Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Katkeruus kytee Aasiassa

Ulkomaat
 
Mikko Paakkanen

Yhdysvaltojen presidentin Barack Obaman Hiroshiman-vierailu oli myönnytys japanilaisille, mutta muualla se nostattaa myös kaunaa.

Suurimmat mielensäpahoittajat eivät ole pommin kokeneessa Japanissa tai pommin pudottaneessa Yhdysvalloissa, vaan Japanin naapurustossa. Aikoinaan Japani miehitti suurta osaa Aasiaa erittäin kovakouraisesti.

Etenkin Kiinassa on pelätty, että vierailu korostaa Japanin uhriasemaa. Valtiollinen China Daily -lehti kirjoitti, että ydinpommi oli Japanin oma syy. Perjantaina Kiinan ulkoministeri Wang Yi sanoi uutistoimistojen mukaan, että enemmän kuin Hiroshimaa kannattaisi ajatella Kiinan Nanjingia, jossa japanilaiset vuonna 1937 surmasivat vähintään kymmeniätuhansia.

Myös Korean niemimaalla suhtaudutaan viileästi ydintuhoon, koska Japani miehitti kovin ottein silloista Koreaa.

Päinvastoin kuin Euroopassa, Aasiassa kukin maa muistelee sitä katkerampana kokemiaan vääryyksiä, mitä enemmän sodasta kuluu aikaa. Aiempien sukupolvien yli 70 vuotta sitten kokemista kauhuista ja menetyksistä kantavat kaunaa yhä uudet sukupolvet.

Katkeruus voi olla polttoainetta uusille sodille, joten kierteestä olisi hyvä päästä eroon.

Sotamuistot ja traumat ovat kuitenkin niin keskeinen osa kunkin maan kansallista identiteettiä, ettei niistä luopuminen näytä hetkeen todennäköiseltä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat