Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Saksa puskee turvapaikanhakijoita työmarkkinoille yhden euron tuntipalkalla – joidenkin mielestä se on törkeää riistoa

Turvapaikanhakijoiden pikatyöllistämisellä on kiihkeät puolustajansa ja vastustajansa.

Ulkomaat
 
Helsingin Sanomat
Kaveh Rostamkhani
Ahmed Alkodr kertoo työskennelleensä Syyriassa seitsemässä erilaisessa työpaikassa. Työkokemusta on ikkuna-asentajana ja rakennusmiehenä. Saksassa toiveissa olisi päästä bussinkuljettajaksi.
Ahmed Alkodr kertoo työskennelleensä Syyriassa seitsemässä erilaisessa työpaikassa. Työkokemusta on ikkuna-asentajana ja rakennusmiehenä. Saksassa toiveissa olisi päästä bussinkuljettajaksi. Kuva: Kaveh Rostamkhani
Fakta

Saksaan tulossa integraatiolaki

 Päätavoitteena on luoda työpaikkojen turvapaikanhakijoille.

 Työnantajien ei tarvitse enää ottaa selvää siitä, onko työpaikan hakijoiden joukossa turvapaikanhakijat ohittavia EU-kansalaisia.

 Jos turvapaikanhakija on aloittanut ammattiin johtavan koulutuksen Saksassa odotusaikanaan, hän saa tehdä sen loppuun myös saatuaan kielteisen turvapaikkapäätöksen.

 Turvapaikanhakijan täytyy mennä kotouttamiskurssille vuoden kuluessa rekisteröinnistä. Jos hän ei käy kurssia, voidaan tukea leikata.

 Osavaltioille on tulossa lupa määritellä, mihin kaupunkeihin turvapaikanhakijat saavat muuttaa. Ihmisoikeusjärjestöt ovat arvostelleen asuinpaikan valinnanvapauden rajoittamista.

 Laki on vielä hallituksen esitys ja liittopäivien on määrä käsitellä se lähiaikoina.

Tiina Rajamäki HS

Berliini

Kaikista pahinta on, jos ei ole mitään tekemistä ja joutuu kuluttamaan toimettomana odotusaikaa. Tähän tiivistyy monen viime vuonna Saksaan tulleen turvapaikanhakijan kokemus uudesta maasta.

Niin se on myös syyrialaisen Ahmed Alkodrin, 35, mielestä. Hän asuu Berliinin kaakkoiskulmassa Groß Berliner Dammin turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskuksessa.

”Aloin tehdä täällä yhteisiä hommia, siivota ja järjestellä samana päivänä kuin saavuin eli 18. lokakuuta”, hän sanoo.

Alkodrin työinto on kova, sillä hän pitää heti käytävällä pikapuheen ansioluettelostaan, kun erehtyy ensin luulemaan toimittajaa työvoimatoimiston edustajaksi.

Groß Berliner Dammin vastaanottokeskus alkoi tarjota asukkailleen mahdollisuutta tehdä töitä yhden euron tuntipalkkaa vastaan jo joulukuussa.

Saksalaisten poliitikkojen juhlapuheissa resepti kotoutumiseen on ollut tekemisen tarjoaminen, heti. Kölnin uudenvuoden tapahtumat kiihdyttivät tarvetta ehkäistä maahantulijoiden turhautumista entisestään. Töiden luominen on kuitenkin onnistunut hyvin harvoin niin kuin poliitikot puhuvat.

Keskiviikkona Saksan hallitus päätti integraatiolakiin kuuluvasta esityksestä, jonka perusteella aletaan määrätietoisesti lisätä töitä, joista maksetaan pieni korvaus, 1,05 euroa tunti. Yhden euron töitä on määrä luoda myös vastaanottokeskusten ulkopuolelle.

Turvapaikanhakijat saavat tässä ohjelmassa työskennellä 60–80 tuntia kuukaudessa eli korvaus töistä on korkeintaan hieman yli 80 euroa kuukaudessa.

Varsinaisen työpaikan turvapaikanhakija voi Saksassa ottaa vastaan kolmen kuukauden kuluttua rekisteröinnistä.

Vanhassa DDR:n rajapoliisin rakennuksessa oleva Groß Berliner Dammin vastaanottokeskus on suuri, asukkaita on yhteensä 550, joista lapsia on 200. Aikuisista kuusikymmentä on ilmoittautunut yhden euron työntekijöiksi Berliinin sosiaaliviraston kautta.

”Näemme nämä työt väliaikaisena portaana kohti pakolaiskeskuksen ulkopuolista työtä”, sanoo Petra Densborn, keskusta pyörittävän kristillisen CJD-kansalaisjärjestön Berliinin-alueen johtaja. ”

Yhden euron tuntipalkka jakaa vahvasti saksalaisten mielipiteitä. Osan mielestä se on törkeää riistoa, tekeehän esimerkiksi Ahmed Alkodr keittiötöitä, joista saksalaisille työntekijöille maksetaan 8,50 euron vähimmäispalkkaa.

Moni myös arvioi, että saksalaiset matalapalkka-alojen työntekijät kokevat euron työntekijöiden vievän heidän työnsä.

Toisten mielestä turvapaikanhakijoita ei pitäisi päästää euron töihin lainkaan, sillä he saavat muutenkin ylläpidon yhteiskunnalta.

Petra Densborn puolustaa vastaanottokeskuksissa tehtävää työtä. Hyvin arkisella tasolla se, että asukkaat itse osallistuvat keskuksen siistinä pitämiseen on lopettanut huolettoman roskien heittelyn.

”Varsinaiset vaikutukset tähtäävät tulevaisuuteen. Esimerkiksi keittiötyötä varten hygieniapassin suorittaneet voivat käyttää sitä varsinaisessa työnhaussa”, hän sanoo.

Hän pitää itse huonona asiana, että keskus on saanut naiset toistaiseksi aktivoitua huonosti. Keskukseen on kuitenkin rakenteilla kahdeksan paikan naisten ompelimo, jossa lahjoituksina saatuja vaatteita on tarkoitus korjata ja muodistaa sopiviksi.

”Pitkän tähtäimen tavoite on, että varsinkin naiset pääsisivät esimerkiksi päiväkoteihin töihin. Siinä tärkeää on nimenomaan pääsy töihin asuntolan ulkopuolelle, oikeaan työyhteisöön”, hän sanoo.

Ahmed Alkodr kertoo työskennelleensä Syyriassa seitsemässä erilaisessa työpaikassa. Työkokemusta on ikkuna-asentajana ja rakennusmiehenä. Saksassa toiveissa olisi päästä bussinkuljettajaksi.

”Minä näen tämän työn kuitenkin lähinnä osallistumisena keskuksen toimintaan. Oikeasti toivoisin pääseväni töihin, joissa kohtaisin myös saksalaisia”, hän sanoo.

Hänen ystävänsä, Mazen Al-Sawaf, 47, oli viime syksyyn saakka Damaskoksen Sheraton-hotellissa tarjoilija ja baarimikko. Nyt hänkin haluaisi aloittaa vastaanottokeskuksessa yhden euron työt.

”Jos se auttaisi minua löytämään oikean tarjoilijan paikan.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat