Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sekasorto uhkaa EM-kisoihin valmistautuvaa Pariisia: polttoaineesta pulaa, junat menossa lakkoon – ”Kansa on vihdoin asetettava etusijalle”

Jalkapallon EM-kisaturistin kannattaa varautua ajamaan ottelu­paikoille taksilla.

Ulkomaat
 
Nikolai Jakobsen
Grandpuits’n kylässä sijaitseva Total-öljynjalostamo on lakossa.
Grandpuits’n kylässä sijaitseva Total-öljynjalostamo on lakossa. Kuva: Nikolai Jakobsen
Tästä on kyse

Uusi työaikalaki

 Ranskan sosialistihallitus esitteli helmikuussa ehdotuksen uudeksi työlaiksi. Laki helpottaisi irtisanomisia.

 Laki on kohdannut ankaraa vastustusta. Ympäri maata on järjestetty suuria mielenosoituksia ja palkansaajat ovat seisauttaneet muun muassa Ranskan öljynjalostamoja ja öljyvarastoja.

Pariisi

Ranska valmistautuu kuumeisesti kahden viikon päästä alkaviin jalkapallon EM-kisoihin, ja juuri nyt näyttää siltä, että liikkuminen kisapaikoille ei tule olemaan ihan helppoa.

Lakkovaroituksen ovat jättäneet sekä Pariisin metroista vastaavan yhtiön että valtion rautatieyhtiö SNCF:n työntekijät. Lakot voisivat jatkua koko kisojen ajan. Lisäksi takseilla on parhaillaan vaikeuksia löytää polttoainetta, koska lähes kaikki maan öljynjalostamot ovat lakossa.

”Tänään ajelin ympäriinsä vartin verran, että löysin aseman, jossa oli vielä jäljellä bensaa”, kertoi taksikuski Karim Benzidane lauantaina taksitolpalla lähellä Eiffelin tornia.

Nikolai Jakobsen
Karim Benzidane
Karim Benzidane

Benzidanen nimi on sattumalta kuin yhdistelmä kahdesta legendaarisesta ranskalaisesta jalkapalloilijasta Zinédine Zidanesta ja Karim Benzemasta.

”Minulla on vieläpä sama syntymäpäiväkin kuin Zidanella!” hän naurahtaa.

Jalkapalloa seuraava autoilija toivoo kisoille pelkkää hyvää. Silti hän sanoo tukevansa lakkoliikettä, joka vastustaa hallituksen suunnittelemaa uutta työlakia.

Eikö metron ja junien yhtäaikainen lakko panisi koko Pariisin alueen täysin sekaisin?

”Sehän olisi täysi katastrofi!” Benzidane vahvistaa.

”Mutta toivottavasti se toteutuu. Tämä nimittäin alkaa riittää. Koko maa on pantava seisahduksiin, jotta hallitus lopulta kuuntelisi kansaa.”

Sosialistihallituksen ajama uusi työlaki muun muassa helpottaisi irtisanomisia ja lisäisi paikallista sopimista. Sen tavoitteena on tehdä työmarkkinoista joustavammat ja näin rohkaista yrityksiä palkkaamaan lisää väkeä.

Laki on ollut kuitenkin jopa sosialistien itsensä keskuudessa niin epäsuosittu, että pääministeri ajaa sitä läpi Ranskan perustuslain sallimalla menettelyllä, jossa parlamentti ohitetaan kokonaan.

”Se on kuin diktatuuria!” Benzidane huudahtaa.

Taksikuski Benzidane ei ole yksin. Torstaina julkaistu kysely osoitti, että 60 prosenttia ranskalaisista pitää monille aloille levinnyttä lakkoliikettä oikeutettuna.

Toimeliaan oloinen kuski haluaa silti rauhoitella turisteja. Hänen mukaansa Pariisin seudun liikenteessä on nyt bensapulan takia jopa hieman vähemmän ruuhkaa kuin normaalisti. Bensaakin on aina lopulta löytynyt.

Lisäksi virkavalta on onnistunut purkamaan tiesulkuja, joita ay-liike on pystyttänyt öljyvarastojen eteen. Lauantaina pääministeri Manuel Valls tapasi öljyalan edustajia hieroakseen sopua.

Moni Pariisin takseista ajaa hybridiautoilla, joten sähkölläkin päästään liikkumaan. Benzidanen autosta on akku rikki, mutta hän katsoo luottavaisena kisoja kohti.

”Kyllä ihmiset saadaan liikkumaan.”

Metro ja junat saattavat vielä perääntyä lakosta, jos kansanliike hyytyy ja varsinkin jos hallitus vakuutteluistaan huolimatta suostuu lieventämään työlain uudistusta entisestään.

Toteutuessaan lakko taitaisi kuitenkin kartuttaa Pariisin taksien kassaa varsin mukavasti?

”No kyllä, mutta ei tässä siitä ole kysymys! Tässä on kyse siitä, että kansa on vihdoin asetettava etusijalle”, Benzidane toteaa. ”Ei ole muuta vaihtoehtoa.”

Sitten taksijono nytkähtää eteenpäin ja haastattelu on ohi. Turistit odottavat.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat