Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kuvakooste: Lada-matka halki Venäjän paljasti Suomen syrjäisyyden

Matkamittariin kertyi 11 497 kilometriä hieman yli kuukaudessa, kun HS:n Moskovan-kirjeenvaihtaja Pekka Hakala ajoi Ladalla Viipurista Vladivostokiin. Reissu herätti kolme ajatusta: Suomi on todella syrjässä, Neuvostoliiton painolasti Venäjän yllä on valtava ja kaikki kertomukset Venäjästä ovat sekä totta että valetta.

Ulkomaat
 
Sergei Gratšev
Vielä hymyilyttää. HS:n Moskovan-kirjeenvaihtaja Pekka Hakala istuu Pietarista ostamansa Ladan rattiin ennen yli kymmenentuhannen kilometrin ja hieman yli kuukauden ajomatkaa Viipurista Vladivostokiin.

1/22 Vielä hymyilyttää. HS:n Moskovan-kirjeenvaihtaja Pekka Hakala istuu Pietarista ostamansa Ladan rattiin ennen yli kymmenentuhannen kilometrin ja hieman yli kuukauden ajomatkaa Viipurista Vladivostokiin.

Sergei Gratšev
Annikki Tähden hittikappale teki Viipurissa sijaitsevasta Monrepos’n puistosta osan suomalaista mielenmaisemaa 1950-luvulla. Neuvostoaika ei tehnyt puistolle hyvää, eikä siitä ole vieläkään toivuttu. Päärakennukset ovat ränsistyneet, pikkuruinen kahvila on sunnuntaina kiinni ja ulkohuussi kahvilan takana karmeassa kunnossa.

2/22 Annikki Tähden hittikappale teki Viipurissa sijaitsevasta Monrepos’n puistosta osan suomalaista mielenmaisemaa 1950-luvulla. Neuvostoaika ei tehnyt puistolle hyvää, eikä siitä ole vieläkään toivuttu. Päärakennukset ovat ränsistyneet, pikkuruinen kahvila on sunnuntaina kiinni ja ulkohuussi kahvilan takana karmeassa kunnossa.

Pekka Hakala HS
Matkalla Viipurista Vladivostokiin Tihvinä on viimeinen paikka, jolla on suomenkielinen nimi. Venäjäksi se on Tihvin. Tihvinän munkkiluostari on perustettu 1500-luvulla, ja siellä säilytetään Jumalanäidin ikonia. Pekka Hakala ostaa Ladaansa kopion ikonista suojelemaan pitkällä matkalla.

3/22 Matkalla Viipurista Vladivostokiin Tihvinä on viimeinen paikka, jolla on suomenkielinen nimi. Venäjäksi se on Tihvin. Tihvinän munkkiluostari on perustettu 1500-luvulla, ja siellä säilytetään Jumalanäidin ikonia. Pekka Hakala ostaa Ladaansa kopion ikonista suojelemaan pitkällä matkalla.

Pekka Hakala HS
Šarnan kylän kirkko Vologdan ja Jaroslavlin välissä on murheellinen näky.

4/22 Šarnan kylän kirkko Vologdan ja Jaroslavlin välissä on murheellinen näky.

Arthur Bondar
Nail Abdullin, 56, on sisustanut maalaisasuntonsa kotoisaksi Mahnutinossa Permin koillispuolella. Abdullin työskentelee sähkömiehenä Perm 36:ssa, Neuvostoliiton aikaisessa museoidussa vankileirissä. Hänen mielestään Vladimir Putin on Venäjän historian paras hallitsija.

5/22 Nail Abdullin, 56, on sisustanut maalaisasuntonsa kotoisaksi Mahnutinossa Permin koillispuolella. Abdullin työskentelee sähkömiehenä Perm 36:ssa, Neuvostoliiton aikaisessa museoidussa vankileirissä. Hänen mielestään Vladimir Putin on Venäjän historian paras hallitsija.

Arthur Bondar
Jekaterinburgin Jeltsin-keskus kertoo Venäjän 1990-luvusta varsin myönteiseen sävyyn. Näyttelyvieras katsoi videota Boris Jeltsinistä, joka oli Venäjän presidentti vuodesta 1991 vuoteen 1999.

6/22 Jekaterinburgin Jeltsin-keskus kertoo Venäjän 1990-luvusta varsin myönteiseen sävyyn. Näyttelyvieras katsoi videota Boris Jeltsinistä, joka oli Venäjän presidentti vuodesta 1991 vuoteen 1999.

Arthur Bondar for HS
Musljumovossa Tšeljabinskin pohjoispuolella asuva Gosman Kabirov nostaa lahnaa Tetšajoesta, joka saattaa olla maailman radioaktiivisin joki. Säteilymittari näyttää rannalla 171-kertaista lukemaa verrattuna lukemaan törmän päällä. Ongelmat ovat peräisin 60 kilometrin päästä yläjuoksulta, jossa sijaitsee ydinjätteiden käsittelylaitos Majak. Sinne vietiin myös Loviisan ydinvoimalan jätteet yli 20 vuoden ajan, aina vuoteen 1996.

7/22 Musljumovossa Tšeljabinskin pohjoispuolella asuva Gosman Kabirov nostaa lahnaa Tetšajoesta, joka saattaa olla maailman radioaktiivisin joki. Säteilymittari näyttää rannalla 171-kertaista lukemaa verrattuna lukemaan törmän päällä. Ongelmat ovat peräisin 60 kilometrin päästä yläjuoksulta, jossa sijaitsee ydinjätteiden käsittelylaitos Majak. Sinne vietiin myös Loviisan ydinvoimalan jätteet yli 20 vuoden ajan, aina vuoteen 1996.

Arthur Bondar for HS
Varoituskyltti neuvoo Gosman Kabirovia pysymään loitolla vanhan myllyn raunioilta. Musljumovon mylly lopetti toimintansa jo 1950-luvulla.

8/22 Varoituskyltti neuvoo Gosman Kabirovia pysymään loitolla vanhan myllyn raunioilta. Musljumovon mylly lopetti toimintansa jo 1950-luvulla.

Pekka Hakala HS
Vuoropäällikkö Jevgeni Afonenko ajaa Tjumenin ykkösvoimalaa täydellä teholla. Laitos on Fortumin, jonka osakkeista 51 prosenttia kuuluu Suomen valtiolle. Fortum tuottaa sähköä ja lämpöä pääasiassa kaasulla kahdessa voimalassa Tjumenissa. Helsinkiä hieman suuremman Tjumenin kaupunginvaltuustossa tyrmisteltiin talvipakkasilla Fortumin lämmön- ja sähkönhintoja ja vaadittiin tuotantolaitosten kansallistamista.

9/22 Vuoropäällikkö Jevgeni Afonenko ajaa Tjumenin ykkösvoimalaa täydellä teholla. Laitos on Fortumin, jonka osakkeista 51 prosenttia kuuluu Suomen valtiolle. Fortum tuottaa sähköä ja lämpöä pääasiassa kaasulla kahdessa voimalassa Tjumenissa. Helsinkiä hieman suuremman Tjumenin kaupunginvaltuustossa tyrmisteltiin talvipakkasilla Fortumin lämmön- ja sähkönhintoja ja vaadittiin tuotantolaitosten kansallistamista.

Pekka Hakala HS
Nadežda Žirokova juhlii voitonpäivää Omskissa tyttäriensä, vävynsä ja lastenlastensa kanssa. Hänen mielestään Josif Stalin oli ”todellinen kansan palvelija”.

10/22 Nadežda Žirokova juhlii voitonpäivää Omskissa tyttäriensä, vävynsä ja lastenlastensa kanssa. Hänen mielestään Josif Stalin oli ”todellinen kansan palvelija”.

VALERIY KLAMM
Ilja Sandomirski luennoi ja vetää meditaatiota Novosibirskin buddhalaiskeskuksessa.

11/22 Ilja Sandomirski luennoi ja vetää meditaatiota Novosibirskin buddhalaiskeskuksessa.

VALERI KLAMM
Kotiseutumuseon johtaja Antonina Dorohova kertoo postin kievareineen ja hevostalleineen olleen Kolyvanin hermokeskus viime vuosisadan alussa. Siperiaan karkotettu tuomari Pehr Evind Svinhufvud vietti pari vuotta Kolyvanissa, joka on nykyisin pikkukaupunki Venäjän kolmanneksi suurimman kaupungin Novosibirskin kyljessä. Venäjän vallakumouksen ja Suomen itsenäistymisen jälkeen Svinhufvudista tuli Suomen kolmas presidentti.

12/22 Kotiseutumuseon johtaja Antonina Dorohova kertoo postin kievareineen ja hevostalleineen olleen Kolyvanin hermokeskus viime vuosisadan alussa. Siperiaan karkotettu tuomari Pehr Evind Svinhufvud vietti pari vuotta Kolyvanissa, joka on nykyisin pikkukaupunki Venäjän kolmanneksi suurimman kaupungin Novosibirskin kyljessä. Venäjän vallakumouksen ja Suomen itsenäistymisen jälkeen Svinhufvudista tuli Suomen kolmas presidentti.

Pekka Hakala HS
Kemerovon itäpuolella Siperian valtatien varressa lampaat laiduntavat, hevoslauma pyörii niityllä ja lehmät löntystelevät silloin tällöin tien yli, kuten tässä ohituskaistan loppumetreillä.

13/22 Kemerovon itäpuolella Siperian valtatien varressa lampaat laiduntavat, hevoslauma pyörii niityllä ja lehmät löntystelevät silloin tällöin tien yli, kuten tässä ohituskaistan loppumetreillä.

Pekka Hakala HS
Valeri myy karhunlaukkaa ohikulkijoille valtatien varrella Krasnojarskin länsipuolella. Hän kertoo keränneensä herkut samana aamuna itse, vaikka molemmat jalat ovat poikki yli 30 vuoden takaisen junan alle jäämisen seurauksena. Yleisin myyntiartikkeli tienvarressa on hunaja. Katolle nostetut hunajapurkit saavat myyjien autot näyttämään etäältä erehdyttävästi poliisiautoilta, mikä saa Pekka Hakalan nostamaan jalkansa kaasulta muutamankin kerran.

14/22 Valeri myy karhunlaukkaa ohikulkijoille valtatien varrella Krasnojarskin länsipuolella. Hän kertoo keränneensä herkut samana aamuna itse, vaikka molemmat jalat ovat poikki yli 30 vuoden takaisen junan alle jäämisen seurauksena. Yleisin myyntiartikkeli tienvarressa on hunaja. Katolle nostetut hunajapurkit saavat myyjien autot näyttämään etäältä erehdyttävästi poliisiautoilta, mikä saa Pekka Hakalan nostamaan jalkansa kaasulta muutamankin kerran.

Pekka Hakala HS
Irkutskissa Lada pääsee viimein sinne, mihin se olisi pitänyt viedä jo satoja kilometrejä aiemmin: korjaamolle ja pesulle. Iskunvaimentimet vaihdetaan, ja Fireus pesee auton vanteet.

15/22 Irkutskissa Lada pääsee viimein sinne, mihin se olisi pitänyt viedä jo satoja kilometrejä aiemmin: korjaamolle ja pesulle. Iskunvaimentimet vaihdetaan, ja Fireus pesee auton vanteet.

Pekka Hakala HS
Vidrinistä Baikaljärven rannalta Ladan kyytiin liftannut Ženja Vagin ottaa juomavettä lähteestä Siperian radan juurella. Hänen talvensa kuluvat kuulemma metsurihommissa ja kesät metsässä muuten vain: kalassa, sienessä ja marjassa.

16/22 Vidrinistä Baikaljärven rannalta Ladan kyytiin liftannut Ženja Vagin ottaa juomavettä lähteestä Siperian radan juurella. Hänen talvensa kuluvat kuulemma metsurihommissa ja kesät metsässä muuten vain: kalassa, sienessä ja marjassa.

Pekka Hakala HS
Mongolialainen veteraani vierailee Hambo-laman temppelissä Ivolginskin buddhalaisluostarissa Ulan-Uden länsipuolella Burjatiassa.

17/22 Mongolialainen veteraani vierailee Hambo-laman temppelissä Ivolginskin buddhalaisluostarissa Ulan-Uden länsipuolella Burjatiassa.

Pekka Hakala HS
Metsä palaa sähkölinjan alla Zabaikalskajan ja Amurskajan alueiden rajalla lähellä Kiinan rajaa.

18/22 Metsä palaa sähkölinjan alla Zabaikalskajan ja Amurskajan alueiden rajalla lähellä Kiinan rajaa.

Pekka Hakala HS
Mantšurian kukkuloilla vallitsee puuton aukeus.

19/22 Mantšurian kukkuloilla vallitsee puuton aukeus.

Juri Maltsev
Perillä Japaninmeren rannalla. Tokarevnskin majakka on Vladivostokin symboli. Se rakennettiin kaupungin edustalle Amurinlahdelle vuonna 1910. Ladoja Vladivostokissa ei näy, sillä paikalliset ajavat japanilaisilla autoilla.

20/22 Perillä Japaninmeren rannalla. Tokarevnskin majakka on Vladivostokin symboli. Se rakennettiin kaupungin edustalle Amurinlahdelle vuonna 1910. Ladoja Vladivostokissa ei näy, sillä paikalliset ajavat japanilaisilla autoilla.

Juri Maltsev
Pekka Hakala mittailee ajamaansa matkaa kartalta Vladivostokin talousyliopistossa.

21/22 Pekka Hakala mittailee ajamaansa matkaa kartalta Vladivostokin talousyliopistossa.

Juri Maltsev
Pekka Hakala myy Ladansa matkan päätteeksi Kirill Semjonoville. Pietarissa se maksoi 85000 ruplaa eli runsaat 1100 euroa, mutta nyt kaupat syntyvät 30000 ruplalla eli noin 400 eurolla.

22/22 Pekka Hakala myy Ladansa matkan päätteeksi Kirill Semjonoville. Pietarissa se maksoi 85000 ruplaa eli runsaat 1100 euroa, mutta nyt kaupat syntyvät 30000 ruplalla eli noin 400 eurolla.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat