Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Paikallinen sopiminen repii Ranskaakin

Ulkomaat
 
Helsingin Sanomat

Ranskan sosialistihallitus esitteli ehdotuksensa uudeksi työlaiksi helmikuussa. Sen jälkeen ehdotus on kohdannut ankaraa vastustusta. Jo maaliskuussa sadattuhannet osoittivat mieltä lakia vastaan.

Lain takana on samantyyppistä ajattelua kuin Juha Sipilän hallituksen kuuluisissa ”pakkolaeissa”. Suomalaiseen silmään Ranskan työlakiuudistus vaikuttaa kuitenkin monin osin vähemmän radikaalilta.

Ranskassa suurinta vastustusta herättää kohta, joka lisäisi Suomessakin paljon puhuttua paikallista sopimista. Laki tekisi mahdolliseksi sen, että yrityksen johto ja työntekijät sopivat yhdessä esimerkiksi ylityökorvausten merkittävästä pienentämisestä, jotta yrityksen ei tarvitse vaikeina aikoina irtisanoa väkeä.

Lain mukaan tällaisella menettelyllä olisi mahdollista sopia huonommista ehdoista kuin mitä on kirjattu alakohtaiseen sopimukseen. Kriitikkojen mukaan tämä johtaisi siihen, että työehdoista sovittaisiin yhä useammin yritysten tasolla, jossa työntekijä on heikommassa neuvotteluasemassa kuin liittoneuvotteluissa.

Toinen arvostelua herättävä kohta on irtisanomisten helpottaminen. Uuden lain mukaan tuomari ei voisi kyseenalaistaa taloudellisin perustein tehtäviä irtisanomisia, jos yrityksen liikevaihto on laskenut laissa määritellyn ajanjakson verran. Tämä ajanjakso olisi pidempi suurille kuin pienille yrityksille.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat