Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Köyhtyvä Venezuela kaipaa suuria ratkaisuja – ”Satoja lapsia kuolee, kun edes keskoskaappien pesemiseen ei ole saippuaa”

Suomessa vierailevat ihmisoikeusjuristit toivovat näkevänsä presidentti Nicolás Maduron lähtevän.

Ulkomaat
 
Sirpa Räihä / HS
Kuva: Sirpa Räihä / HS
Fakta

Venezuelan ihmisoikeusasianajajat

  Tamara Sujú on ollut useiden tärkeiden poliittisten vankien asianajaja Venezuelassa.

  Hän oli yksi Foro Penal Venezolano -järjestön perustajista. Sujú johtaa Prahassa sijaitsevaa Casla-instituuttia.

  Enrique ter Horst on ollut esimerkiksi Venezuelan valtion diplomaattina, YK:n apulaispääsihteerinä New Yorkissa ja YK:n pääsihteerin erityisedustajana El Salvadorissa ja Haitissa.

Venezuelalainen Tamara Sujú näyttää valokuvaa pienestä pojasta nimeltään Oliver Sánchez. 8-vuotias poika pitelee kuvassa kylttiä, jossa lukee quiero curarme, paz, salud, eli ”haluan parantua, rauhaa ja terveyttä”.

Lääkkeitä ja hoitoa kipeästi kaivannut poika kuoli keskiviikkona. Syöpää sairastaneen Sánchezin tarina tunnetaan Sujún mukaan ympäri Venezuelaa, mutta tapaus ei ole ainutlaatuinen.

”Satoja lapsia kuolee, kun edes keskoskaappien pesemiseen ei ole saippuaa. Lääkkeitä ei ole, ja esimerkiksi dialyysihoitoa tarvitsevia tai diabetesta sairastavia kuolee jatkuvasti”, hän kuvailee.

Suomessa vierailevat Sujú ja hänen miehensä Enrique ter Horst ovat venezuelalaisia ihmisoikeusasianajajia, jotka elävät maanpaossa Tšekissä. Latinalaisen Amerikan ihmisoikeustilannetta seuraavissa järjestöissä työskentelevä Sujú kertoo nukkuvansa vain neljä tuntia yössä. Euroopan työpäivän jälkeen siirrytään Latinalaisen Amerikan aikaan.

Talouskriisin kuristuksessa olevan Venezuelan tilanne on ollut arvaamaton jo pitkään. Hyperinflaatio, pula ruoasta ja lääkkeistä sekä entisestään lisääntynyt väkivalta ovat saaneet kansalaiset kaduille vaatimaan kansanäänestystä presidentti Nicolás Maduron viraltapanosta. Maduro on vannonut jatkavansa edesmenneen presidentin Hugo Chávezin aloittamaa ”sosialistista vallankumousta”.

Ter Horst on toiminut YK:n rauhanoperaatioiden päällikkönä El Salvadorissa ja Haitissa. Hän kertoo nähneensä, kuinka demokratia on alkanut murtua ja maat muuttua uhaksi myös naapureilleen. Nyt Venezuela näyttää olevan matkalla samaan suuntaan.

”On aina helpompi ehkäistä vahingot ennalta kuin alkaa yrittää selvittää asioita aseellisen sisäisen konfliktin jälkeen”, ter Horst toteaa.

Ratkaisuilla alkaa olla kiire, koska kansanäänestys on pystyttävä järjestämään ennen ensi vuoden tammikuun puoliväliä. Jos äänestys tapahtuu aikarajan umpeuduttua ja Maduro häviää, hän voi siirtää vallan varapresidentille. Näin valta pysyisi käytännössä samoissa käsissä.

Vaikka Maduro välttelee kansanäänestystä, sekä Sujú että ter Horst pitävät äänestyksen järjestämistä ennen vuodenvaihdetta mahdollisena. Heidän mukaansa kansanäänestys olisi paras tapa päästä tilanteessa eteenpäin – ja todennäköisesti ainoa rauhanomainen ja demokraattinen vaihtoehto.

”Jos hallitus niin haluaa, äänestys voidaan järjestää kolmen kuukauden kuluessa”, ter Horst huomauttaa.

Aikaa ei ole tuhlattavaksi siksikään, että maa on ter Horstin mukaan anarkismin partaalla.

”Ryöstöjä on koko ajan enemmän, ja eri puolilla maata on mielenosoituksia joka päivä.”

Sujú sanoo myös lynkkausten lisääntyneen. Rikollisuuteen kyllästyneet kansalaiset ottavat oikeuden omiin käsiinsä ja tappavat rikollisia itse.

Venezuelan oppositio on kerännyt kansanäänestystä varten 1,8 miljoonaa allekirjoitusta. Maduro pelaa aikaa viivyttelemällä allekirjoitusten todentamista.

Sujú ja ter Horst huomauttavat, että nimien yksityiskohtainen tarkastaminen toimii myös pelotteena. Avusta riippuvaiset köyhät tai julkisen sektorin työntekijät eivät välttämättä uskalla laittaa nimeään listaan, jos riskinä on menettää vähäinenkin toimeentulo.

Sujún mukaan hallitus on kerännyt allekirjoituksia omiin tarkoituksiinsa esimerkiksi ruokahuolto-ohjelman kautta. Huhtikuussa virallisesti perustetun ohjelman kautta kansalaisille on jaettu peruselintarvikkeita koteihin ilman, että heidän tarvitsee jonottaa supermarketeissa. Sujú sanoo, että vastineeksi on usein kuitenkin vaadittu esimerkiksi allekirjoitusta paperiin, muuten apu jää saamatta.

”Mitä tekee äiti, jolla on kolme, neljä tai viisi lasta? Venezuelassa on lapsia, jotka syövät vain puolikkaan aterian päivässä.”

Kyselyiden perusteella noin 70 prosenttia venezuelalaisista haluaa Madurosta eroon. Kontrasti on valtava Maduron edeltäjään, vuonna 2013 kuolleeseen Cháveziin, joka paistatteli valtakautensa alkuaikoina suuressa kansansuosiossa.

Ter Horst huomauttaa, että Chávez oli poikkeuksellisen karismaattinen mies, joka pystyi toteuttamaan erittäin anteliasta, populistista politiikkaa öljyn historiallisen korkeiden hintojen vuoksi. Öljyn hinnan lasku alkoi jo ennen hänen kuolemaansa, mutta Chávezin kuoltua katosi rahan lisäksi myös karismaattinen johtaja.

Sujú muistuttaa Chávezin itse valinneen Maduron seuraajakseen.

”Maa oli jo kriisissä, kun Chávez kuoli. Hän on kouluttamaton ja kykenemätön johtamaan maata, mutta suhtautuu valtansa säilyttämiseen pakkomielteisesti. Sen on johtanut Venezuelan tämän päivän tilanteeseen.”

Sujú ei mielellään kutsu Maduron hallitusta hallitukseksi. Kyse on hänen mukaansa hallinnosta, joka on demokraattisesti valittu, mutta joka on sittemmin rikkonut perustuslakia. Hänen mukaansa hallitus ei myönnä, että venezuelalaiset kuolevat nälkään ja lääkkeiden puutteeseen, eikä se huoli ulkopuolista apua.

Ter Horst sanoo hallituksen pelkäävän eniten sosiaalista räjähdystä, joka muhii markettien massiivissa jonoissa tympääntyvissä kansalaisissa. Hänen mukaansa hallitusta vastustavat venezuelalaiset tietävät erinomaisesti olevansa enemmistössä, ja lisäksi he ovat erittäin määrätietoisia. Toinen syy kansalaisten kasvavaan itseluottamukseen on se, että esimerkiksi Brasiliassa ja Argentiinassa hallitusten vaihtumiset ovat tuoneet tullessaan merkittäviä muutoksia.

Sujú on toiminut monien poliittisten vankien asianajajana. Hän kertoo esimerkiksi vankien kohtaamasta kidutuksesta, joka toimii myös pelotteena hallituksen vastustajille. Myös pariskunta jätti Venezuelan jouduttuaan viranomaisten syytteiden kohteeksi.

”Ulkomailta käsin voin auttaa venezuelalaisia pelkäämättä vainoa, ja hekin kokevat voivansa luottaa minuun”, Súju sanoo.

Sirpa Räihä / HS
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat