Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ranskan lakot levisivät ydinvoimaloihin – katkoksia sähköntuotannossa 11 voimalassa

Hallituksen uutta työlakipakettia vastustavat ammattiliitot uhkasivat sulkea Pariisin metron jalkapallon Euroopan-mestaruuskisojen avajaispäivänä.

Ulkomaat
 
Charles Platiau / Reuters
Ilma oli sakeana kyynelkaasusta, kun mielenosoittajat ottivat yhteen poliisin kanssa torstaina Pariisissa.
Ilma oli sakeana kyynelkaasusta, kun mielenosoittajat ottivat yhteen poliisin kanssa torstaina Pariisissa. Kuva: Charles Platiau / Reuters

Useat Ranskan ydinvoimalat kärsivät odottamattomista katkoksista torstaina, kun työntekijät osallistuivat lakkoihin vastustaakseen hallituksen kaavailemia työlakiuudistuksia.

Katkoksia oli ainakin 11:ssä Ranskan 58 voimalasta, kertoo uutistoimisto Reuters. Sähköntuotanto väheni kuusi prosenttia normaalista.

Ranskan suurin ammattiliitto CGT päätti keskiviikkona ulottaa toimet ydinvoimaloihin. Ydinvoimalla tuotetaan 75 prosenttia Ranskan sähköstä.

Lakot iskivät myös Ranskan öljynjalostuslaitoksiin sekä pysäyttivät osan lento- ja junaliikenteestä.

Sadattuhannet mielenosoittajat eri puolilla Ranskaa ovat osoittaneet mieltään hallituksen uutta työlakipakettia vastaan. Protestit ovat yltyneet väkivaltaisiksi, ja ammattiliitot taistelevat ehdotusta vastaan lakoin.

Pariisissa poliisi ja mellakoivat nuoret ottivat torstaina yhteen, kertoo uutistoimisto AFP. Naamioituneet mielenosoittajat heittelivät poliiseja pulloilla. Poliisi vastasi ampumalla kyynelkaasua.

Kasvavan paineen alla Ranskan pääministeri Manuel Valls vakuutti, ettei kiistanalaista lakimuutosta kumota. Hän kuitenkin vilautti muutosten tai parannusten mahdollisuutta, kertoo uutistoimisto AFP.

Ranska isännöi parin viikon kuluttua alkavia jalkapallon Euroopan-mestaruuskisoja. Ammattiliitot uhkasivat pysäyttää Pariisin metrot kisojen avajaispäivänä 10. kesäkuuta.

Syynä työtaisteluihin on hallituksen ajama työlain muutos, jolla hallitus haluaa lisätä joustoja työelämässä. Ammattiliitot vastustavat muutosta ankarasti.

Uusi laki muun muassa selkeyttäisi taloudellisia perusteita, joilla työnantaja voi irtisanoa väkeä. Myös väärin perustein irtisanottujen korvauksille asetettaisiin rajoituksia.

Hallituksen mukaan uudistukset ovat välttämättömiä, jotta Ranskan työmarkkinoista saadaan joustavammat. Tarkoituksena on helpottaa työntekijöiden irtisanomista ja palkkaamista.

Vastustajien mukaan lakipaketti rapauttaisi työntekijöiden oikeuksia.

Ranskan sosialistihallituksen ajama uusi työlaki on ollut jo pari kuukautta kiivaan vastarinnan kohteena.

Keskiviikkona Ranska turvautui strategisiin öljyvarantoihinsa toimittaakseen polttoainetta huoltoasemille jalostamojen lakkojen keskellä.

Poliisi ja palokunta hajottivat lakkoilijoiden tiesulkuja ainakin parin polttoainevaraston luona. Samaan aikaan tuotanto seisoi tai oli merkittävästi supistunut kuudella kahdeksasta Ranskan öljynjalostamosta.

Lakkoilijat ovat myös panneet rekkakuskien tuella pystyyn tiesulkuja, joilla ne ovat estäneet pääsyn polttoainevarastoille. Monilla Ranskan huoltoasemilla polttoaine on ollut tällä viikolla kokonaan tai tilapäisesti lopussa.

Stéphane Mahé / Reuters
Lakkoilijat seisoivat rintamana lähellä öljynjalostamoa torstaina Dongesissa Länsi-Ranskassa.
Lakkoilijat seisoivat rintamana lähellä öljynjalostamoa torstaina Dongesissa Länsi-Ranskassa.
Francois Nascimbeni / AFP
Työntekijät olivat estäneet pääsyn Nogent-sur-Seinen ydinvoimalaan torstaina.
Työntekijät olivat estäneet pääsyn Nogent-sur-Seinen ydinvoimalaan torstaina.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat