Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Irakin armeijan hyökkäys Isisin tukikohtaan kiihtyy – valiojoukot etenevät Fallujaan

Hyökkäys 50 kilometriä Bagdadista länteen sijaitsevaan kaupunkiin alkoi maanantaina aamuyöllä.

Ulkomaat
 
Irakin armeijan tykit moukaroivat Isisin valtaamaa kaupunkia
Irakin armeijan tykit moukaroivat Isisin valtaamaa kaupunkia
Irakin armeijan joukot hyökkäsivät Isisin vallassaan pitämään Fallujaan. HSTV:n video näyttää, kuin armeijan joukot moukaroivat jihadistijärjestön valtaamaa kaupunkia. Kuva: Reuters.

Irakilaisjoukot olivat maanantai-iltana edenneet jihadistijärjestö Isisin hallussa olevan Fallujan kaupungin eteläisiin kaupunginosiin, uutistoimisto Reuters kertoo. Jo päivällä Irakin televisio ilmoitti joukkojen vallanneen Naimiyan kaupunginosan poliisiaseman.

Hyökkäys 50 kilometriä Bagdadista länteen sijaitsevaan kaupunkiin alkoi aamuyöllä neljän aikoihin kolmesta eri suunnasta, kertoo uutistoimisto AFP.

Isis valtasi Fallujan tammikuussa 2014. Se oli ensimmäinen irakilaiskaupunki, jonka äärijärjestö otti valtaansa.

Viikon kestänyt operaatio Fallujan valtaamiseksi on aiemmin keskittynyt kaupunkia ympäröivien kylien ja maaseudun haltuunottoon.

Hyökkäyksen kärjessä etenivät terrorisminvastaiset valiojoukot (CTS). Nämä ovat kokeneita, Irakin parhaiten koulutettuja joukkoja. Hyökkäysjoukkojen tukena oli myös tykistö ja panssarivaunuja, minkä lisäksi Yhdysvallat tuki joukkoja ilmapommituksin.

Myös irakilaiset shiiajoukot tukevat hyökkäystä. Ne ovat kuitenkin luvanneet, etteivät hyökkää itse kaupunkiin, Reuters kertoo. Tarkoituksena on näin hillitä shiiojen ja sunnien välien kärjistymistä.

Falluja on sunnikaupunki, jossa on suhtauduttu epäilevästi Irakin shiialaisjohtoon.

Eteneminen Fallujaan oli kuitenkin maanantaina hidasta, sillä Isisin joukkojen vastarinta oli kovaa. Britannian yleisradioyhtiön BBC:n mukaan Isisin vastarinta muodostui myös autopommeista ja itsemurhaiskuista. Sen mukaan Isisillä olisi noin 1 200 taistelijaa, joista valtaosa kaupungin sisällä.

Taisteluita käytiin lähinnä Isisin puolustuslinjoilla kaupungin laitamilla, vaikka Irakin viranomaiset kertoivat joukkojen etenemisestä.

Taisteluihin osallistuneiden joukkojen johtajat sanoivat BBC:n mukaan odottavansa taisteluissa taukoa ennen hyökkäystä syvemmälle kaupunkiin. Tarkoituksena on päästää lisää siviilejä pois hyökkäyksen alta.

Kaupungissa on vielä kymmeniätuhansia siviileitä. BBC:n mukaan Isis surmaa miehiä, jotka eivät suostu taistelemaan sen riveissä. Avustusjärjestöjen mukaan siviilejä on myös nääntynyt nälkään.

Hyökkäyksen alettua Irakin pääkaupungissa Bagdadissa tehtiin maanantaina pommi-iskuja.

Autopommi surmasi Shaabin shiia-alueella 12 ihmistä ja haavoitti yli 20:tä. Sunnienemmistöisessä Tarmiyan kaupunginosassa puolestaan itsemurhapommittaja tappoi seitsemän ihmistä ja haavoitti pariakymmentä. Shiialaisessa Sadr Cityssä moottoripyörällä liikkuneen itsemurhahyökkääjän pommi surmasi kaksi ihmistä ja haavoitti seitsemää.

Isis on viime aikoina tehnyt useita itsemurhaiskuja Bagdadissa. Pääministeri Haider al-Abadi ilmoitti hyökkäyksestä Fallujaan runsas viikko sitten sen jälkeen, kun Isisin itsemurhaiskuissa oli kuollut 150 ihmistä viikon aikana.

Isis-järjestö on paineen alla myös muualla kuin Fallujassa. Sunnuntaina tuhannet kurdien peshmerga-joukot käynnistivät hyökkäyksen ajaakseen jihadistijärjestön muutamasta Mosulin itäpuolisesta kylästä. Kylien valtaamisella valmistellaan hyökkäystä itse Mosuliin.

ALAA AL-MARJANI / Reuters
Irakilaisjoukot olivat voitonvarmoja maanantaina Fallujan lähistöllä.
Irakilaisjoukot olivat voitonvarmoja maanantaina Fallujan lähistöllä.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat