Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Myös muslimikoululaisten on käteltävä opettajaa Sveitsissä – Islamilaisen neuvoston mielestä kyse totalitarismista

Uskonto ei ole koululaiselle syy kieltäytyä kättelemästä opettajaa, linjasivat paikallisviranomaiset Sveitsissä.

Ulkomaat
 
Michael Buholzer / Reuters
Sveitsissä on noin kahdeksan miljoonaa asukasta, joista 350 000 on muslimeja. Muslimimiehet rukoilivat islamofobian vastaisen mielenosoituksen aikana Bernissä Sveitsissä lokakuussa 2011.
Sveitsissä on noin kahdeksan miljoonaa asukasta, joista 350 000 on muslimeja. Muslimimiehet rukoilivat islamofobian vastaisen mielenosoituksen aikana Bernissä Sveitsissä lokakuussa 2011. Kuva: Michael Buholzer / Reuters

Uskonto ei ole koululaiselle syy kieltäytyä kättelemästä opettajaa, linjasivat paikallisviranomaiset Basel-Landschaftin kantonissa Sveitsissä.

Kättelystä kieltäytyvän oppilaan vanhemmat voivat nyt saada kantonissa 4 500 euron sakot.

Taustalla on koko Sveitsiä kuohuttanut kiista, joka sai alkunsa Therwilin kunnan koulusta.

Koulu päätti hiljattain, ettei kahden muslimioppilaan tarvitse kätellä opettajia. Päätöksestä nousi iso julkinen keskustelu.

Paikallinen opettajien ammattiliitto sanoi, että kättelemättä jättäminen syrjii naisia.

Sveitsissä erinäisissä kouluissa on tapana, että koululaiset kättelevät opettajaa päivittäin.

Naisopettajien kättelystä kieltäytyneet ovat 14- ja 15 -vuotiaat syyrialaissukuiset veljekset.

Heidän perheensä tulkinnan mukaan islamin usko ei salli fyysistä kontaktia vastakkaisen sukupuolen kanssa tiettyjä lähisukulaisia lukuun ottamatta.

Jotta ei olisi syrjinyt naisopettajia, koulu yritti tehdä kompromissin ja antoi pojille luvan olla kättelemättä ketään opettajaa.

Nyt paikalliset opetusviranomaiset kuitenkin kumosivat päätöksen.

”Opettajalla on oikeus vaatia kättelyä”, he linjasivat.

Sveitsin islamilaisten järjestöjen liitto sanoi uutistoimisto AFP:lle, ettei se vastusta kättelyä kouluissa.

Järjestö arvosteli kuitenkin viranomaisten langettamaa määräystä. Sen mukaan asia olisi voitu selvittää neuvottelemalla ja muslimiyhteisön edustajien toimiessa välittäjinä. Liiton tiedottaja sanoi, että päätös voi kärjistää keskustelua entisestään.

Pienempi ja jyrkempi Sveitsin islamilainen neuvosto ilmoitti kuitenkin ryhtyvänsä viranomaisten päätöksen vuoksi oikeustoimiin. Sen mukaan fyysisen kontaktin vaatiminen vastaa totalitarismia.

Paikallisviranomaiset perustelivat ratkaisua sanomalla, että yleinen etu sukupuolten tasa-arvosta ja ulkomaalaisten sopeutumisesta painaa vaakakupissa enemmän kuin koululaisten uskonnonvapaus.

Kiistan keskiössä oleva koulu sanoi olevansa ”helpottunut” linjauksesta ja siitä, että asiaan tuli selkeys.

Poikien isä on syyrialainen imaami, joka muutti Sveitsiin vuonna 2001 ja sai turvapaikan.

Julkinen huomio on jo saattanut tuoda perheelle ongelmia, kertoo uutistoimisto AFP. Mediassa on tuotu ilmi, että perheen jäsenet hakevat Sveitsin kansalaisuutta.

Paikalliset siirtolaisviranomaiset ovat ilmoittaneet, että he haluavat lisätietoja olosuhteista, joiden perusteella isän turvapaikkahakemus hyväksyttiin.

Keskiviikkona viranomaiset sanoivat perheen yhden jäsenen saaneen varoituksen ”yllytyksestä väkivaltaan”, millä saattaa olla seurauksia kansalaisuuden hakuprosessille.

Sveitsissä on noin kahdeksan miljoonaa asukasta, joista 350 000 on muslimeja.

Aiemmissa vastaavanlaisissa kiistoissa muslimivanhemmat ovat vaatineet tyttärilleen vapautusta uimaopetuksesta. Vanhemmat hävisivät kiistan ja saivat sakot.

Islaminuskoiset perheet ovat kuitenkin voittaneet oikeudessa tapauksia, joissa jotkut koulut ovat yrittäneet kieltää täyshunnut, kertoo uutistoimisto AFP.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat