Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Obama laski seppeleen Hiroshimassa

Yhdysvaltojen presidentti piti tunteikkaan muistohetken uhrien muistoksi

Ulkomaat
 
Mielenosoittajat usuttivat Obamaa pois Hiroshimasta
Mielenosoittajat usuttivat Obamaa pois Hiroshimasta
”Obama, et ole tervetullut” -kyltit odottivat Yhdysvaltojen presidentti Barack Obamaa Hiroshimassa, kun hän tekee historiallisen vierailun kaupunkiin. Yhdysvallat pudotti ydinpommin kaupunkiin toisen maailmansodan lopulla. Kuva: Reuters, editointi: Terhi Liimu

Peking

Yhdysvaltojen presidentti Barack Obama piti perjantaina tunteikkaan muistohetken Japanin Hiroshimassa, jonne Yhdysvallat vuonna 1945 pudotti maailman ensimmäisen ydinpommin.

Hetki oli historiallinen, sillä kukaan virassa oleva Yhdysvaltojen presidentti ei ole toisen maailmansodan jälkeen käynyt Hiroshimassa.

”Seitsemänkymmentäyksi vuotta sitten taivaalta putosi kuolema, ja maailma muuttui”, Obama totesi uutistoimisto AFP:n mukaan laskettuaan seppeleen Hiroshiman ydinpommin uhrien muistomerkille.

Pommi osoitti, että ihmiskunnalla on kyky tuhota itsensä, Obama sanoi.

”Pakotamme itsemme tuntemaan näkemästään hämmentyneiden lasten kauhun. Kuuntelemme äänetöntä itkua.”

Obama halusi Hiroshimassa käymällä painottaa ydinaseriisunnan tärkeyttä. Hän kirjoitti Hiroshiman atomipommin muistopuiston vieraskirjaan toivovansa ihmisille rohkeutta ”levittää rauhaa ja tavoitella maailmaa, jossa ei ole ydinaseita”, kertoi Washington Post -sanomalehti verkkosivullaan.

Obama esitti ajatuksen ydinaseettomasta maailmasta vuonna 2009. Puheet ydinaseettomuudesta toivat hänelle samana vuonna Nobelin rauhanpalkinnon.

Vierailu myös korosti sitä, että entiset viholliset Japani ja Yhdysvallat ovat nykyisin läheisiä liittolaisia. Obaman lisäksi seppeleen muistomerkille laski Japanin pääministeri Shinzo Abe.

Hiroshimaan pudotettu atomipommi tappoi ainakin 140  000 ihmistä. Kaksi päivää myöhemmin Nagasakiin pudotettu pommi surmasi yli 70 000 ihmistä.

Obama ilmoitti jo ennen vierailua, ettei hän ollut aikeissa pyytää pommin pudottamista anteeksi. Anteeksipyyntö olisi merkinnyt sitä, että Yhdysvallat luopuu linjasta, jonka mukaan pommin pudottaminen oli perusteltua sodan lopettamiseksi.

Osa japanilaisista atomipommin uhreista on kuitenkin toivonut anteeksipyyntöä.

”Haluan, että Obama pyytää anteeksi. Jos hän sen tekee, kärsimykseni ehkä helpottaa”, sanoi uutistoimisto Reutersin haastattelema Eiji Hattori, 73, joka parivuotiaana todisti Hiroshiman tuhoa.

Moni pommin kokeneista on kuitenkin pitänyt anteeksipyyntöä tärkeämpänä sitä, että ydinaseista päästäisiin eroon.

Obama myös tapasi joukon selviytyjiä. Hän kätteli ainakin yhtä iäkästä miestä ja halasi toista, AFP kertoi.

TORU HANAI / Reuters
Ihmiset osoittivat mieltään Yhdysvaltain presidentin Barack Obaman Hiroshiman-vierailua vastaan Hiroshimassa torstaina.
Ihmiset osoittivat mieltään Yhdysvaltain presidentin Barack Obaman Hiroshiman-vierailua vastaan Hiroshimassa torstaina.
CARLOS BARRIA / Reuters
Yhdysvaltain presidentti Barack Obama ja Japanin pääministeri Shinzo Abe puhuivat ydinpommin muistomerkillä Hiroshimassa perjantaina.
Yhdysvaltain presidentti Barack Obama ja Japanin pääministeri Shinzo Abe puhuivat ydinpommin muistomerkillä Hiroshimassa perjantaina.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat