Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Iranin osuus Isis-taistelussa huolettaa Irakin sunneja – korkea iranilaiskenraali tapasi shiiajoukkoja Fallujassa

Eräs irakilainen shiiakomentaja rohkaisi joukkojaan lietsomalla kostomielialaa sunniasukkaita kohtaan.

Ulkomaat
 
Taistelut Fallujassa kiihtyvät
Taistelut Fallujassa kiihtyvät
Irakin joukot jatkavat hyökkäystä Fallujan kaupunkiin Isisin joukkoja vastaan. Satoja perheitä joutunut lähtemään kodeistaan. kuva: Reuters

Iranin keskeinen rooli Isisin-vastaisessa taistelussa Irakissa uhkaa tulehduttaa uskonryhmien välejä entisestään.

Shiiavaltio Iranin tukemat irakilaiset shiiajoukot yrittävät yhdessä Irakin armeijan kanssa vapauttaa Fallujan jihadistijärjestö Isisin käsistä.

Sunnienemmistöinen Falluja sijaitsee Anbarin maakunnassa Bagdadin länsipuolella ja on Mosulin jälkeen suurin Isisin hallussa oleva irakilaiskaupunki. Siellä arvioidaan olevan 500–1 000 Isisin taistelijaa ja 50 000–100 000 siviiliä.

Piiritetyn Fallujan asukkaita on avustusjärjestöjen mukaan kuollut nälkään. Paikalliset ovat kertoneet sähkö-, vesi- ja polttoainepulasta. Jos sunnalaisten Isis-miehittäjien tilalle saapuvat joukot nähdään vastapuolen edustajina, sympatiat voivat keikahtaa terroristien puolelle. Aiemmissa taisteluissa Irakin shiialaisia aseryhmiä on syytetty rikkomuksista sunnisiviilejä kohtaan.

Sanomalehti The New York Timesin mukaan shiiataistelijat ovat varustaneet tykistön ammuksia šeikki Nimr al-Nimrin nimellä. Hän oli arvostettu shiialainen uskonoppinut, jonka sunnivaltio Saudi-Arabia teloitti tammikuussa raivostuttaen shiiat ympäri Lähi-itää.

Eräs irakilainen shiiakomentaja Aws al-Khafaji puolestaan rohkaisi joukkojaan Fallujan valtaukseen lietsomalla kostomielialaa kaupungin sunniasukkaita kohtaan. Fallujaa on pidetty Bagdadissa iskuja tekevien itsemurhapommittajien pesänä.

”Fallujassa ei ole isänmaallisia, oikeasti uskonnollisia ihmisiä. Meillä on mahdollisuus puhdistaa Irak hävittämällä syöpä nimeltä Falluja”, al-Khafaji sanoi The New York Timesin mukaan puheessaan, josta kuvattu video levisi sosiaalisessa mediassa.

Irakin pääministeri Haider al-Abadi, shiia hänkin, tunnistaa riskit ja on käskenyt shiiajoukkoja pysymään laitamilla, kun taistelut etenevät Fallujan kantakaupunkiin.

Reuters
Iranin Quds-joukkojen komentaja Qassem Soleimani
Iranin Quds-joukkojen komentaja Qassem Soleimani

Iranin suorasta osallisuudesta taisteluissa ovat kertoneet viime päivinä levitetyt kuvat, joiden mukaan Iranin vallankumouskaartin Quds-erikoisjoukkojen komentaja, kenraali Qassem Soleimani kävi Fallujan liepeillä tapaamassa shiialaisten asejoukkojen johtajia. Quds-joukot ovat erikoistuneet ulkomailla tehtäviin operaatioihin ja tiettävästi varustavat ja kouluttavat useiden Lähi-idän maiden shiiajärjestöjä kuten Hizbollahia Libanonissa.

Kolme Irakin parlamentin sunniedustajaa Anbarin maakunnasta tuomitsi Soleimanin vierailun puhuessaan uutistoimisto Reutersille. Heidän mukaansa uutinen saa kyseenalaistamaan shiiajohtoisen hallituksen vakuuttelut siitä, että operaation tarkoitus on todella sunnalaisen Isisin lyöminen eikä tilien tasaaminen laajemminkin sunnien kanssa.

”Soleimanin läsnäolo on epäilyttävää ja antaa aihetta huoleen. Hän ei yksinkertaisesti ole tervetullut alueelle”, parlamenttiedustaja Salim Muttar al-Issawi sanoi Reutersille.

Irakin sunnalaisia edustava uskonoppineiden poliittinen järjestö Hayat al-Ulama al-Muslimin sanoi tiedotteessaan Reutersin mukaan, että shiialaiset ”asejoukot eivät tulleet väitteensä mukaisesti vapauttamaan alueita vaan täyttämään edustamansa kansanryhmän tavoitteet Iranin suorassa ohjauksessa”.

Irakin hallitus ei ole vahvistanut tietoa Soleimanin vierailusta. Se kuitenkin korosti, että iranilaisia neuvonantajia on läsnä Irakissa siinä missä Yhdysvaltojen johtaman liittouman neuvonantajia, apuna taistelussa Isisiä vastaan.

Kyseessä on tiettävästi ainakin toinen kerta, kun Soleimani on vieraillut Irakissa Isisin-vastaisissa operaatioissa. Viime vuonna hänet kuvattiin juomassa teetä Tikritin liepeillä Bagdadin pohjoispuolella, josta Isisiä ajettiin tuolloin pois.

Soleimani on valvonut operaatioita myös Syyriassa.

Iranin hallitus puolusti osallisuuttaan Irakissa.

”Iranilaiset sotilasneuvonantajat ovat läsnä Irakissa kenraali Qassem Soleimanin alaisuudessa [Irakin] valtion laillisen hallituksen pyynnöstä”, puolustusministeriön edustaja sanoi Fars-uutistoimiston mukaan.

ALAA AL-MARJANI / REUTERS
Shiialaisten asejoukkojen taistelijat yhdessä Irakin armeijan sotilaiden kanssa ampuivat Isisin taistelijoita tykeillä ja kranaatinheittimillä Fallujan kaupungin liepeillä Irakissa sunnuntaina.
Shiialaisten asejoukkojen taistelijat yhdessä Irakin armeijan sotilaiden kanssa ampuivat Isisin taistelijoita tykeillä ja kranaatinheittimillä Fallujan kaupungin liepeillä Irakissa sunnuntaina.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat