Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ekonomistit lähes yksimielisiä brittilehden kyselyssä: Brexit haittaisi Britannian taloutta

The Observerin kyselyyn vastanneet ekonomistit nimesivät mahdollisten talousvaikeuksien syiksi muun muassa lisääntyvän epävarmuuden, joka vähentäisi investointeja.

Ulkomaat
 
KEVIN COOMBS / REUTERS
Nainen kampanjoi Euroopan unionissa pysymisen puolesta Lontoossa 20. toukokuuta.
Nainen kampanjoi Euroopan unionissa pysymisen puolesta Lontoossa 20. toukokuuta. Kuva: KEVIN COOMBS / REUTERS

Lähes yhdeksän kymmenestä Britannian huipputaloustieteilijästä uskoo, että Britannian lähtö EU:sta haittaisi maan taloutta. The Observer -lehden teettämään kyselyyn vastasi yli 600 talouden huippuasiantuntijaa eri sektoreilta.

88 prosenttia vastaajista piti todennäköisenä, että Brexitinä tunnettu EU-ero vahingoittaisi Britannian kasvumahdollisuuksia seuraavien viiden vuoden ajan. 82 prosenttiä uskoi eron vaikuttavan kielteisesti kotitalouksien tuloihin ja 61 prosenttia arveli työttömyyden kasvavan.

57 prosenttia vastaajista oli sitä mieltä, että Brexit aiheuttaisi bruttokansantuotteeseen ainakin kolmen prosentin laskun seuraavien viiden vuoden aikana. Viisi prosenttia uskoi myönteiseen vaikutukseen.

Myös pitkän tähtäimen vaikutuksia pidettiin pääosin kielteisinä. Lähes kolme neljästä arveli, että ero heikentäisi kasvua 10–20 vuodeksi. Neljä prosenttia lyhyen tähtäimen negatiivisiin vaikutuksiin uskovista arveli, että pitkällä aikavälillä tarkasteltuna Brexitillä olisi hyviä seurauksia.

Talousvaikeuksien suurimmiksi syiksi ekonomistit nimesivät EU:n yhteismarkkinoista irtautumisen ja lisääntyvän epävarmuuden, joka vähentäisi investointeja. Julkisella sektorilla työskentelevien vastaajien käsitys Brexitin seurauksista oli jonkin verran vähemmän kielteinen kuin muiden.

Kyselyn toteutti Ipsos MORI. Vastaajat kuuluivat alalla erittäin arvostettuihin järjestöihin Royal Economic Societyyn ja Society of Business Economistsiin. Ipsos MORI korostaa, että tuloksia on tulkittava vain kyselyn vastaajien kantana.

Observerin haastattelema Paul Johnson Institute for Fiscal Studies -järjestöstä pitää tutkimuksen osoittamaa yksimielisyyttä poikkeuksellisena. Hän huomauttaa lehdelle, että taloustieteilijät ovat tunnetusti yleensä toistensa kanssa eri mieltä.

Myös maailman seitsemän johtavan teollisuusmaan G7-kokouksessa viime viikolla annettiin lausunto, jonka mukaan Brexit on yksi maailmanlaajuista talouskasvua uhkaavista tekijöistä. Sen sijaan EU-eroa ajava Vote Leave -kampanja ja sen keulakuvaksi noussut Lontoon entinen pormestari Boris Johnson pitävät EU-jäsenyyden taloudellisia hyötyjä liioiteltuina.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat