Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Britanniassa maahanmuutto kalskahtaa jo kirosanalta – ja se on Brexit-leirin valttikortti

Ulkomaat
 
Jäädäkö EU:hun vai erota – britit pohtivat yhä kantaansa
Jäädäkö EU:hun vai erota – britit pohtivat yhä kantaansa
Tytär tahtoo jäädä EU:hun, poika sanoo erotaan, isä ei tiedä mitä äänestää. Toimittaja: Annamari Sipilä, kuvaaja: Conor O’Leary, leikkaus: Janne Järvinen

Lontoo

Maahanmuutto. Britanniassa se kalskahtaa jo kirosanalta.

Maahanmuuton rajoittaminen on yksi avainkysymyksistä, kun britit äänestävät EU-jäsenyytensä tulevaisuudesta juhannusviikon torstaina.

EU-maana Britannia ei saa rajoittaa muista jäsenmaista tulevaa muuttoa. Brexitiä eli EU-eroa ajavan leirin mukaan eurooppalaiset tulijat vievät työpaikat ja täyttävät koulut, terveysasemat ja asuntojonot. Vain lähtö unionista antaisi ohjat takaisin brittien omiin käsiin.

”Huolestuminen maahanmuutosta ennustaa vahvasti, että henkilö äänestää EU-eron puolesta”, riippumattoman brittiläisen Niesr-ajatuspajan (National Institute of Economic and Social Research) johtaja Jonathan Portes arvioi.

Mutta pitääkö brittien olla huolissaan tulijoista?

Torstaina julkistettujen Britannian tilastokeskuksen ONS:n lukujen mukaan nettomaahanmuutto (maahanmuuton ja maastamuuton erotus) oli viime vuonna 333 000 henkilöä. Nousu edelliskauteen ei ollut merkittävä, vain kymmenentuhatta.

Luku on kuitenkin ruma, jos sitä vertaa konservatiivihallituksen tavoitteeseen, joka on 100 000. Pelkästään EU-kansalaisten nettomaahanmuutto Britanniaan oli 184 000.

Open Europe -ajatuspajassa politiikkaa analysoivan Pawel Swidlickin mukaan nettomaahanmuutto on huono mittari.

”Kova asenne maahanmuuttoa kohtaan on kuitenkin EU-eroa ajavan leirin valttikortti.”

Mark Earthy
Uudesta-Seelannista Lontooseen muuttanut Dennis Till (vas.) sanoo brittien saaneen tarpeeksi maahanmuutosta. Brittiläinen Timon Day (oik.) aikoo äänestää EU-jäsenyyden jatkon puolesta. Hänellä on kreikkalainen etunimi, puolalainen vaimo, portugalilainen loma-asunto ja poikakin asuu Italiassa.
Uudesta-Seelannista Lontooseen muuttanut Dennis Till (vas.) sanoo brittien saaneen tarpeeksi maahanmuutosta. Brittiläinen Timon Day (oik.) aikoo äänestää EU-jäsenyyden jatkon puolesta. Hänellä on kreikkalainen etunimi, puolalainen vaimo, portugalilainen loma-asunto ja poikakin asuu Italiassa.

Brexit-leirin mukaan Britannia voisi lisätä esimerkiksi kansainyhteisömaista tulevaa muuttoa, jos EU-muutto saataisiin kuriin. Etenkin englanninkielisistä maista kuten Australiasta, Kanadasta tai Uudesta-Seelannista tulevat keräävät sympatioita.

Uudesta-Seelannista on kotoisin myös Dennis Till, joka pyörittää Lontoossa omaa yhden miehen remonttiyhtiöitä.

”Monet britit tuntuvat olevan täysin kyllästyneitä maahanmuuton lisääntymiseen.”

Till huomasi jo vuosia sitten, että rakennus- ja remonttiala on täynnä Keski- ja Itä-Euroopasta tulleita työmiehiä: ”He ovat kovia tekemään töitä, toisin kuin osa paikallisista. Omia töitäni he eivät ole vieneet.”

Tillillä on myös Britannian passi, koska hänen isänsä on britti. Siksi hän saa äänestää EU-kansanäänestyksessäkin.

Kanta ei ole vielä selvillä. Äänestää hän kuitenkin aikoo.

EU-maahanmuuttajat hyödyttävät Britannian taloutta. Nettomaahanmuuton lasku heikentäisi pitkällä aikavälillä taloutta, vaikka vaikutus olisikin pieni, kertoo Niers-ajatuspajan tuore selvitys.

”EU-maahanmuutto hyödyttää Britanniaa, koska tulijat ovat keskimäärin nuorempia ja paremmin koulutettuja kuin kantaväestö”, tutkija Katerina Lisenkova sanoi tiedotustilaisuudessa.

EU-tulijoissa on kuitenkin eroja. Niin sanotuista vanhoista EU-maista kuten Suomesta Britanniaan muuttaneet ovat keskimäärin koulutetuimpia kuin muut maahanmuuttajat tai britit itse.

Parhaiten työllistyvät sen sijaan uusista EU-maista eli Keski- ja Itä-Euroopasta muuttaneet. Heikoin työllisyysaste on kolmansista maista tulleilla.

Lisenkovan mukaan bruttopalkat saattaisivat todellakin hieman nousta, jos EU-maahanmuutto vähenisi: ”Nettopalkat kuitenkin laskisivat, sillä verotus kiristyisi.”

Verot nousisivat, koska maahanmuuton väheneminen EU-eron toteutuessa heikentäisi julkista taloutta.

Mark Earthy
Puolasta kotoisin oleva, mutta Britanniassa jo pitkään asunut Zuzanna Day käy päiväkahveilla Lontoon puolalaisessa kulttuurikeskuksessa. Tytär ja poika kasvoivat briteiksi ja hylkäsivät puolan kielen kouluvuosinaan.
Puolasta kotoisin oleva, mutta Britanniassa jo pitkään asunut Zuzanna Day käy päiväkahveilla Lontoon puolalaisessa kulttuurikeskuksessa. Tytär ja poika kasvoivat briteiksi ja hylkäsivät puolan kielen kouluvuosinaan.

Englantilais-puolalainen aviopari Timon ja Zuzanna Day ovat kyllästyneet Britannian repivään maahanmuuttoväittelyyn.

”Surullista, että nationalismi on kasvussa. Tilanne vain pahenee, jos eroamme EU:sta”, Timon Day sanoo.

Kumpikin aikoo äänestää Britannian EU-jäsenyyden jatkon puolesta.

”Meillä on talo Puolassa ja loma-asunto Portugalissa. Poikamme asuu Milanossa. Rajojen sulkeminen ei ole vaihtoehto”, Zuzanna Day sanoi.

Itse hän saapui Puolasta Britanniaan turistiviisumilla 1970-luvulla. Silloin tulijoita oli vähän, mutta muita ongelmia riitti.

”Meidän piti mennä nopeasti naimisiin, jotta vaimoni sai jäädä maahan”, Timon Day kertoo.

Vedonlyöntiyhtiöiden arvioiden mukaan britit äänestävät EU-jäsenyyden jatkon puolesta 70–80 prosentin todennäköisyydellä. Mutta jos kansanäänestyspäivää edeltävällä viikolla tulee huonoja uutisia vaikkapa maahanmuutosta, voi se painaa vaa’an EU-eron kannalle.

Paljon riippuu myös siitä, kuinka hyvin kilpailevat kampanjat saavat vedettyä ihmiset äänestämään.

Open Europe -ajatuspajan Swidlicki veikkaa, että äänestysprosentti jää 55–60 prosenttiin. Hän uskoo kuitenkin, että huoli omasta taloudellisesta tulevaisuudesta ohjaa lopulta äänestyskäyttäytymistä enemmän kuin huoli maahanmuutosta. Tämä pelaisi EU-jatkon kannattajien pussiin.

”Moni näkee, että talous vaikuttaa omaan elämään mikrotasolla, mutta maahanmuutto vain makrotasoon.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat