Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lomia odotellessa: Balttien ex-siirtomaassa asuu maailman nopeimpia ihmisiä

Tobagon murre on ihastuttava sekoitus kaikkea, kertoo rumpu- ja taidekauppias Cherry-Ann London.

Ulkomaat
 
Michael Dalder / Reuters
Tobagolainen Kelly-Ann Baptiste juoksi pronssia 100 metrin MM-finaalissa Daegussa Etelä-Koreassa vuonna 2011.
Tobagolainen Kelly-Ann Baptiste juoksi pronssia 100 metrin MM-finaalissa Daegussa Etelä-Koreassa vuonna 2011. Kuva: Michael Dalder / Reuters

Karibian eteläisin valtio Trinidad ja Tobago koostuu kahdesta pääsaaresta. Suuremmalla Trinidadilla asuu yli miljoona ihmistä, pienemmällä Tobagolla vain noin 60 000.

Kumpi mahtaa olla viehkompi? Puheenvuoron saa sympatiasyistä pienempi. Plymouthin kylässä Tobagolla puhelimeen vastaa rumpu- ja taidekaupan omistaja Cherry-Ann London.

Terveisiä Helsingin Sanomista! Täältä Suomesta katsoen kaikki Karibian saaret vaikuttavat paratiiseilta, joten kerrohan, miksi niistä kaikista kannattaisi vierailla juuri Tobagolla.

”Koska tämä on ihana saari. Huikaisevin asia täällä ovat hiekkarannat, joiden veroisia ei ole muualla. Niiden edustalla on paljon koralleja. Olen asunut myös Trinidadilla, ja sielläkin myönnetään, että Tobagon rannat ovat paremmat. Hurmaavassa kulttuurissamme on vaikutteita monesta maasta, koska aikanaan kaikki halusivat Tobagon: englantilaiset, espanjalaiset, hollantilaiset. . . Täältä näki ensimmäisenä valtamereltä saapuvat laivat, mikä oli sotilaallisesti tärkeää. Tobago vaihtoi omistajaa 31 kertaa. Se kuuluu myös paikallisessa murteessa, joka on ihastuttava sekoitus kaikkea.”

Niin, näen kartasta, että kylänne sijaitsee Great Courland Bayn rannalla. Luin tuolta internetistä, että se viittaa Tobagon 1600-luvun siirtomaaisäntään Kuurinmaan herttuakuntaan, joka oli Itämeren rannalla nykyisen Länsi-Latvian alueella sijainnut Puola-Liettuan vasallivaltio. Tiedätkö yhtään enempää tästä Kuurinmaasta?

”En.”

Ei se mitään, en minäkään. Sellaista olen sen sijaan miettinyt, että mahtaako Trinidadin asukkailla ja Tobagon asukkailla olla paljonkin eroavaisuuksia.

”On, vieläpä todella selviä. Esimerkiksi aksentista ei voi erehtyä. Täällä Tobagolla suvun merkitys on suurempi, ja kaikki tuntevat kaikki.”

Trinidadilta näyttää olevan vain noin kymmenen kilometriä Venezuelan rannikolle, kun Tobago on kauempana merellä. Onkohan se tuonut Trinidadille paljon venezuelalaisia vaikutteita?

”Nähdäkseni ei kulttuurisia. Mutta kamalia asioita siitä seuraa. Venezuelasta tuodaan laittomia aseita ja huumeita Trinidadille. Tobago saa olla enemmän rauhassa.”

Pikajuoksukisojen perusteella Trinidad ja Tobago on maailman nopeimpia maita. Mistä se mahtaa johtua?

”Olemme perineet hyvät geenit, mutta lisäksi olemme tottuneet tekemään paljon töitä, aina vähän ylimääräistä.”

Ovatko kaikki huippujuoksijat Trinidadilta, kun se on niin paljon suurempi?

”Tobagoltakin on muutama, ainakin Lalonde Gordon [400 metrin olympiapronssia 2012] ja Kelly-Ann Baptiste [100 metrin MM-pronssia 2011].”

Oletko itse kovinkin nopea?

”En suinkaan, päinvastoin.”

Ulkomaantoimituksen kevätsarjassa soitetaan kerran viikossa umpimähkään kaukaisiin paikkoihin ja haastatellaan vastaajaa.

Sarjan aiemmat osat:

Osa 1: Lammasfarmari Falklandinsaarilta ihailee argentiinalaisia ratsumiehiä

Osa 2: Réunionilla juodaan hedelmärommia haiden ja laavan välissä

Osa 3: Ilmastonmuutos tuo jääkarhut kyliin Grönlannissa

Osa 4: Mitä panamalaiset ajattelevat Panaman papereista? – soitimme

Osa 5: Mikronesian saarella elämä on rentoa mutta yksinkertaista

Osa 6: Bhutan on pitkien tikkojen kuningaskunta

Osa 7: Hevonen on Kirgisian vuorilla paras kulkuväline

Osa 8: Moyobambassa Perussa maistuvat mehut ja muurahaiset

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat