Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ison valliriutan korallieläimistä yli kolmannes haalistunut stressin vuoksi – Australia poisti varoituksen YK:n raportista

Maailman suurin koralliriutta kärsii tänä vuonna mittaushistorian pahimmasta korallien haalistumisesta.

Ulkomaat
 
Helsingin Sanomat
Iso valliriutta riutuu samalla kun poliitikot riitelevät - "hallitus sensuroi ongelmat"
Iso valliriutta riutuu samalla kun poliitikot riitelevät - "hallitus sensuroi ongelmat"
Australian Iso valliriutta tuhoutuu ennätysvauhtia. Samaan aikaan poliitikot kiistelevät siitä, miksi riutta jäi pois YK:n kokoamalta uhanalaisten kohteiden listalta. Kuva: Reuters.

Ison valliriutan korallieläimistä jopa 35 prosenttia on menettänyt värinsä stressin vuoksi ja tuhoutunut, kertoo uutistoimisto Reuters. Joukko australialaisia tutkijoita julkisti tiedon maanantaina.

Tuhot ovat keskittyneet maailman suurimman koralliriutan pohjois- ja keskiosiin. Riutta on kärsinyt tänä vuonna mittaushistorian pahimmasta korallien haalistumisesta.

Tutkijoiden mukaan haalistumisen merkkejä on havaittavissa jo 93 prosentissa riutan koralleista. Haalistuminen eli kalkkeutuminen johtuu pääosin meren lämpötilan noususta. Yhdenkin asteen lämpeneminen voi käynnistää värin menetyksen.

Eloonjääneet korallieläimet voivat vuosien aikana toipua, jos merivesi viilenee ennalleen. Riutan pohjoisilla alueilla kuitenkin jopa puolet koralleista kalkkeutunut kuoliaaksi.

”Tämä vuosi on kolmas kerta 18 vuoden sisällä, kun Iso valliriutta on kokenut valtavaa haalistumista ilmastonmuutoksen vuoksi. Meneillään oleva haalistuminen on paljon vakavampaa kuin olemme aiemmin mitanneet”, toteaa James Cook -yliopiston professori Terry Hughes Reutersille.

Ilmastonmuutoksen lisäksi koralleja kiusaa tänä vuonna tavallista voimakkaampi El Niño -ilmiö, joka liittyy meren pintavesien lämpenemiseen Tyynellämerellä.

Ison valliriutan korallien kalkkeutuminen ei ole pelkästään ympäristökatastrofi. Myös Australian matkailuala kärsii Unescon maailmanperintökohteen asteittaisesta tuhoutumisesta.

Riutta tuo vuosittain noin viiden miljardin Australian dollarin eli noin 3,2 miljardin euron edestä turismituloja.

Unesco eli YK:n kasvatus-, tiede- ja kulttuurijärjestö julkaisi viime perjantaina raportin, joka käsitteli ilmastonmuutoksen vaikutuksia maailmanperintökohteisiin ja turismiin.

Raportissa käsiteltiin 31:tä perintökohdetta, jotka ovat haavoittuvaisia esimerkiksi lämpötilojen nousulle, merenpinnan kohoamiselle, sään ääri-ilmiöille ja jäätikköjen sulamiselle. Raportin tarkoituksena oli herätellä ihmisiä ilmastonmuutoksen aiheuttamille riskeille myös matkailualan näkökulmasta.

Yllättäen Isoa valliriuttaa ei käsitelty raportissa. Tutkijat olivat kyllä kirjoittaneet luvun riutasta, mutta sitä ei julkaistu.

”Mystisesti Iso valliriutta oli leikattu raportista kokonaan. Olin ällistynyt ottaen huomioon, että olemme juuri nähneet historian pahimman haalistumistapauksen”, kertoo yksi kirjoittajista, Australian kansallisen yliopiston emeritusprofessori Will Steffen Climate Council -järjestön verkkosivuilla.

Australian ympäristöministeriö on vahvistanut, että se puuttui oman osuutensa julkistamiseen. Ministeriö näki luonnoksen tutkijoiden kirjoittamasta luvusta ennakkoon ja pyysi Unescoa jättämään luvun pois.

Sydney Morning Herald -lehden mukaan ympäristöministeriö pelkäsi raportin aiheuttavan ”hämmennystä”.

”Viime aikaiset kokemukset Australiassa ovat osoittaneet, että negatiiviset kommentit maailmanperintökohteesta vaikuttavat turismiin”, ministeriö tiedotti.

Steffen ei niele ministeriön selitystä.

”Tutkijana olen vihainen. Australialaisena tunnen inhoa. Surullista kyllä, emme voi enää luottaa valtioihin itsenäisen tieteellisen tutkimuksen tuottamisessa”, hän toteaa.

DAVID GRAY / REUTERS
Sukeltaja ui Ison valliriutan korallien keskellä lähellä Lady Elliotin saarta. Riutan koralleista jo yli kolmannes on menettänyt värinsä stressin vuoksi.
Sukeltaja ui Ison valliriutan korallien keskellä lähellä Lady Elliotin saarta. Riutan koralleista jo yli kolmannes on menettänyt värinsä stressin vuoksi.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat