Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Isisin johdolle alkaa valjeta karmea totuus – ”kalifaatti” on surkastumassa

”Kalifaatin” varaan rakentanut jihadistijärjestö väittää yllättäen, ettei valloitetuilla alueilla ole merkitystä

Ulkomaat
 
Helsingin Sanomat
Mitro Härkönen
Kuva: Mitro Härkönen

Isisin kauhujen kalifaatin piti laajentua vääjäämättä kuin pullataikina, kunnes se peittää alleen koko maailman.

Nyt näyttää kovasti siltä, että taikina on lässähtänyt.

Isis on ajettu Irakissa ja Syyriassa ahtaaseen rakoon.

Irakin armeija apujoukkoineen työntyy sen päälle idästä. Lännessä Isis on joutunut pakenemaan Palmyrasta Syyrian hallituksen joukkoja ja Venäjän pommituksia.

Pohjoisessa kurdijoukot ovat napanneet kalifaatista ison siivun ja työntyvät kohti etelää kylä kylältä. Tällä viikolla Syyrian kurdien ja paikallisten arabien muodostamat SDF-joukot (Syrian Democratic Forces) aloittivat hyökkäyksen kohti Isisin keskuskaupunkia Raqqaa.

Samaan aikaan Yhdysvaltain johtama kansainvälinen liittouma on tuhonnut järjestön rahoituskanavia ja tappaa sen johtohahmoja täsmäiskuilla.

Vaikuttaa siltä, että Isisin johdollekin alkaa valjeta karmea totuus.

Tällaisen johtopäätöksen voi vetää Isisin tiedottajan Abu Mohammad al-Adnanin viikko sitten internetissä julkaisemasta propagandaviestistä.

Puolituntisessa saarnassa Al-Adnani tuntui myöntävän sen, että ”kalifaatti” on surkastumassa ja että järjestö on hyvää vauhtia menettämässä hallitsemiaan alueita ja kaupunkeja Irakissa ja Syyriassa.

Al-Adnani ei silti suostunut näkemään tätä strategisena tappiona.

”Todellakin, emme ole julistaneet pyhää sotaa puolustaaksemme, vapauttaaksemme tai hallitaksemme maata”, al-Adnani sanoi ääninauhoitteella uutistoimisto AP:n käännöksen mukaan.

Ai, ettekö?

Al-Adnani jatkoi tähdentämällä, ettei Isisin pyhä sota ole sidottu yhteen maahan tai paikkaan vaan taistelutantereena on koko maailma.

Viesti oli U-käännös verrattuna Isisin aikaisempaan propagandaan.

Isisin johto on väittänyt koko järjestön olemassaolon ajan, että Isis toteuttaa profetiaa, jossa ”islamilainen valtio” palautetaan maan päälle.

Kieltämättä Isis on ollut poikkeuksellinen terroristijärjestö. Se on onnistunut miehittämään laajoja alueita Irakissa ja Syyriassa ja perustamaan hallitsemilleen alueille hirmuvaltion.

Mutta nyt tarinan juonessa on tapahtunut käänne.

Vuosien ajan Isis on tähdentänyt kannattajilleen suunnatuissa viesteissä, että ”hijra” eli muutto Isisin kalifaattiin on kaikkien muslimien pyhä velvollisuus.

Tuhansia, ehkä kymmeniätuhansia muslimeja on vastannut kutsuun ja muuttanut Isisin valtaamille alueille – kuka sotimaan, kuka muutoin rakentamaan elämäänsä jihadi-salafistien luvatussa maassa.

Ja yhtäkkiä järjestön johtohahmo sanoo, ettei luvatulla maalla ole merkitystä.

Miltäköhän tämä mahtaa tuntua niistä, jotka jättivät kaiken ja seurasivat Isisin mustaa lippua?

Ei Isisin tiedottaja mitenkään lannistuneelta vaikuttanut.

Al-Adnani kannusti saarnassa kannattajiaan kaikkialla maailmassa tekemään iskuja ”vääräuskoisia” vastaan – erityisesti Euroopassa ja Yhdysvalloissa.

Hän kehotti iskuihin varsinkin ramadanin eli kesäkuun 6. päivä alkavan muslimien pyhän kuukauden aikana.

Al-Adnani on epäilemättä oikeassa uskoessaan, ettei Isisiä ole tuhottu.

Järjestö on yhä vaarallinen – ellei entistä vaarallisempi –, kun se muuttaa muotoaan maantieteellistä aluetta hallinnoivasta valtiopahasesta maailmanlaajuiseksi maanalaiseksi verkostoksi.

Tätä terrorismitutkijat ovat ennustaneet jo pitkään: sitä mukaa kun Isis menettää alueita, se muuntuu al-Qaidan kaltaiseksi maanalaiseksi terroristiverkostoksi.

Mutta muodonmuutos sotii sen omia profetioita vastaan. Isisin piti olla valtio, jihadistien kotimaa, joka laajenee ja kulkee voitosta voittoon, aina viimeiseen suureen taisteluun asti.

Jos Isis lakkaa olemasta valtio, mitä jää jäljelle?

Yksi terroristijärjestö muiden joukossa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat