Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Unkarissa valta näkyy myös pelloilla – pääministerin lähipiiri haalii valtion viljelysmaita

Böcsödinén perhe taisteli kommunismin aikana pakko­kollektivisointia vastaan. Nyt pienviljelijäperhe pelkää viljelys­maiden päätyvän valtaeliitille.

Ulkomaat
 
Mika Ranta / HS
Zsuzsanna Csányi Böcsödinén perheen aikeet ostaa lisää peltoa kariutuivat. Hänen mukaansa valtion maiden myynti on suunniteltu niin, että maat päätyvät vallan lähipiirille.
Zsuzsanna Csányi Böcsödinén perheen aikeet ostaa lisää peltoa kariutuivat. Hänen mukaansa valtion maiden myynti on suunniteltu niin, että maat päätyvät vallan lähipiirille. Kuva: Mika Ranta / HS
Tästä on kyse

Valtion viljelysmaita myydäänhuutokaupoilla

 Unkarin hallitus myy huutokaupoissa valtion omistamia viljelysmaita noin 240 tuhannen hehtaarin alalta, maatalousministeriö kertoo.

 Maata myydään kolmessa huutokauppaerässä, joista viimeisin on parhaillaan käynnissä.

 Hallitus arvioi saavansa maakaupoista 240 miljardia forinttia eli noin 760 miljoonaa euroa.

Kajászo

Oikeastaan Böcsödinén maanviljelijäperheen pitäisi olla valmistelemassa auringonkukansiementen kylvöä. Kevät on edennyt nopeasti, ja pelto kaipaa vielä kyntämistä.

Mutta ensin on puhuttava politiikkaa. Zsuzsanna Csányi Böcsödiné on tulistunut, sillä perheen aikeet ostaa lisää viljelysmaata kariutuivat.

Böcsödiné syyttää siitä tapaa, jolla maa myytiin. Hänen mielestään viime vuonna alkanut valtion omistamien viljelysmaiden huutokauppa suunniteltiin niin, että maat päätyivät hallituksen suosimille ihmisille.

Böcsödiné pyörittää maatilaa pienessä Kajászon kylässä Fejérin maakunnassa, jossa pääministeri Viktor Orbánin lähipiiri hallitsee isoa osaa viljelysmaista.

Jaloissa räksyttää kaksi pumiurosta. Pihatosta kurkistaa kolme walesinponia. Koirat ja ponit ovat harrastus, kuten häkistä hyppivä kesy variskin.

Leipä tulee omilla ja vuokrapelloilla kasvavista auringonkukasta, rypsistä, viljasta ja maissista. Tavoitteena oli laajentaa, mutta uusien peltojen ostaminen epäonnistui huutokaupassa.

Böcsödiné sanoo tietävänsä, kenelle heidän havittelemansa maat päätyivät.

”Toinen osa päätyi Lőrinc Mészárosin yritykselle ja toinen yrittäjälle, joka ei ole koskaan viljellyt maata.”

Mészáros on nimi, jolta ei voi Unkarissa välttyä. Hän on Budapestin läheisessä Fejérin maakunnassa sijaitsevan Felcsútin kaupungin pormestari.

Lőrinc Mészáros on jo aiemmin noussut symboloimaan Unkarissa vallan ja vaurauden keskittymistä Orbánin lähipiirille. Mészárosin johtama kaupunki sattuu olemaan myös Orbánin kotipaikka.

Yhteys on herättänyt kysymyksiä siitä, miten ja miksi kaasuasentajana aiemmin työskennellyt Mészáros on saanut haalittua mukavan kokoisen omaisuuden. Hän kuuluu sadan rikkaimman unkarilaisen joukkoon.

Nyt hän on noussut jälleen huomion keskipisteeksi, kun Unkarissa on selvitetty valtion viime vuonna alkaneiden maahuutokauppojen suuria voittajia.

Viljelysmaiden myyntiä selvittänyt kansalaisjärjestö Átlátszó kertoo Mészárosin saaneen perheineen 8,3 prosenttia Fejerissä ensimmäisessä huutokaupassa myyntiin tulleista viljelysmaista, eli noin 1 425 hehtaaria maata. Jo ennen maahuutokauppaa hänen yhtiöllään oli 4 000 hehtaaria valtiolta vuokrattuja viljelysmaita.

Skandaali maakauppojen ympärillä paisui huhtikuussa, kun Mészáros nähtiin budapestilaisessa huippuhotellissa yhdessä maanmyynnistä vastaavan valtiosihteerin kanssa. Mészáros kertoi heidän tavanneen sattumalta.

Myöhemmin Átlátzsó paljasti, että muutama tunti tapaamisen jälleen myynnistä vedettiin maita, joita Mészárosin omistama yritys vuokraa valtiolta. Maiden kohtalo on nyt epäselvä.

Böcsödiné pitää itsestäänselvänä, että maakauppojen taustalla on halu vahvistaa nykyistä valtaeliittiä. Maita myydään hänen mukaansa nyt, sillä valtapuolue Fidesz saattaa hävitä seuraavat vaalit vuonna 2018.

”Vallassa olevaa järjestelmää yritetään vakiinnuttaa.”

Hänen mukaansa jo aiemmin valtion omistamat vuokrapellot on annettu Orbánin johtaman valtapuolue Fideszille lojaaleille vuokraviljelijöille.

Väitettä on vaikea todistaa, mutta myös Unkarin Transparency International huomauttaa, että Unkarin maaseudulla elää vahvana feodaalinen mentaliteetti.

”Lojaalius valtapuolueelle on tärkeämpää maaseudulla kuin Budapestissa”, järjestön Unkarin-johtaja József Péter Martin sanoo.

Maakaupat eivät ole vain paikallistason hyvä veli -politiikkaa. Transparency International pitää maiden päätymistä hallituksen lähipiirille osana rakenteellista korruptiota, joka on pahentunut Orbànin vuonna 2010 alkaneella valtakaudella.

”Tämä on kaikki laillista, mutta suurimmat hyötyjät ovat lähellä valtaa olevat henkilöt. Hallitus yrittää tällä tavalla luoda maahan uutta eliittiä.”

Böcsödinén tilalla taistelu ei ole ensimmäinen valtapuoluetta vastaan. Järjestelmä, jossa yksi puolue päättää asioista ylhäältä alas, on ikävän tuttu.

Sosialismin aikana ennen vuotta 1989 kotitila kuului Böcsödinén appivanhemmille. Pitkälti perheen sinnikkyyden vuoksi sitä ei onnistuttu kollektivisoimaan. Se oli harvinainen saavutus aikana, jolloin valtaosa maatiloista otettiin valtion omistukseen.

Nyt taistelu on kääntynyt päinvastaiseksi: perhe vastustaa valtioiden maiden myymistä tai pikemminkin tapaa, jolla myynti hoidetaan. Mutta huoli on sama. He pelkäävät maakauppojen vievän pienviljelijöiltä tulevaisuuden.

Julkisuudessa hallitus perusteli valtionmaiden myyntiä sanomalla, että vuokraviljelijät pystyvät lunastamaan maat omistukseensa. Tavoitteeksi sanottiin paikallisten viljelijöiden tukeminen.

Lopputulos näyttää kovin toisenlaiselta ainakin Fejérin maakunnassa. Ympäristöjärjestö Greenpeacen selvityksen mukaan vain noin 20 prosenttia Fejérissä myydystä maasta päätyi paikallisten viljelijöiden käsiin. Voittajia olivat vallan lähipiiri ja suuromistajat.

Myös pääministeri Orbánin vävy on kahdessa maahuutokaupassa onnistunut ostamaan kahden miljoonan euron arvosta maata.

Böcsödiné laittaa koirat koppiin ja lähtee autolla näyttämään viljelysmaita. Poika Gergö Böcsödi, 32, on jo pellolla valmistelemassa kylvöä.

Perhe olisi halunnut lisää omaa peltoa, koska se olisi tuonut turvaa tulevaisuuden varalle. Sukupolvenvaihdoksesta on jo keskusteltu.

”Meidän osaltamme tilanne on vielä hyvä. Minulla on uskoa jatkaa”, Gergö Böcsödi sanoo.

”Mutta en tiedä, mitä käy niille, jotka tulevat minun jälkeeni.”

Mika Ranta / HS
Gergö Böcsödi valmistelee peltoa auringonkukan kylvöön.
Gergö Böcsödi valmistelee peltoa auringonkukan kylvöön.
Mika Ranta / HS
Perhe saa elinkeinonsa maanviljelystä. Ponit ovat harrastus.
Perhe saa elinkeinonsa maanviljelystä. Ponit ovat harrastus.
Mika Ranta / HS
Zsuzsanna Csányi Böcsödiné ja hänen poikansa Gergö Böcsödi olisivat halunneet lisää omaa peltoa, koska se olisi tuonut turvaa tulevaisuuden varalle. Sukupolvenvaihdoksesta on jo keskusteltu.
Zsuzsanna Csányi Böcsödiné ja hänen poikansa Gergö Böcsödi olisivat halunneet lisää omaa peltoa, koska se olisi tuonut turvaa tulevaisuuden varalle. Sukupolvenvaihdoksesta on jo keskusteltu.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat