Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yksi kuoli salamaniskuun Puolassa – Kymmeniä lapsia loukkaantunut salamaniskuissa Ranskassa ja Saksassa

Yksi ihminen kuoli salamaniskuun Puolassa ja yli 40 ihmistä loukkaantui salamaniskuissa pariisilaisessa puistossa ja jalkapallo-ottelussa Saksassa – valtaosa lapsia.

Ulkomaat
 
Salamaniskussa on valtava voima
Salamaniskussa on valtava voima
Salamaniskun kapasiteetti riittäisi kuukauden sähkötarpeisiin kotona. Kuva: Reuters

Yksi ihminen on kuollut salamaniskuun Puolassa ja kymmeniä ihmisiä on loukkaantunut salamaniskuissa lauantain aikana Ranskassa ja Saksassa, kertoo uutistoimisto AFP. Suurin osa loukkaantuneista on lapsia.

Nelikymppinen mies kuoli Etelä-Puolassa, kun salama iski häneen. Paikallisen median mukaan mies oli laskeutumassa alas Babia Góran vuorelta.

Lisäksi kolmen ihmisen kerrottiin loukkaantuneen salamaniskun vuoksi Etelä-Puolassa.

Saksassa loukkaantui 35 ihmistä salaman iskiessä jalkapallokentälle. Heistä kolme loukkaantui vakavasti.

Poliisin mukaan onnettomuus tapahtui Hoppstädtenin kaupungissa, jossa oli meneillään lasten jalkapallo-ottelu. Lapset olivat iältään 9–11-vuotiaita.

Salama osui suoraan ottelun tuomariin, joka kiidätettiin sairaalaan. Myös kaksi muuta aikuista loukkaantui vakavasti.

”Silminnäkijöiden mukaan ei satanut, eikä taivas ollut pimeä, kun salama iski”, poliisin tiedottaja kertoi uutistoimisto DPA:lle.

Sääviranomaiset olivat antaneet myrskyvaroituksen Länsi- ja Etelä-Saksaan lauantaina. Huonon sään varoitettiin jatkuvan koko viikonlopun.

Elvira-myrsky riehui Länsi-Saksassa jo perjantaina tuoden rankkasateita ja tulvia esimerkiksi Wiesbadenin kaupunkiin. Rheinland-Pfalzin osavaltiossa huono sää johdatti junan pois raiteiltaan, mutta kukaan ei loukkaantunut onnettomuudessa.

Pariisissa salaman iskusta loukkaantuneiden joukossa oli kahdeksan lasta ja kolme aikuista.

Viranomaisten mukaan kuusi ihmistä loukkaantui vakavasti. Heistä kolme lasta ja yksi aikuinen kärsivät hengenvaarallisista vammoista.

Petja Pelli HS
Monceaun puiston portille ajoi useita viranomaisten ajoneuvoja lauantaisen salamaniskun jälkeen. Onnettomuudessa loukkaantuneet lapset vietiin lastensairaalaan.
Monceaun puiston portille ajoi useita viranomaisten ajoneuvoja lauantaisen salamaniskun jälkeen. Onnettomuudessa loukkaantuneet lapset vietiin lastensairaalaan.

Skynewsin haastatteleman kaupunginvaltuutetun Karen Taiebin mukaan kolme ihmistä vietiin sairaalaan, mutta hänellä ei ollut tarkempaa tietoa heidän tilastaan.

Taiebin mukaan lapset olivat viettämässä syntymäpäiväjuhlia ja he olivat paenneet sadetta puun alle, kun salama iski puistoon. Viranomaisten mukaan lapset olivat noin 9-vuotiaita.

Useille Etelä-Ranskan alueille oli annettu lauantaina myrskyvaroitus. Maan pohjoisosa ja Pariisi eivät olleet kuitenkaan varoituslistalla.

Petja Pelli HS
Monceaun puisto Pariisin läntisessä lähiössä suljettiin lauantaina sen jälkeen, kun salamanisku vahingoitti vakavasti useita lapsia.
Monceaun puisto Pariisin läntisessä lähiössä suljettiin lauantaina sen jälkeen, kun salamanisku vahingoitti vakavasti useita lapsia.

Tapaturma sattui Parc Monceaun puistossa lauantaina iltapäivällä. Kaupungin luoteisosassa sijaitseva alue on etenkin lapsiperheiden suosiossa viikonloppuisin.

Pariisissa paikalla olleen Helsingin Sanomien toimittajan Petja Pellin mukaan puisto suljettiin, sillä tapahtumien jälkeen alueelle alkoi kerääntyä paljon uteliaita ihmisiä.

Puiston laidalla oli lauantaina meneillään antiikkimessut, joilla töissä olleen Lucille Claudenin mukaan vartin yli kolme iltapäivällä alkoi voimakas ukkonen.

”En ollut ikinä ennen kokenut sellaista ukkosta. Vaikutti siltä, kuin ukkonen olisi ollut aivan päällä. Kuulin voimakkaan pamauksen, ja tuntui, että salama olisi lyönyt aivan muutaman metrin päähän”, Clauden kertoi.

Clauden kuvaili salamaniskua poikkeukselliseksi.

”En olisi voinut uskoa, että keskellä Pariisia voi tapahtua mitään tällaista”, Clauden sanoi.

Ilmatieteen laitoksen päivystävän meteorologin Juha Jantusen mukaan Keski- ja Länsi-Euroopassa on ukkostanut runsaasti lauantaina.

”On hankalaa lähteä tässä vaiheessa sanomaan, ovatko ukkoset olleet normaalia voimakkaampia. Pariisin tilanne ei näyttänyt kovin ihmeelliseltä, ukonilma vaikutti aivan normaalilta”, Jantunen kertoo.

Hän kuvaileekin onnettomuuksia lähinnä huonoksi tuuriksi. Ihmiset sattuivat asettumaan paikkoihin, jotka ovat alttiita salamoille: Pariisissa puun alle, Saksassa jalkapallokentälle.

”Jalkapallokentällä ei tarvitse olla kuin yksi normaali salama, ja se voi vahingoittaa useampaa ihmistä. Kolmas klassikko olisikin sitten golfkenttä”, Jantunen sanoo.

Ukkonen pysyttelee Manner-Euroopassa, ja salamointia on esiintynyt Suomesta katsottuna lähimmillään Gotlannin kaakkoispuolella sekä Liettuan suunnalla.

Petja Pelli HS
Palomiehet saapuivat sammuttamaan sähkökaapissa syttynyttä tulipaloa salamaniskun jälkeen Pariisin kahdeksannessa kaupunginosassa Monceaun puiston portilla.
Palomiehet saapuivat sammuttamaan sähkökaapissa syttynyttä tulipaloa salamaniskun jälkeen Pariisin kahdeksannessa kaupunginosassa Monceaun puiston portilla.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat