Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mikä edes on biniou? Opettajan mukaan Yhdysvaltain oikeinkirjoituskilpailut sopisivat Suomeenkin

Ulkomaat
 
KEVIN LAMARQUE / REUTERS
Nihar Janga (vas.) ja Jairam Hathwar jakoivat Yhdysvaltain kansallisen oikeinkirjoituskilpailun mestaruuden Marylandin osavaltiossa torstaina.
Nihar Janga (vas.) ja Jairam Hathwar jakoivat Yhdysvaltain kansallisen oikeinkirjoituskilpailun mestaruuden Marylandin osavaltiossa torstaina. Kuva: KEVIN LAMARQUE / REUTERS

”Onko se bretagnelainen säkkipilli?” viidesluokkalainen Nihar Janga, 11, kysyi hämmästyttäen yleisöä. Hän osui oikeaan saamansa sanan merkityksestä.

Sana oli biniou, ja Jangan piti tietää sen kirjoitusasu kirjain kirjaimelta Yhdysvaltain kansallisessa Spelling Bee -oikeinkirjoituskilpailussa Marylandin osavaltiossa torstaina.

Kilpailun finaali päättyi 25 kierroksen jälkeen ratkaisemattomana tasapeliin, jo kolmantena vuonna peräkkäin, kertoi uutistoimisto Reuters.

Texasilainen Janga jakoi mestaruuden newyorkilaisen Jairam Hathwarin, 13, kanssa. Kummankaan suoritus ei ollut virheetön, mutta he kompuroivat samoilla hetkillä. Kumpikin voitti 40 000 dollaria eli noin 36 000 euroa.

Ratkaisua haettiin turhaan vierasperäisistä sivistyssanoista. Viimeisen kierroksen sanat olivat feldenkrais, kehittäjänsä mukaan nimetty opetusmenetelmä, ja gesellschaft, eräänlainen sosiaalinen suhde.

Lasten oikeinkirjoituskilpailuilla on pitkät perinteet Yhdysvalloissa. Spelling Bee -mestaruuksia on ratkottu vuodesta 1925. Peräti yhdeksällä viime kerralla voitto on mennyt lapsille, joiden perhetausta on eteläaasialainen.

Äkkiseltään saattaisi päätellä, että oikeinkirjoituskilpailut eivät sopisi suomen kieleen kuten englantiin, koska englannista poiketen suomea kirjoitetaan likimain niin kuin puhutaan.

Päätelmä on kuitenkin väärä, sanoo äidinkieleen erikoistunut luokanopettaja ja monien oppikirjojen tekijä Kati Solastie Suutarilan koulusta Helsingistä.

”Miten esimerkiksi kirjoitetaan tällainen, sydämellinen tai tulepas tänne?” hän luettelee esimerkkejä sanoista, joissa moni aikuinenkin haparoi.

”Kielen vaikeudet ovat yhteisiä meille kaikille, aikuisille ja lapsille. Itsellenikin tulee kirjoitusvirheitä.”

Tyypillisimpiä hankaluuksia suomalaisille aiheuttaa yhdyssanojen oikeinkirjoitus.

Monelle tuottavat vaivaa myös yhdysmerkilliset sanat kuten Etelä-Suomi ja natsi-Saksa. Useimmat tietävät, että saksalainen ja saksa kielenä kirjoitetaan pienellä, mutta entä jos yhdyssanan osana vaikuttaa olevan paikannimi?

”Ruokalajista on oikein kirjoittaa berliininmunkki, vaikka siinä on kaupungin nimi.”

Solastie ei pidä mielekkäänä yhdysvaltalaiskilpailun tapaa kysellä lapsilta vierasperäisiä sivistyssanoja, joista harva on koskaan kuullutkaan. Vierasperäisiä sanoja ja nimiä riittäisi meilläkin.

”Kaikki kirjoittavat Zyskowiczin väärin ensimmäisellä kerralla.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat