Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Iranilaiset eivät osallistu Mekan pyhiinvaellukselle – Iran ja Saudi-Arabia eivät päässeet sopuun järjestelyistä

Jo toista kertaa järjestetyt neuvottelut pyhiinvaellusjärjestelyistä päättyivät taas molemminpuolisiin syytöksiin.

Ulkomaat
 
Ahmad Masood / Reuters
Pyhiinvaeltajat kulkivat kohti Mekkaa syyskuussa 2015.
Pyhiinvaeltajat kulkivat kohti Mekkaa syyskuussa 2015. Kuva: Ahmad Masood / Reuters

Iranilaiset eivät osallistu tämän vuoden pyhiinvaellukselle eli hadžille muslimien pyhään paikkaan Mekkaan, kertoo uutistoimisto AFP.

Iranin delegaatio vieraili Saudi-Arabiassa neuvottelemassa järjestelyistä, joiden turvin iranilaiset olisivat voineet osallistua vuosittaiseen pyhiinvaellukseen maiden diplomaattisuhteiden puuttumisesta huolimatta.

”Iran on vaatinut mielenosoitusten järjestysoikeutta ja muita etuoikeuksia, jotka aiheuttaisivat kaaosta hadžin aikana. Emme voi hyväksyä näitä ehtoja”, totesi Saudi-Arabian ulkoministeri Adel al-Jubeir lehdistötilaisuudessa sunnuntaina uutistoimisto Reutersin mukaan.

Saudi-Arabia katkaisi diplomaattisuhteet Iraniin tammikuussa sen jälkeen kun sen lähetystöihin Iranissa oli hyökätty. Tätä ennen Saudi-Arabia oli teloittanut tunnetun shiialaisen toisinajattelijan, Iranissa suositun Nimr al-Nimrin.

AFP kertoo neuvottelujen päättyneen perjantaina. Saudi-Arabian viranomaisten mukaan maa oli tarjonnut ”useita ratkaisuja” vastatakseen Iranin esittämiin vaatimuksiin, kun taas Iranin kulttuuriministeri Ali Jannati syyttää Saudi-Arabiaa ”vastustuksesta”. Neuvotteluja yritettiin järjestää nyt toista kertaa, sillä aiempi yritys niin ikään epäonnistui.

Ulkoministeri al-Jubeirin mukaan Saudi-Arabia allekirjoittaa vuosittain yli 70 maan kanssa sopimuksen, jonka tarkoituksena on varmistaa pyhiinvaeltajien turvallisuus.

”Tänä vuonna Iran kieltäytyi allekirjoittamasta sopimusta. On erittäin ikävää, jos Iranin aikomus oli alun perinkin vain taktikoida ja etsiä tekosyitä estääkseen kansalaisiaan osallistumasta hadžille”, ministeri totesi.

Saudi-Arabialle hadž on valtava tapahtuma, joka tuo maahan tuloja, mutta vaatii myös mittavat turvatoimet. Pyhiinvaelluksen tekee vuosittain noin kolme miljoonaa muslimia, jotka saapuvat Mekkaan eri puolilta maailmaa.

Viime syksynä pyhiinvaelluksella tallautui tai tukehtui kuoliaaksi yli 2 000 ihmistä, joista yli 400 oli iranilaisia. Vain hieman aiemmin nostokurki romahti hadžin valmistelutöissä. Tapaturmassa kuoli 111 ihmistä ja loukkaantui lähes 400.

Jokaisen muslimin kuuluu osallistua pyhiinvaellukselle Mekkaan vähintään kerran elämässään, jos siihen on mahdollisuus. AFP:n mukaan Iran syytti Saudi-Arabiaa pyhiinvaelluksen ”sabotoimisesta” aiemmin toukokuussa.

Iranin mukaan Saudi-Arabia vaati, että iranilaisten viisumit myönnetään kolmannessa maassa ja ettei pyhiinvaeltajia voi kuljettaa paikalle iranilaisella lentokoneella.

AFP:n siteeraamien saudiviranomaisten mukaan iranilaiset olisivat kuitenkin voineet hankkia viisumit Sveitsin suurlähetystön kautta. Sveitsin suurlähetystö on hoitanut Saudi-Arabian asioita Iranissa diplomaattisuhteiden katkaisun jälkeen.

Lisäksi Saudi-Arabia sanoo sallineensa pyhiinvaeltajien kuljettamisen iranilaiskoneella, vaikka iranilaislentoyhtiöt ovatkin kiellettyjä diplomaattikiistan vuoksi.

Uutiskanava Al Jazeeran mukaan Saudi-Arabia on sanonut olevansa ”aina valmis” auttamaan iranilaisia pyhiinvaeltajia. Al Jazeera kertoo saudijohtajien vastustavan pyhiinvaellusrituaalien politisointia.

Kahden Lähi-idän suurvallan vihanpito on kestänyt pitkään. Shiialaisen Iranin ja sunnalaisen Saudi-Arabian välejä kiristävät erityisesti Syyrian ja Jemenin sodat, joissa ne kannattavat eri puolia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat