Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ranskalaiset palkansaajat nousivat kapinaan työlakia vastaan – ”Isovanhempani taistelivat näistä oikeuksista vuonna 1936”

HS vieraili ranskalaisella öljyn- jalostamolla, josta ei ole yli viikkoon tullut ulos tippaakaan polttoainetta työntekijöiden lakon takia

Ulkomaat
 
HS vieraili lakkoilevalla öljynjalostamolla Ranskassa
HS vieraili lakkoilevalla öljynjalostamolla Ranskassa
Polttoainepula vaivaa Ranskaa, jossa ammattiliitot taistelevat uutta työlakia vastaan. Toimittaja: Petja Pelli, kuvaus ja leikkaus: Nikolai Jakobsen.

Pariisi

Kolmekymppisellä Florient Bourget’lla on käsivarressaan vähän erikoisempi tatuointi. Iholle on ikuistettu täysimittainen öljynjalostamo.

Eloisalla miehellä on siilitukka ja pikimustat aurinkolasit, ja hän puhuu kiihdyksissään nopeasti.

”Isovanhempani taistelivat näistä oikeuksista vuonna 1936. Ihmisiä kuoli näiden takia.”

”Minulla on poika, joutuuko hän asumaan minun ikäisekseni asti kotona, kun töistä irti­sanotaan tai kun palkka ei riitä?”

”Ja tuleeko hänestä orja!” kuuluu huuto sivustalta.

Ranskaa ravistelee suurin työtaistelu- ja lakkoliike vuosikausiin.

Tatuointiaan ylpeydellä kantava Bourget käy taisteluaan Grandpuits’n pikkukylässä tunnin automatkan päässä Pariisista. Ammattiliikkeen teltalla soi reggae ja ranskalainen folk. Aurinko paistaa, ja nakit käristyvät grillissä.

Taustalla levittäytyy Bourget’n tatuoinnin muusa, Totalin öljynjalostamo piippuineen ja putkineen. Lakon vuoksi sieltä ei ole lähtenyt maailmalle tippaakaan polttoaineita runsaaseen viikkoon.

Valtaosa Ranskan öljynjalostamoista ja öljyvarastoista on ollut lakkojen vuoksi pois pelistä jo runsaan viikon. Torstaina lakkoon liittyi myös 16 ydinvoimalaa samalla, kun 150 000–300 000 ihmistä osoitti mieltään eri puolilla maata.

Isossa osassa huoltoasemia polttoaine alkaa loppua.

Kaiken kukkuraksi Pariisin metro ja valtion rautatiet uhkaavat lakkoilla kahden viikon kuluttua alkavien jalkapallon EM-kisojen ajan.

Kapinan kohde on hallituksen ajama uusi työlaki, Ranskan versio ”pakkolaeista”. Uusi laki helpottaisi irtisanomisia taloudellisin perustein ja antaisi yrityksille mahdollisuuden sopia paikallisesti esimerkiksi ylityökorvausten pienentämisestä.

Bourget’n toverit istuvat teltan muovituoleilla ammattiliittojen punaisissa liiveissä, Bourget itse vähän tanssahtaa.

Sen lisäksi, että tuotanto on seis, raakaöljyä ei myöskään ole tullut maahan moneen päivään. Tästä pitää huolen lakkoilu Havren satamakaupungissa. Lisäksi rekkakuskit ovat tukkineet teitä ja siltoja eri puolilla maata ja järjestäneet ”etanaoperaatioita”, joissa he ajavat valtateillä mateluvauhtia.

Juuri lakkojen laaja-alaisuus pitää huolen siitä, että hallitus on todellisen paineen alla. Ministereiltä on kuultu viikon aikana lausuntoja, joissa on annettu ymmärtää, että lain ydinkohdistakin voitaisiin vielä keskustella.

Presidentti François Hollande kuitenkin tyrmäsi tällaiset toiveet viimeksi perjantaina.

Pahenevasta vastakkainasettelusta huolimatta yksi nakkeja odottavista miehistä haluaa lisätä keskusteluun sovittelevan mausteen.

”Emme tee tätä Totalia vastaan, vaan kaikkien työläisten puolesta”, Thomas Buisine sanoo.

Partasuu Buisine korostaa, että tehtaan laitteista ja turvallisuudesta pidetään huolta. ”Emme halua vahingoittaa tehdasta, joka ruokkii meidät.”

Buisinella on vaimo ja kaksi lasta. Kun hänen kanssaan keskustelee hieman pidempään, alkaa käydä selväksi, mikä lakot saattaa lopulta lopettaa: palkansaajan lompakko ei kestä. Buisine pitää mahdollisena, että hän menettää koko lakkoajan palkan.

”Hallituksella on aika puolellaan ja voimavarat tilanteen venyttämiseen.”

Polttoainepulaa hallitus on lievittänyt turvautumalla strategisiin varantoihinsa. Ydinvoimaloiden lakkoilua taas paikattiin tuontisähköllä.

Perjantaina mellakkapoliisit purkivat useita tiesulkuja, joilla protestoijat olivat estäneet pääsyä öljyvarastoille.

Hallituksen mielestä ammattiliike toimii itsekkäästi ja jääräpäisesti. Taistelua käy lähinnä palkansaajajärjestö CGT, johon kuuluu alle kolme prosenttia Ranskan palkansaajista. Toinen suuri palkansaajajärjestö on kääntynyt lain kannalle muutamien lievennysten jälkeen.

”Ammattiliike ei säädä lakeja tässä maassa”, parahti pääministeri Manuel Valls torstaina.

Grandpuits’n kapinateltan miehet eivät jää sanattomiksi tässäkään väittelyssä. Partasuu Buisine muistuttaa, että hallitus itse oli se varsinainen jääräpää turvautuessaan lain läpiviennissä perustuslain kohtaan 49.3.

Kyseinen kohta antaa hallitukselle mahdollisuuden säätää lain ilman parlamentin hyväksyntää.

Presidentti Hollande itse kutsui menettelyä vielä vuonna 2006 demokratian halveksunnaksi.

Tautuoitu jalostamo-operaattori Bourget ennättää vielä lisäämään, että presidentti Charles de Gaulle ei 1950-luvulla Ranskan viidettä tasavaltaa luodessaan halunnut artiklaa 49.3 käytettävän tämän tyyppisissä tilanteissa.

Ranskassa kansan pinna on perinteisesti pitkä, mitä tulee työtaisteluiden sietämiseen. Niin tälläkin kertaa. RTL-kanavan tuoreen kyselyn mukaan lähes kaksi kolmesta ranskalaisesta pitää kapinaliikettä yhä oikeutettuna.

Lakkojen tukijaksi tunnustautuu myös arkkitehti Alexis Lagarade, joka jonottaa huoltoasemalle lähellä Grandpuits’n jalostamoa. Aseman kassa mainostaa, että bensaa riittää vielä, mutta ei kauan. Moni onkin hamstrannut polttoainetta, mikä on pahentanut tilannetta entisestään.

Lagarde kritisoi vasemmistohallitusta rahapiirien suosimisesta, mutta kohdistaa piikin myös liittoja kohtaan.

”Eivät hekään ajattele yleistä etua, vaan itseään.”

Oikeiston analyyseissä tilanne nähdään ammattiliitto CGT:n selviytymistaisteluna, jolla se yrittää osoittaa olevansa yhä merkityksellinen välittämättä Ranskan taloudesta ja lain sisällöstä.

Lagardekin myöntää, että laissa on hyviä puolia. Uusien työntekijöiden palkkaaminen on nykyisissä oloissa hänen kaltaisilleen pienyrittäjille suuri riski, koska huonoista rekrytoinneista on vaikea päästä eroon.

Myös Lagarden venäläistaustainen vaimo Galina Borisova tukee lakkoliikettä, vaikka hieman ihmetteleekin koko touhua.

”Venäjällä ei lakkoilla. Miksi vaivautua, kun mikään ei kuitenkaan muutu?” hän toteaa.

”Nämä ovat filosofeja nämä venäläiset”, Lagarde sanoo ja painaa polttoainepistoolin liipaisimesta.

Vielä sieltä vaikuttaisi jotain tulevan.

Työtaisteluilla on ranskalaisten enemmistön tuki. HS.fi/hstv
Stephane Mahe / Reuters
Lakkoileva työntekijä seisoi tuleen sytytetyn katusulun edessä Dongesin öljynjalostamon polttoainevaraston lähistöllä perjantaina Ranskassa.
Lakkoileva työntekijä seisoi tuleen sytytetyn katusulun edessä Dongesin öljynjalostamon polttoainevaraston lähistöllä perjantaina Ranskassa.
Nikolai Jakobsen
Florient Bourget’n käsivarteen on tatuoitu Totalin öljynjalostamo piippuineen ja putkineen.
Florient Bourget’n käsivarteen on tatuoitu Totalin öljynjalostamo piippuineen ja putkineen.
Nikolai Jakobsen
Grandpuits’n öljynjalostamon työntekijät päättivät perjantaina jatkaa lakkoaan viikolla.
Grandpuits’n öljynjalostamon työntekijät päättivät perjantaina jatkaa lakkoaan viikolla.
Nikolai Jakobsen
Thomas Buisine on varautunut siihen, että hän menettää koko lakkoajan palkkansa.
Thomas Buisine on varautunut siihen, että hän menettää koko lakkoajan palkkansa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat