Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tšadin entinen diktaattori tuomittiin elinkautiseen rikoksista ihmisyyttä vastaan

Oikeudenkäynti oli historiallinen, sillä Habré on ensimmäinen afrikkalainen diktaattori, joka on joutunut oikeuden eteen toisessa Afrikan maassa.

Ulkomaat
 
Aliou Mbaye / Reuters
Tšadin entinen diktaattori Hissène Habré.
Tšadin entinen diktaattori Hissène Habré. Kuva: Aliou Mbaye / Reuters

Tšadin entisen diktaattorin Hissène Habrén historiallinen oikeudenkäynti päättyi maanantaina, kun Senegalissa toimiva erityistuomioistuin tuomitsi hänet elinkautiseen vankeuteen muun muassa rikoksista ihmisyyttä vastaan.

”Hissène Habré, oikeusistuin pitää teitä syyllisenä rikoksiin ihmisyyttä vastaan, raiskauksiin, orjuuttamiseen ja kidnappaukseen”, tuomioistuimen puheenjohtaja Gberdao Gustave sanoi uutistoimisto AFP:n mukaan.

Habréa syytettiin rikoksista ihmisyyttä vastaan, sotarikoksista ja kidutuksesta vuodesta 1982 vuoteen 1990 kestäneen valtakautensa aikana. Hän kiisti syytteet ja sanoi alusta asti pitävänsä tuomioistuinta laittomana. Hän ei aluksi suostunutkaan saapumaan syytetyn penkille. Hän myös keskeytti oikeudenkäynnin usein välihuudoillaan.

Oikeudenkäynti oli historiallinen, sillä Habré on ensimmäinen afrikkalainen diktaattori, joka on joutunut oikeuden eteen toisessa Afrikan maassa. Oikeudenkäynnistä odotettiin siksi ennakkotapausta.

Habré pakeni Senegaliin vuonna 1990. Ihmisoikeusjärjestöjen mukaan Habrén kaudella surmattiin 40 000 ihmistä, joista osa kuului oppositioon ja osa etnisiin ryhmiin, joita Habré piti vihollisinaan. Tutkintakomissio on arvellut uhrimäärän olleen korkeampi.

Senegal taipui kansainväliseen painostukseen vasta 2013, kun se pidätti 22 vuotta maanpaossa olleen Habrén.

Sitä ennen belgialainen oikeusistuin oli antanut pidätysmääräyksen Habrésta 2005, Britannian yleisradioyhtiö BBC kertoo. Senegal vei tapauksen sen jälkeen Afrikan unioniin. Se pyysi Senegalia viemään Habrén oikeuteen ”Afrikan puolesta”.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat