Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ei kylää ilman Leniniä – HS:n Pekka Hakala ajoi Ladallaan läpi Venäjän ja törmäsi kaikkialla Neuvostoliiton painolastiin

HS:n Lada-matka halki Venäjän päättyi Japaninmeren rantahiekkaan. Matkaa Suomenlahden rannalta Vladivostokin rantakadulle kertyi Reeta-Ladan mittarin mukaan 11 497 kilometriä.

Ulkomaat
 
Reeta-Lada saapui Vladivostokiin
Reeta-Lada saapui Vladivostokiin
Helsingin Sanomien ladamatka Viipurista Vladivostokiin saapui määränpäähänsä, kun Reeta-Lada saavutti Amurinlahden Japaninmeren rannalla, Tokarevskin majakan luona. Matkaa halki Venäjän kertyi 11 500 kilometriä ja aikaa kului kuukausi. Sitten Lada piti vielä myydä. Toimittaja Pekka Hakala, kuvaaja Juri Maltsev.

Helsingin Sanomien Lada-matka Viipurista Vladivostokiin halki Venäjän on päättynyt. Matkaa Suomenlahden rannalta Vladivostokin rantakadulle Japaninmeren ääreen kertyi Reeta-Ladan mittarin mukaan 11 497 kilometriä. Aikavyöhykkeitä ylitettiin seitsemän.

Lada saapui Vladivostokin keskustaan myöhään keskiviikkona, mutta tyylikäs merenrantakaupunki teki vaikutuksen pimeässäkin. Nähtävästi myös Ilja-navigaattoriin: koko matkan ajan uskollisesti palvellut vekotin yritti opastaa autoa suoraan Vladivostokin Kultaisen sarven lahteen Zolotoi-vinoköysisillan alla.

Kaksi työmiestä oli juuri lähdössä kotiin, joten paras kysyä neuvoa.

”Oletteko Suomesta?” kysyi nuorempi heistä, Filip. ”Luin internetistä, että olet ajamassa tänne.”

Tosiaan, venäläisen RT-uutisten Inosmi-palvelu on kääntänyt matkan artikkelit venäjäksi.

”Luin myös, että aiot myydä auton täällä”, Filip jatkoi. ”Häh häh hää, ei taida oikein onnistua!”

”Meillä on täällä nimittäin oikeita autoja”, lisäsi Filipin työtoveri Saša ja osoitti kadulla u-käännöstä tehnyttä japanilaiskotteroa.

Tosiaan, Vladivostokin kaduilla ei näkynyt yhtä ainoaa Ladaa, ei taka- eikä etuvetoista.

Muutamissa japanilaisautoissa näkyi jopa vasemmalle sijoitettuja ratteja eli japanilaisia vientimalleja, joita tänne on ilmeisesti tuotu uutena.

Neuvostoaikana Vladivostok oli suljettu sotilassatamakaupunki, eikä salmen yli Venäläisen saaren puolelle ollut varsinkaan mitään asiaa. Nykyisin 600 000 asukkaan kaupungin asiat ovat toisin: uuden ja hienon Zolotoi-sillan jälkeen seuraa vielä mahtavampi Venäläiselle saarelle johtava Russki-silta, joka on maailman pitkäjännevälisin vinoköysisilta.

Kaupungin infrastruktuuriin upotettiin rahaa miljardien eurojen edestä, kun Aasian ja Tyynenmeren maiden yhteistyöjärjestö Apec piti kaupungissa 2012 huippukokouksensa. On uutta tietä, siltaa, lentokenttää, rakennusta, oopperaa ja balettia.

Jotenkin kovin venäläistä. Ensin ollaan kuin Ellun kanat, kunnes saadaan raivokas tarmonpuuska. Sen aikana tehdään parin vuosikymmenen hommat hetkessä, kunnes vieteri taas katkeaa.

”Ja huomatkaapa, ettei Vladivostokissa ole enää pulaa päiväkodeistakaan, sekin on Apec-kokouksen ansiota”, sanoo professori Aleksandr Latkin Vladivostokin talous- ja palveluyliopistosta.

Professorin mukaan moni asia on Vladivostokissa hyvällä tolalla. Primorskin alueen pääkaupungista on tulossa öljy-, kaasu- ja kemianteollisuuden kaupunki, kun Nahodkan öljyputken lisäksi rakennetaan Siperian kaasuputkea Kiinaan. Kalastuslaivaston miljoonan tonnin vuosisaaliista 70 prosenttia menee vientiin, ja maataloustuotanto on kasvussa.

Viimeisin Venäjän hallituksen keksintö on Vladivostokin vapaasatama. Tai oikeammin viidentoista kunnan alueelle ulottuva erityistalousvyöhyke, jossa yritykset saavat lukuisia verohelpotuksia. Laivanrakennustelakka on tekeillä, ja korealaiset ovat kuskaamassa kaupunkiin rikkaita risteilyturisteja.

Laivastotukikohtakin on siunaus: sotilaat ja heidän perheenjäsenensä muodostavat 50 000 hengen yhteisön, joka ainakin toistaiseksi on saanut palkkansa säntillisesti.

Mutta kriisi mikä kriisi, eikä perusasiaa muuta mikään: Vladivostok elää ulkomaankaupasta, ja sillä menee heikon ruplan oloissa huonosti. Työttömyys on kasvussa ja konkurssit lisääntyvät. Niinpä kaupunkilaisten ostovoima on hiipunut.

”Jos jäät työttömäksi, niin milläs ostelet?” Latkin kysyy.

”Kuluttajien epävarmuus lisääntyy. Vladivostokissa on nyt erittäin vaikeaa myydä vaikkapa asuntoa tai autoa.”

Ikävää kuultavaa Reeta-Ladan myyntiä ajatellen. Mutta ei pidä masentua, Venäjä on edelleen mahdollisuuksien maa – ja aika erikoinen.

Lada-matka Venäjän läpi on nimittäin herättänyt kolme ajatusta. Ensinnäkin, että kaikki, mitä Venäjästä sanotaan, on sekä totta että valetta. Yhtä Venäjää ei nimittäin ole, ei edes kahta. Niitä on monta.

Toinen ajatus on, että Suomi on syrjässä. Parasta – tai pahinta – rappioromantiikkaa kirkkoraunioineen ja hylättyine kylineen näkyi Lada-matkan alkutaipaleella Vologdan, Kostroman ja Kirovin alueiden syrjäseuduilla.

Ja kolmas: Neuvostoliiton painolasti maan yllä on aivan mahdoton. Ei kylää ilman Leninin patsasta ja Leninin katua, jota ympäröi verkko proletariaatille, sen urotöille ja sankareille nimettyjä katuja ja kujia. Ikään kuin historia olisi alkanut vasta vuonna 1917.

Vladivostok tuntuu elävän aivan omaa elämäänsä 100 000 kiinalaisen, uzbekistanilaisen ja pohjoiskorealaisen siirtotyöläisensä kanssa.

”Satatuhatta on paljon, kun ottaa huomioon, että Primorskin alueella on aktiivista väestöä noin 650 000. Koko väkiluku on 1,9 miljoonaa”, professori Latkin arvioi ja lisää, että siirtotyöläisiä tarvitaan: ”Väki vähenee ja muuttaa pois. Vuosittain 30 000 ihmistä lähtee täältä.”

”Tärkein syy vaikeuksiin on Venäjän hallituksen virheellinen talouslinja, joka on jatkunut koko herra Putinin ajan”, Latkin jatkaa. ”Tämä linja edellytti runsaasti öljyä ja kaasua, ja sillä me elimme kaksitoista vuotta. Mutta emme oppineet tienaamaan.”

Täällä on perinteisesti vallinnut aika individualistinen, vapautta arvostava henki. Taidetaan siis vastustaa kovasti Putinia?

”Ei vastusteta”, Latkin vastaa. ”Moskovassa ja Pietarissa tyytymättömiä on paljon enemmän kuin täällä. Kaukoidässä väki on rauhallista ja sitä on vähän.”

”Ja kuinkas täällä elellään: mennään taigalle, ammutaan karhu tai villisika, ja lihaa riittää. Kalaa löytyy. Ja salametsästäjiä. Kamtsatkalla, Sahalinilla ja Magadanissa eletään juuri näin, ja hyvin eletään. Jossain Sverdlovskissa eivät metsään mene, eikä siellä ole merta.”

Perjantaina epäilykset Ladan myyntivaikeuksista osoittautuivat turhiksi. Reeta suunnisti Zeljonyi Ugol -autokauppa-alueelle, jossa japanilaisautojen tuonti Venäjälle käynnistyi heti Neuvostoliiton romahdettua vuonna 1991.

Uudenkarheiden tuontiautojen meren keskellä rengas- ja purkuosaliikettä johtava Kirill Semjonov oivalsi nopeasti, että tilaisuus hyviin kauppoihin oli kaartanut liikkeen pihaan.

Pyysin samaa hintaa, jonka olin maksanut Pietarissa – 85 000 ruplaa. Semjonovin tarjous pysyi 30 000:ssa eikä liikkunut siitä ruplaakaan ylöspäin, vaikka syrjemmällä nuoresta Ladasta voisi täälläkin saada satatuhatta.

Niin, käsijarruvaijeri tosin katkesi torstaina Vladivostokin mäkisessä keskustassa, mutta yritin mainostaa auton elektronista varustelua. Ei tehonnut. ”Noita kiinalaisia vehkeitä saa täällä todella halvalla”, Semjonov kuittasi.

Niinpä kaupat syntyivät lopulta kymmenessä minuutissa Semjonovin tarjoamalla hinnalla. Sen verran rahaa on suunnilleen uponnut Reeta-Ladan varusteluun: gps-paikantimeen, navigaattoriin, kojelautakameraan, uuteen radioon ja työkaluihin. Vehkeet menivät samassa kaupassa. Mutta miksi Reeta ylipäätään heti kiinnosti?

”Autohan on luotettava, jos te tuommoisen matkan sillä ajoitte”, Semjonov vastasi. ”Niin että miksipä en olisi ostanut. Ja hinta oli oikein mukava.”

Reetan tulevaisuudesta Semjonov ei ollut aivan varma. ”Katsotaan. Voitaisiin pitää se muistona. Teidän raporttinnehan tekevät autosta kuuluisan – voisimme pitää sen itsellämme.”

Sarjan aiemmat osat:

Osa 1: HS osti Ladan – ”Kyllä sillä Vladivostokiin pääsee ja vielä takaisinkin”

Osa 2: Annikki Tähden kaipaama puisto rapistuu Viipurissa

Osa 3: Kameralle tallentui rajuja ohituksia – Suojeleeko salaperäinen Tihvinän ikoni liikenteessä?

Osa 4: HS:n Lada sai ensimakua Venäjän maaseudun teistä: ”Ensin naurattaa, sitten renkaat jysähtävät puolen metrin rotkoon”

Osa 5: Vihreän kullan keskellä Kirovissa ravintolat on nimetty Ruokaloiksi

Osa 6: Pieni pala pahamaineisesta vankileirien saaristosta – HS:n kirjeenvaihtaja ehti Ladallaan Uralin länsirinteille

Osa 7: HS-Lada ylitti Uralin lähes 3 000 kilometrin ajon jälkeen – öljynkulutus näyttää salaperäisesti vähentyneen

Osa 8: Siperian hulppeassa Jeltsin-keskuksessa ovat esillä presidentin suuret saavutukset – silitysrauta, pölynimuri ja videonauhuri

Osa 9: Tetšajoen varrella säteilymittari tärisee holtittomasti, mutta rannoilla kalastetaan yhä

Osa 10: Uralin takana palavat raha ja kaasu

Osa 11: Voitonpäivää juhlittiin Omskissa sota-ajan iskelmien tahtiin

Osa 12: Jumalan kiitos, puhdasta polttoainetta Putinilta!

Osa 13: HS:n kirjeenvaihtaja matkaa Venäjän halki – Reeta-Lada pysähtyy kaupungissa, jonne Svinhufvud karkotettiin

Osa 14: Karhunlaukka on Siperian herkku – Vladimir myy niitä tienposkessa

Osa 15: HS-Lada pääsi remonttiin ja pesulle – Irkutskissa hitsausmaskiksi riittävät silmälasit

Osa 16: Liftarit ovat katoavaa kansaa Venäjälläkin, selvisi HS-Ladan matkalla kohti Vladivostokia

Osa 17: HS:n Venäjää halkova Lada syöksyi Siperiasta suoraan nirvanaan

Osa 18: Sergein kanssa yli Mantsurian kukkuloiden

Osa 19: HS:n Reeta-Lada on seurannut Permistä lähtien Anton Tšehovin jälkiä – kirjailijan kanssa olisi voinut löylytellä Perejaslavkassa

Juri Maltsev
Pekka Hakala ja Kirill Semjonov tekivät ladakaupat rengas- ja varaosaliikkeen pihalla Vladivostokin autotorialueella perjantaina.
Pekka Hakala ja Kirill Semjonov tekivät ladakaupat rengas- ja varaosaliikkeen pihalla Vladivostokin autotorialueella perjantaina.
Juri Maltsev
Naamanpesulla Tokarjevskin majakan luona Amurinlahdella.
Naamanpesulla Tokarjevskin majakan luona Amurinlahdella.
Myös Port Amur -verkkolehti kirjoitti Pekka Hakalan matkasta.
Myös Port Amur -verkkolehti kirjoitti Pekka Hakalan matkasta.
Yuri Maltsev
Ainut merkki Suomesta Vladivostokin katukuvassa.
Ainut merkki Suomesta Vladivostokin katukuvassa.
Yuri Maltsev
Kauppa käy Vladivostokissa.
Kauppa käy Vladivostokissa.
Yuri Maltsev
Automerta Vladivostokin automarkkina-alueella.
Automerta Vladivostokin automarkkina-alueella.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat