittäin Permistä lähtien Anton Tšehovin jälkiä, koska hän oli paitsi lääkäri ja kirjailija myös melkoinen journalisti. Nyt tiemme erkanivat: minä lähdin etelään kohti Vladivostokia, Tšehov aikoinaan seilasi Amuria pitkin kohti koillista.

Tšehov ei lähtenyt matkaan Viipurista vaan Moskovasta ja kulki jokilaivalla ja junalla Permiin, jonne rautatie tuolloin loppui. Siitä matka jatkui touko-heinäkuussa 1890 yli Siperian ja Kaukoidän hevosilla ja veneillä. Perille päästyään Tšehov ryöhälsi kuukausikaupalla Sahalinin saaren rangaistusvankien parissa ja teki raportin kurjista oloistaan.

Tšehov teki perusteellista työtä, ja ilmoitti lopulta haastatelleensa ”saaren jokaisen asukkaan”. Raportti julkaistiin myöhemmin kirjana jonka nimi venäjäksi on Ostrov Sahalin, Sahalinin saari. Saari-asian korostaminen oli toistasataa vuotta sitten tarpeen, koska pitkään Sahalinia luultiin niemeksi.

Kirjan esipuheena on venäläisissä laitoksissa yleensä julkaistu Tšehovin Siperiasta-niminen matkaraportti siitä, kuinka hän Nikolajevsk-na-Amurin kaupunkiin Tyynenmeren rannalle matkasi. Niin myös Valdemar Melankon hienossa suomennoksessa nimeltään Sahalin vuodelta 1972.

Tšehovin ”Siperiasta” koostuu yhdeksästä sanomalehtiartikkelista, jotka hän lähetti Novoje Vremja -lehdelle matkansa varrelta. ”Venäjä” on kirjoittajan tekstissä vain Euroopan puoleinen Venäjä, Siperia on jo ulkomaata.

”Jos matkustaessanne vähääkään välitätte maisemista, niin ajaessanne Venäjältä Siperiaan te ehditte Uralin ja Jenisein välisellä taipaleella ikävystyä perin pohjin”, Tšehov kirjoittaa. ”Kylmä tasanko, käkkäräiset koivut, valtavat lätäköt, siellä täällä jokin järvi, lunta toukokuussa, paljaat apeat Obin sivujokien rannat – siinä kaikki, mitä muistinne onnistuu säilyttämään ensimmäisen kahdentuhannen virstan matkalta.”

Sen oudompaa on, ettei Tšehov sitten kuitenkaan raportoi mitään matkastaan Irkutskin jälkeen, ennen saapumistaan Amurjoen suulle Tyynelle valtamerelle. Sen sijaan havaintoja kärryjä korjanneista sepistä kyllä löytyy.

Minulla on tähän selitys: nuori ja orastavan tuberkuloosin vaivaama matkamies oli Irkutskiin päästessään yksinkertaisesti väsynyt. Haistakoot tsaaria myötäilevä sanomalehti Novoje Vremja pitkät.

Suomennetun Sahalin-kirjan lopussa on aiheestaan selvästi lumoutuneen kääntäjä Valdemar Melankon jälkiartikkeli. Siinä Melanko osoittaa, että koko Tšehovin matka halki Siperian oli protesti Venäjän aatteellisesti pysähtynyttä tilaa vastaan.

Kirjeessään Novoje Vremjan julkaisijalle Aleksei Suvorinille kaksi vuotta Sahalinin-matkan jälkeen Tšehov kirjoitti: ”Meillä ei ole poliittista linjaa, vallankumoukseen emme usko, Jumalaa ei ole olemassa, kummituksia emme pelkää ja minä itse en pelkää edes kuolemaa enkä sokeutta. Joka ei mitään toivo eikä mitään pelkää, ei voi olla taitelija.”

Anton Pavlovitš, olisit kääntynyt Habarovskista tänne etelään! Täällä Perejaslavkassa ei ehkä ole autosähkömiehiä mutta aivan ensiluokkainen sauna kylän ykköshotellista Natalista löytyy. Eikä maksa paljoa, vaikket mitään toivoisi etkä pelkäisikään.

Sarjan aiemmat osat:

Osa 1: HS osti Ladan – ”Kyllä sillä Vladivostokiin pääsee ja vielä takaisinkin”

Osa 2: Annikki Tähden kaipaama puisto rapistuu Viipurissa

Osa 3: Kameralle tallentui rajuja ohituksia – Suojeleeko salaperäinen Tihvinän ikoni liikenteessä?

Osa 4: HS:n Lada sai ensimakua Venäjän maaseudun teistä: ”Ensin naurattaa, sitten renkaat jysähtävät puolen metrin rotkoon”

Osa 5: Vihreän kullan keskellä Kirovissa ravintolat on nimetty Ruokaloiksi

Osa 6: Pieni pala pahamaineisesta vankileirien saaristosta – HS:n kirjeenvaihtaja ehti Ladallaan Uralin länsirinteille

Osa 7: HS-Lada ylitti Uralin lähes 3 000 kilometrin ajon jälkeen – öljynkulutus näyttää salaperäisesti vähentyneen

Osa 8: Siperian hulppeassa Jeltsin-keskuksessa ovat esillä presidentin suuret saavutukset – silitysrauta, pölynimuri ja videonauhuri

Osa 9: Tetšajoen varrella säteilymittari tärisee holtittomasti, mutta rannoilla kalastetaan yhä

Osa 10: Uralin takana palavat raha ja kaasu

Osa 11: Voitonpäivää juhlittiin Omskissa sota-ajan iskelmien tahtiin

Osa 12: Jumalan kiitos, puhdasta polttoainetta Putinilta!

Osa 13: HS:n kirjeenvaihtaja matkaa Venäjän halki – Reeta-Lada pysähtyy kaupungissa, jonne Svinhufvud karkotettiin

Osa 14: Karhunlaukka on Siperian herkku – Vladimir myy niitä tienposkessa

Osa 15: HS-Lada pääsi remonttiin ja pesulle – Irkutskissa hitsausmaskiksi riittävät silmälasit

Osa 16: Liftarit ovat katoavaa kansaa Venäjälläkin, selvisi HS-Ladan matkalla kohti Vladivostokia

Osa 17: HS:n Venäjää halkova Lada syöksyi Siperiasta suoraan nirvanaan

Osa 18: Sergein kanssa yli Mantsurian kukkuloiden

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat