Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Clintonia syyttänyt Kenneth Starr erotettiin ahdisteluskandaalin takia

Ulkomaat
 
MOLLY RILEY / Reuters
Kenneth Starr
Kenneth Starr Kuva: MOLLY RILEY / Reuters

Washington

Entinen erikoissyyttäjä Kenneth Starr, joka tutki aikoinaan perinpohjaisesti ahdistelusyytteitä Yhdysvaltain presidentti Bill Clintonia vastaan, erotettiin torstaina Baylorin yliopiston rehtorin virasta. Syy oli se, ettei baptistiyliopisto ollut puuttunut tarpeeksi ripein ottein urheilijoidensa seksuaaliseen ahdisteluun.

Asiasta kertoi The New York Times –lehti.

Lehden mukaan Starr ja yliopiston amerikkalaisen jalkapallon valmentaja siirrettiin tehtävistään, koska nämä eivät reagoineet siihen, että yliopiston jalkapallopelaajia syytettiin ja tuomittiin seksuaalisesta ahdistelusta. Yliopiston sisäisen raportin mukaan johdon käytös johti siihen, että jalkapalloilijat olivat sääntöjen yläpuolella.

Starrin erottamisesta tekee merkittävän se, että erityissyyttäjänä hän tutki ahdistelusyytteitä presidentti Clintonia vastaan niin perinpohjaisesti, että presidentin seksisuhteesta Valkoisen talon harjoittelijaan julkaistiin syksyllä 1998 yli 400-sivuinen raportti.

Starrin tutkimus lähti siitä, että Arkansasin osavaltion työntekijä Paula Jones oli syyttänyt Clintonia seksuaalisesta ahdistelusta. Oikeusjuttua tutkiessaan Starr keräsi todistusaineistoa muista naisista, joiden kanssa Clintonilla oli ollut seksisuhde.

Kun Clinton kiisti valan alla suhteensa harjoittelija Monica Lewinskyyn, Starr vei presidentin valtakunnanoikeuteen valehtelusta ja oikeuden vastustamisesta. Clinton vapautettiin syytteistä helmikuussa 1999.

Tällä viikolla Starr puhui presidentti Clintonista aivan toiseen sävyyn kuin 1990-luvun lopussa.

”Clinton oli suurten ikäluokkien lahjakkain presidentti”, Starr ylisti Philadelphiassa tilaisuudessa, jossa arvioitiin entisiä presidenttejä.

”On selvää, että hän kokee aitoa empatiaa ihmisiä kohtaan. Se on voimakasta, se on käsin kosketeltavaa, ja arkansasilaiset ymmärsivät, että hän todella välitti heistä.”

Starr viittasi Clintonin syyttämiseen sanalla ”epämukavuus” (the unpleasantness). Samalla sanalla etelävaltioissa puhuttiin aikoinaan hävitystä sisällissodasta.

”Me kaikki kadumme tiettyjä traagisia ulottuvuuksia asiassa”, Starr sanoi. Hän myös valitteli sitä ”syvää vihaa”, joka ruokkii nykyisen presidenttikisan ”radikaalia populismia”.

Demokraattien mielestä juuri Starr lietsoi Clintonin-vastaista vihaa, jota republikaanien tuleva presidenttiehdokas Donald Trump nyt käyttää hyväkseen. Trump on syyttänyt demokraattien presidenttiehdokkaaksi pyrkivää Hillary Clintonia siitä, että tämä mahdollisti miehensä syrjähypyt.

Baylorin yliopiston seksiskandaalin seurauksena Starr ei lähde yliopistolta. Hän siirtyy rehtorin virasta seremoniallisempaan kanslerin tehtävään.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat