Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

WHO:n raportti: Kriisialueiden sairaala-iskuissa kuollut kahden vuoden aikana lähes tuhat ihmistä

Arvion mukaan kaksi kolmasosaa terveydenhuollon työntekijöihin kohdistuneista iskuista on ollut tahallisia.

Ulkomaat
 
Osman Orsal / Reuters
Syyrialainen lääkäri hoiti haavoittunutta miestä helmikuussa pienellä klinikalla Kilisin kaupungissa Turkissa lähellä Syyrian-vastaista rajaa.
Syyrialainen lääkäri hoiti haavoittunutta miestä helmikuussa pienellä klinikalla Kilisin kaupungissa Turkissa lähellä Syyrian-vastaista rajaa. Kuva: Osman Orsal / Reuters

Terveydenhuollon työntekijöihin kohdistuu sota-alueilla huolestuttavan paljon suoria hyökkäyksiä.

Maailman terveysjärjestö WHO julkaisi torstaina ensi kertaa kattavia tilastoja iskuista ja väkivallasta terveystyöntekijöitä vastaan, kertoo uutistoimisto AFP. Niiden mukaan iskuja oli viime ja toissa vuonna lähes kuusisataa.

WHO:n raportin mukaan iskuissa kuoli lähes tuhat terveystyöntekijää, potilasta ja sivullista.

”Huolestuttavimpia havaintoja oli, että kaksi kolmasosaa hyökkäyksistä on ollut tahallisia”, kertoi WHO:n riskienhallintapäällikkö Rick Brennan AFP:n mukaan.

Brennan arvioi hyökkäysten rikkovan räikeästi kansainvälisiä lakeja. ”Jos ne pystytään todistamaan, kyse on sotarikoksista.”

Kaikkein vaarallisin paikka terveystyöntekijöille oli viime vuonna Syyria: siellä on arvioitu tapahtuneen 135 hyökkäystä, jotka ovat johtaneet 173 kuolemantapaukseen.

Muita vaaran paikkoja ovat olleet muun muassa Lähi-idän palestiinalaisalueet (34 hyökkäystä, 3 kuolemaa), Pakistan (16 hyökkäystä, 45 kuolemaa) ja Libya (14 hyökkäystä, 39 kuolemaa). Lisäksi iskuja tehtiin Jemenissä ja Irakissa.

Lääkärit ilman rajoja -järjestön edustajan Joanna Liun mukaan terveydenhuollon rakennuksia on eri kriisialueilla pommitettu, poltettu ja ryöstetty.

”Potilaita teurastetaan vuoteisiinsa. Työntekijöiden kimppuun hyökätään ja heitä kaapataan ja tapetaan. Lääketieteen harjoittamisen ei pitäisi olla tappava ammatti.”

Vuoden 2016 tilanteesta ei ole vielä saatavilla tilastoja, WHO:n Brennan sanoi.

Hän kertoi kuitenkin, että myös tänä vuonna on tehty lukuisia hyökkäyksiä muun muassa Syyrian sairaaloihin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat